Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RE

Myslím, že nás v Africe(i jinde) mají rádi(jako "Czechoslovakia") mj proto, že jsme právě žádné kolonie neměli. ZajímavéR^

0 0
možnosti
MH

Nedostali jsme šanci něco pokazit ;-)

0 0
možnosti
SL

Togo jako česká kolonie byl jen nesmyslný sen české ulice. Politici o něj nijak zvlášť nestáli, měli jsme na krku jiné zaostalé národy a pár milionů Němců, kteří o občanství ČSR moc nestáli. Co s africkým územím nemaje přístup k moři?

Vyprávěl jsem kdysi kamarádům v Beninu o nenaplněné touze některých Čechů po kolonizaci Toga. Smáli se, až padali ze židlí a ujišťovali mne, že "jsme fakt přišli o hodně". :-)

0 0
možnosti
LU

"...ujišťovali mne, že "jsme fakt přišli o hodně"

Minimálne ste dnes prišli o migrantov z Beninu.:-)

0 0
možnosti
LU

Dá sa to aj v dnešnej dobe, aby sa v Afrike hovorilo po česky.

Slovensko do Kene každoročne takmer 20 rokov posiela milióny €, zo štátneho rozpočtu 0,5% HDP, a s katolíckej charity prúdia do Keni ďalšie milióny €.

Za tie peniaze sa postavilo množstvo základných škôl a nemocníc, slovenský podnikatelia tam vytvorili tisíce pracovných miest.

Vyučovanie začína vyťahovaným slovenskej a kenskej vlajky, odspievanie slovenskej hymny, a modlitbou otčenáš po slovensky. Vyučovanie je v angličtine a slovenčine, účel je gramotnosť a kresťanská výchova tých najchudobnejších.

V nemocniciach pracuje množstvo slovenských lekárov a zdravotných sestier(mníšky)

https://www.teraz.sk/ekonomika/kiska-slovenske-projekty-v-keni-vytvor/243616-clanok.html

Vďačnosť afrických detí je neopísateľná

https://www.zkouknito.cz/video_177208_

0 0
možnosti
MH

Děkuju za zajímavé doplnění, jistě je něco podobného i z naší strany. Pokud jde o češtinu, největší bohemistické pracoviště mimo ČR je na káhirské univerzitě Ain Shams, kde se učí česky okolo 150 egyptských bakalářů.

1 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem VŠ učitel. V posledních letech se zabývám i uměleckou prózou (novela Riita 2020, Ozvěny z hlubin času 2021). Hodlám prezentovat (humoristické) povídky, črty, postřehy z cest, fejetony. Přeju hezké počtení.