Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lesk a bída jedné státní zakázky

Ekologické škody napáchané za 40 let komunistické vlády se opět dostávají do hledáčku zvýšené obecné pozornosti. Ne ovšem proto, že by se přišlo po dvaceti letech „zodpovědných vlád" na nějaká dosud neznámá ložiska znečištění, ale především proto, že dosavadní kabinety se ekologickými zátěžemi po bývalých socialistických podnicích zabývaly jen okrajově s poukazem na jejich finanční náročnost. Přesto ale pokračovaly v privatizaci, přičemž prostředky získané jejich prodejem zdaleka nedosahovaly výše potřebné pro odstranění ekologické devastace.

Zdroj: CT24

Teprve Topolánkova vláda se rozhodla konečně s resty minulosti skoncovat. Jenže místo toho, aby potřebné prostředky na likvidaci škod převedla ze státního rozpočtu na kraje, případně na příslušné obce (kde nejlépe vědí, oč jde), vypsala výběrové řízení na firmu, která by jaksi v celostátním globálu převzala organizační roli státu na sebe. Předpokládaná cena - 114 mld korun - má být pouze státní garancí a cena se může v průběhu prací změnit (není znám příklad, že by šla cena dolů).  Vítěz tendru se přitom bude zabývat vlastní realizací jen okrajově. Pouze z našich společných peněz zaplatí firmám, které v konkrétních místech splní jeho zadání. Odborníci na likvidaci ekologických škod skutečnou cenu odhadují cca na 40 miliard, zůstává proto otázkou, kdo má zájem (jako už tolikrát v minulosti) na přemrštěné hodnotě zakázky. Je pozoruhodné, že Paroubkova ČSSD nevznesla v tomto aspektu jediné slovo kritiky vůči bývalé koalici a zlé jazyky dokonce tvrdí, že právě největší státní zakázka v novodobé historii Česka byla tou pravou příčinou, proč se Paroubek a spol. s takovou vehemencí postarali o Topolánkův pád. Při rozdělování různých „všimných" by totiž přišli zkrátka.

Fisherova vláda je tak v dvojím ohni. Z jedné strany - bývalý kabinet - se vyskytují tlaky na urychlené dokončení tendru (raději před původním 11. listopadem), ze strany druhé - ČSSD - na jeho schválení až po podzimních volbách. Spekulacím o neprůhlednosti celé akce napomáhá především mlčení Topolánka, Kalouska i premiéra Fishera a také neochota úředníků ministerstva financí změnit původní zadání na výběrová řízení pro jednotlivé zakázky.  Jen daňový poplatník do toho opět nemá co mluvit...

Autor: Milan Novák | neděle 7.6.2009 10:43 | karma článku: 11,42 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Milan Novák

Co se (možná) včera na Hradě Hájkovi zdálo...

Píše se 25. únor roku 2018. V 10 hodin dopoledne Česká republika uzavřela neprodyšně hranice a vyhostila všechny cizí státní příslušníky. Na nádvoří Pražského hradu stojí dvě mobilní raketová odpalovací zařízení se střelami středního doletu a s jadernými hlavicemi namířenými na Brusel. Český prezident Hájek se v projevu odvysílaném většinou světových televizních stanic obrací k české veřejnosti s požadavkem na obnovení ztracené suverenity. Podle jeho slov se všechny dosavadní vlády a prezidenti - mimo otce české státnosti Klause - zpronevěřili svému národu a zaprodali ho cizákům, lhostejno jakého původu.

5.11.2009 v 16:37 | Karma: 23,51 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Komedie s bolševickými plíšky a candrbál na Hradě

Udělení postbolševické Medaile za zásluhy Gottovi sice vyvolalo emoce, ale pamětníci si možná vzpomenou, že obdobně tomu bylo, když na sklonku 60.-tých let britská královna udělila Řád britského impéria čtveřici mladíků známých jako Beatles. Tehdy dokonce někteří vyznamenaní váleční vysloužilci řády na protest vraceli.... Nakonec si ale všichni zvykli a zvykneme si i my.

29.10.2009 v 17:12 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Nálezné se bezdomovcům neproplácí?

Litvínovský bezdomovec Zdeněk Horváth našel v popelnici 50 tisíc a odevzdal je na městské policii. Pomineme-li skutečnost, že se k penězům už přihlásilo šest "postižených majitelů" - je-li z nich vůbec někdo ten pravý - tak stojí za úvahu chování litvínovské radnice: ta ocenila skutek bezdomovce stravenkami v hodnotě 1200 Kč!

14.8.2009 v 11:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Odtučňovací kůru pro Dohnala a spol.!

„Nemají chleba? Ať jedí koláče!". Citát připisovaný popravené francouzské královně Marii Antoinettě, by se s trochou představivosti hodil na šéfa NKÚ Dohnala. Stejně, jako nenáviděná „Rakušanka" poslala proti hladovějícím pařížským ženám vojsko, Dohnal podal na pět poslanců a dva novináře trestní oznámení pro pomluvu a své kolegy z kolegia úřadu poslal před kárnou komisi, jejímž je členem. "Ta zpráva (poslanecká) obsahuje nepravdivé, neúplné údaje, vyložené lži," prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce na České televizi František Dohnal. Členové Kolegia podle něj porušili zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě tím, že upozornili na problémy v hospodaření, ale podle zákona o NKÚ to není v jejich kompetenci. Podle návrhu se dopustili „chování, jímž narušují důstojnost a ohrožují důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a svého úřadu vůbec".

28.6.2009 v 18:57 | Karma: 29,80 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika

Milan Novák

„Pirátům" nejde jen o stahování

Česká pirátská strana je zaregistrována a v neděli se má v Praze konat ustavující fórum, kde mají její příznivci doladit organizační strukturu i programové cíle pro předčasné volby. Už samotný nápad brněnského programátora Jiřího Kadeřávka vytvořit v Česku politickou platformu po vzoru švédské Piratpartiet (dostali se do Evropského parlamentu) vyvolal před časem v médiích značně rozporuplné reakce.

24.6.2009 v 12:01 | Karma: 30,07 | Přečteno: 2455x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik