Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

vit.kucik

3. 4. 2009 15:46
Anarcho-materialistické chiméry

Pane Nováku, v tiráži naznačujete Vaše problémy s komunistickým režimem, ovšem Váš článek není nic jiného, než souhrnem marx-leninské učebnice o historii vzniku náboženství. Umíte psát formálně kultivovaným a vyspělým způsobem, ovšem myšlenkové je obsah černobíle jednoduchý. Nemohu v rámci diskusního rámečnu polemizovat konkrétně, ovšem spousta informací, které jste uvedl, je neúplných, vytržených ze souvislostí nebo jsou z nich učiněny problematické závěry. Taková směska, umíchaná, aby podtrhla autorovo přesvědčení, ale žádný jiný hlubší, "dokazující" význam nemá. A potom ten tajemný anarchizující náznak o výhodnosti decentrální společnosti...:))

Sečteno a podtrženo - Vaše protináboženské vyznání, řemeslně zdařile zabaleno do "odbornějšího"obalu. Nic víc. Pokud bych já psal své "credo", asi bych to udělal podobně. Jen bych se nesnažil budit dojem universalni objektivity...

0 0
možnosti
MV

wostrey

13. 10. 2008 16:40
Vynikajici clanek.

Mel byste napsat knihu. R^karma[>-]

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

8. 10. 2008 9:25
Paradox

Jaká věda by mohla být "vědečtější" než matematika? A přesto: Definuje-li se náboženství jako myšlenkový systém vyžadující víru v nedokazatelné pravdy, pak matematika je jediné náboženství, které je s to dokázat, že této definici vyhovuje. Viz např. práce Alana Turinga, Emila Posta nebo Alonza Churcha, kteří dokázali, že existují matematické výroky vyžadující nekonečný čas k tomu, aby se rozhodlo o jejich pravdivosti.

0 0
možnosti
MN

lunak

8. 10. 2008 10:01
Re: Paradox

R^ To znamená, že podle Euklidovského modelu jsou nepravdivé.

0 0
možnosti
L

Lyndon

8. 10. 2008 2:55
ReRe:Způsobem

Ale já s tím v rozporu nejsem, vůbec o Alexandrovi nepochybuji.Ještě dodám že o Hanibalově tažení máme jen dvě zprávy a ještě k tomu rozdílné v různých detailech.Chci tím říct že pokud se historik ve starověku  rozhodl o něčem psát, bylo to vždy na základě významné události.A co se týče Bible, archeologové nám příběhy spíše dokazují než vyvracejí.Místa či popis míst událostí jsou přesně zaznamenány.

0 0
možnosti
L

Lyndon

7. 10. 2008 23:48
Způsobem

kterým jste zpochybnil kredibilitu svatých textů lze spochybnit celou historii lidstva.Kupříkladu první zmínka o Alexandru Velikém pochází od Plutarchose a Arriana více než 400 let po jeho smrti.Umíte si představit ten nános balastu??Přesto historici zprávu pokládají za důvěryhodnou .Tímto způsobem bych mohl pokračovat téměř o všech událostech starověku.

0 0
možnosti
PG

Páya

8. 10. 2008 2:12
Re: Způsobem

Ano, puvodni texty jsou ztraceny, ale existuji mince a zachovaly se i casti babylonskeho astrologicekho deniku, ktere se o Alexandrovi zminuji. Statci navstivit British Museum v Londyne.

0 0
možnosti
PK

dolch

7. 10. 2008 23:09
Duchovní vědí všechno

Píšete, že duchovní znají odpověď na všechny otázky. To ale ateisti taky. Ale když už jsme u otázek, jak tedy vlastně vznikl ten vesmír?

A ještě jsem v uplynulých pár dnech narazil na zajímavý problém, který mi doufám ateisté taky vysvětlí. Jak je možné, že pozorujeme objekty ve vzdálenosti kolem 65 miliard světelných let, přičemž stáří vesmíru se odhaduje pouze na nějakých 13 až 16 miliard let. Dolétlo k nám to světlo z vesmírného záhrobí?

Proč to píšu? Chci jenom ukázat, že i vědecké teorie o vzniku světa, života a tak vůbec, jsou vesměs značně pochybné. Takže nevíra se vlastně stává vírou v neexistenci něčeho.

0 0
možnosti
PG

Páya

8. 10. 2008 1:49
Re: Duchovní vědí všechno

Naopak, ateiste netvrdi, ze vedi vsechno. Jedine, co tvrdi je, ze neexistuje dostatecne mnozstvi dukazu o existenci boha. Jsou teorie, ktere mohou nebo nemusi byt pravdive a cim vice toho lidstvo zna, tim jsou tyto teorie pravdepodobnejsi. Pokud se najde nova skutecnost, ktera popira dosavadni poznatky, utvori se teorie jina. Neverici nemaji problem s tim, ze si spustu veci nedokazeme zatim vysvetlit. Nevira je virou, jako je ples barvou vlasu.

0 0
možnosti
1

1gomez

7. 10. 2008 21:24
kompilace blábolů

ale i tak čitelné, jen ta apologetika chyběla.

0 0
možnosti
LV

lubanek

7. 10. 2008 21:22
PAPIR SNESE VESKERE NAZORY.

Od roku 1909 az do roku 1965,Buh poslal sveho proroka na zem jmenem Willam Branham staci na internetu na toto jmeno kliknout a veskera pravda se ukaze.Miliony vericich po celem svete po celou tu dobu byli svedky nadprirozenych udalosti a veskera tajemstvi byla zjevena.Stvoreni sveta atd.a proc jsme zde na zemi a kam jdeme po smrti.Jezis Kristus zije (JMENO VSEMOHOUCIHO BOHA) NENAVIDI DENOMINACE A JEJICH FALESNA DOGMA A USTANOVENI LIDSKA KTERA ODVADI OD PRAVE SKUTECNOSTI.On bude soudit svet podle Sveho Slova Bible .Ti kteri ziji podle Jeho zakonu a Jeho Slova pripravil novou zem.Vecny zivot pod Jeho vedenim.Vse velice jednoduche a presto lide radsi hledaji s malinkym rozumkem  presvedcit jinak.Muzes porucit Slunci aby hralo vice nebo porucit desti.Neb fomu zivota??Jsme mala tecka ve vesmiru.On se jenom zjevuje tem co ho hledaji a znaji a ziji podle Jeho zakonu.Mam skusenosti ktere se nedaji vzit neb poprit .O to se uz snazilo vice philosofu a jsou vsichni  pod zemi nic nedokazali.

0 0
možnosti
MN

lunak

7. 10. 2008 21:26
Re: PAPIR SNESE VESKERE NAZORY.

A přesně o takovýchto nesmyslech článek pojednává...

0 0
možnosti
LV

lubanek

7. 10. 2008 20:57
PAPIR SNESE VESKERE NAZORY.

0 0
možnosti
J3

jonathan 33

7. 10. 2008 20:55
taky mě jde na nervy

ten náboženský fanatik, co nás tady i několikrát denně otrvuje se svými bláboly.

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik