Dnes je Květinový den

 V ulicích českých měst se dnes bude vyskytovat zvýšené množství žlutých kvítků měsíčku lékařského, symbolu sbírky Ligy proti rakovině Praha, prodávaného tisíci dobrovolníků na podporu výzkumu rakoviny, hledání úspěšné léčby a propagaci prevence. Letos je hlavním tématem prevence před rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Kvetinovy den10.PTO Severka Brno

 Pamatuji si, jak se tady svého času objevil blog, který poměrně negativně odsuzoval velké množství různých sbírek a přemnožený výskyt jejich sběračů v ulicích. Chápu pesimismus lidí s těmito názory, svého času jsem jej poměrně intenzivně sdílel. Určitě je mnoho nedůvěryhodných aktivit na tomto poli a leckdy už platí, že čeho je moc, toho je příliš.

 Nicméně není dobré s vaničkou vylít i dítě, jsou sbírky a sbírky, některé jsou již zavedené a renomované a jsou zaštítěny velmi solidními institucemi a osobnostmi. Sbírka "Český den proti rakovině", pořádaná Ligou proti rakovině Praha mezi ně jistě patří. V seznamu podporujících osobností a instutucí se letos objevují jména jako Mahulena Bočanová a Martin Zounar, podporu přislíbil Českomoravský fotbalový svaz, kde se připojilo 23 klubů 1.a 2.ligy, při sbírce pomáhá ČSOB, Radiožurnál a mnoho dalších firem, různé školy a také občanská sdružení Junák, svaz skautů a skautek, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a Pionýr.

 Nezatracujte tedy dobrý úmysl pro pár možná špatných zkušeností a pokud Vás dnes osloví mladí lidé ve žlutém tričku, a nabídnou žlutý kvítek s hnědou stužkou, přispějte svým drobným dílem. Těch minimálních 20,- Kč nikoho určitě nezruinuje a v celkovém součtu se získá značné množství prostředků na dobrou věc. A když už nebudete chtít přispět, vezměte si alespoň letáček, obsahuje informace, které Vám nebo někomu z Vašich blízkých mohou ušetřit spoustu trápení. A prosím, usmějte se na ty sběrače, jsou to mladí lidé, kteří se i touto formou své dobrovolné práce učí pomáhat lidem kolem sebe a přijímat odpovědnost za svou budoucnost.

 Za sebe a sběrače z mého oddílu a celé naší organizace mohu garantovat, že se vše do poslední korunky dostane do banky, která opět vše, bez jakéhokoliv poplatku, odvede na konto pořádající LPR Praha. O dalším využití takto získané částky se na webu této organizace může každý přesvědčit sám.

Při psaní článku jsem čerpal z webu Ligy proti rakovině Praha, z webových stránek spolupracujících sdružení, z osobních zkušeností z předchozích ročníků sbírky a z letáčku, který se při letošní sbírce rozdává.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Matyáš | středa 13.5.2009 8:40 | karma článku: 12,17 | přečteno: 1431x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44