Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Koncepce

11. 4. 2008 2:37
Vynikající článek

ale do doby než bude tento problém vysvětlen polopaticky, budeš od mnohých nepochopen.R^

0 0
možnosti
VH

Stará kára

2. 4. 2008 16:58
Kdo je vlastníkem velkých nemocnic?

Podle mého názoru stát (jinak by je nemohl vložit do případných akciových společností). Takže jak budou zestátněny převedním na akciovky? Naprostý nesmysl. Charakteristické pro celý blog.

0 0
možnosti
MN

lunak

2. 4. 2008 17:17
Re: Kdo je vlastníkem velkých nemocnic?

Stát, nebo kraje a obce jsou zřizovateli příspěvkových organizací, které vystupují jako vlastníci nemocnic. Ten vtip je v tom, že stát nemůže ze zákona je postátnit, ale nejdříve převést na akciovku a pak vlastnit akciový podíl (100%). Není ale pojistka, že se ho nepokusí prodat do privátní sféry a v tom okamžiku by se veřejné pojištění stalo předmětem zisku. Což se mi ani trochu nelíbí a podle zkušeností z Holandska to zdražuje léčebnou péči. Pojišťovny jsou na tom jinak - VZP je veřejnoprávním subjektem, stejně jako ČT nebo ČRo. Převedení na akciovku bude tvrdší oříšek, protože případnou privatizaci (zestátnění) musí schválit parlament a nestačí jen nadpoloviční většina.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

2. 4. 2008 16:32
Bohužel, jabka a hrušky smíchány dohromady

Vyznat se v článku a autorových myšlenkách dá práci. Definice veřejnoprávního sektoru je zde velmi matná a nejasná, zrovna tak považuji za krajně nešťastné míchání transformace nemocnic dohromady s transformací pojišťoven.

Věcné záměry MZ jsem si přečetl všechny a teď jsem se ponořil do toho o pojišťovnách a musím říct, že to má pro mě hlavu a patu a na likvidaci toho rádoby veřejnoprávního bordelu nevidím nic špatného.

Oproti současnému stavu, kdy se neví kdo za co zodpovídá, nemusí se dokládat původ peněz na založení pojišťovny, ty hospodaří netransparentně a není kdo by je mohl s patřičnými pravomocemi kontrolovat mi Julínkům návrh připadá jako čistý chirurgický řez. Vždyť i nám pacientům toho přináší tolik pozitivního a na pojišťovny bič, třeba i v podobě stanovení maximálních provozních nákladů....

Tak nějak nevím...

0 0
možnosti
MN

lunak

2. 4. 2008 16:49
Re: Bohužel, jabka a hrušky smíchány dohromady

Nemíchají se hrušky s jabkama - to vše je v Evropě záležitostí veřejnoprávní. A ten Julínkův řez není řezem do nezdravého těla. To je jen důsledek, že dodnes nebyla vytvořena legislativa pro veřejnoprávní sektor (úmyslně) a naplnění jistých představ o podobě společnosti. S takovou společností ale nemůžu souhlasit, protože je vše, jen ne demokratická!

0 0
možnosti
K

karel62

2. 4. 2008 12:34
Opravdu strašné čtení.

Už dlouho jsem nečetl takovou sérii nesmyslů. Je vidět,že se Vám pomíchala období,ale hlavně pojmy. Např.: Co je na veřejnoprávní instituci občanských prvků? Spravují ji státní úředníci = neschopní,drazí,líní a zkorumpovaní. Hrozně rád bych věděl,jestli by jste dneska šel ke státnímu zubaři,vzor před rokem 1989?

0 0
možnosti
MN

lunak

2. 4. 2008 12:53
Re: Opravdu strašné čtení.

Proč pořád směšujete pojmy? Veřejnoprávní není státní už z principu. Není mou ani vaší vinou, že pro veřejnoprávní sektor u nás chybí kontrolní mechanismy obvyklé jinde ve světě, dokoncei v USA. To ale neznamená, že bychom je neměli chtít! Částečně to funguje u televize a rozhlasu, ostatně kromě VZP tady žádné další subjekty podobného druhu nemáme.

0 0
možnosti
LH

ant.

2. 4. 2008 11:40
...Vaše "myšlenky" jsou na mně příliš hluboké...

...ovšem jste originální - zestátnit STÁTNÍ  nemocnice za účelem přeměny na a.s.. za účelem jejich dalšího prodeje- to je prostě geniální, to by teda němej neřekl, i kdyby mu hubu rozmlátili...k ČT se nebudu moc vyjadřovat - jen mne zaráží, že nikdo neprotestuje proti POVINNÝM poplatkům v době, kdy 30 Kč u lékaře zřejmě finančně likviduje masy důchodců a matek s dětmi...8-o;-)

0 0
možnosti
MN

lunak

2. 4. 2008 12:07
Re: ...Vaše "myšlenky" jsou na mně příliš hluboké...

pletete si pojmy. U nás žádné státní nemocnice nejsou. Příspěvková organizace není státní podnik a jako taková má zcela jiný režim, z daňového hlediska nerovnoprávný ve vztahu k obchodním společnostem. Veřejnoprávní instituce také není státní, ale veřejně kontrolovaná a kontrolovatelná organizace. O poplatcích jsem už psal a raději si počkám na verdikt Ústavního soudu.

0 0
možnosti
NB

j@ck

2. 4. 2008 11:30
-

Souhlasim s tim, ze prevod vsech nemocnic na akciovky je velmi nebezpecny krok, ktery nema nikde v rozvinutych zemich obdoby. Verejna sit nemocnic existuje ve vsech vyspelych zemich, dokonce i v USA existuji "state hospitals". Ma osobni koncepce je, ze v kazdem okrese by mela existovat jedna verejna nemocnice, zbytek by mohly zajistovat soukrome subjekty. U akciovky je ten problem, ze akciovka muze zkrachovat a jit do konkurzu. Co se stane, pokud pujde do konkurzu okresni nemocnice? Lide budou jezdit za peci do sousednich okresu nebo jak to bude? Napriklad na okrese Znojmo (100 tisicovy okres) existuje pouze 1 nemocnice. Co kdyz diky nekompetenci nebo tunelingu managementu vstoupi do konkurzu? Nesouhlasim s pausalnim prevodem nemocnic na akciovky, myslim ze to je velmi rizikovy krok a jen doufam, ze to ceske zdravotnictvi nepohrbi (i kdyz me uz se to netyka)

0 0
možnosti
PP

pefben

2. 4. 2008 11:27
No to je síla

Julínkům, Klausům a spol. se dá ledacos vyčítat. Ale přirovnávat je ke Gottwaldovi, to chce značnou míru jednoduché mysli, nebo velikou lahev kořalky v sobě.....

Na to jste přišel sám, nebo Vám radili v Lihovém domě...?

0 0
možnosti
O

ozdoba

2. 4. 2008 11:22
ach jo.....

Nováku, na  vás se dá použít to známé : " blbnu a jde mi to dobře...

Už sem radši nepiště, jsou to samé bláboly!!! Rv;-(Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik