Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

- - - - - - - -

13. 5. 2011 10:36
Vyprávění pěkné

ale že pan hejtman neumí pořádně česky, to je smutné (zatčení velitele dědečkovi skupiny). Nebo sekretářka při přepisu???

0 0
možnosti
M

Míra4.1

13. 5. 2011 10:39
Re: Vyprávění pěkné

Kdyby jen neuměl česky...;-€

0 0
možnosti
N

nenovak

13. 5. 2011 10:31
Zase nepřehánějme

V 80. letech nám na základce na Plzni - severu nezamlčovali, že Plzeň osvobodili Američané, a to byl dějepisář v KSČ. On už v té době tady každý druhý poslouchal Svobodnou Evropu nebo Hlas Ameriky, což se nejvíce projevovalo při diskusi o výkonech emigrujících hráčů v NHL. To nic nemění na tom, že socialismus byl odpornej režim.

0 0
možnosti
M

Míra4.1

13. 5. 2011 7:48
Hejtman je tak zaneprázdněný,

že na hlavní bod oslav u památníku Díky, Ameriko, poslal radši řečnit bývalého politruka "lidové" čs. armády Brabce - nepochopitelný výsměch a urážka všech slušných lidí! ;-€

0 0
možnosti
K

kuba1234

13. 5. 2011 8:17
Re: Hejtman je tak zaneprázdněný,

Aniž bych se chtěl jakkoliv zastávat kohokoliv, ale hejtman není placený za řečnění. Má spoustu jiných povinností a pokud rozhodl, že "řečnit" bude nějakého svého náměstka, je to v jeho kompetenci. Nic "výsměšného a urážlivého" bych na tom neviděl. Někdo třeba nerad řeční na podobných "šaškárnách".

Po 90% osvoboditelech se tady plive a na těch 10% se pějí ódy typu "Díky, Ameriko". Není nad vyváženost, že?Rv

0 0
možnosti
N

naja

13. 5. 2011 5:35
Pane autore,

za komunistů jsme se ve škole učili,že západní Čechy a tedy i Plzeň osvobodili američané.Nevím, kam jste chodil do školy Vy,že se to u vás neučilo,nebo jste možná zrovna chyběl?A dnes je to stejné jako za totality.Dříve se oslavovali jen rusové,dnes jen američani. O Rudé armádě jsou zmínky jen okrajově,přestože měla největší zásluhu na porážce fašizmu.Vše je účelové,prostě "koho chleba jíš,toho píseň zpívej"Rv

0 0
možnosti
MK

mirotiro

13. 5. 2011 7:01
Re: Pane autore,

Nevím, kam jste tedy chodil do školy Vy, ale u nás na západě se o Američenech tedy nemluvilo, jinak souhlasím, že dnes se Rudá armáda bagatelizuje, mělo by to být vyrovnané...

0 0
možnosti
L

Leopoldo

13. 5. 2011 2:56
Nalhávat si samy sobe!

Svoboda se ztratila,protoze to tak dohodli v Mnichove.

Svoboda se znovu nabyla,protoze to tak dohodli v Teheranu.

Odboj spocíval v tom poslouchat vysílání z Londýna.

0 0
možnosti
B

basata

13. 5. 2011 0:26
OSTRÁ BESEDA...

Nás učili,že Plzeň osvobodili Američani,ale globálně nás osvobodili Rusové.

0 0
možnosti
PP

Polemik

12. 5. 2011 23:43
Kdo osvobodil Plzeň?

Samozřejmě, že Američané...a patří jim za to dík.

Ale tento adorační článek zhazuje dnes obvyklá poznámka, že se nám  komunisté tvrdili, že to byla Rudá armáda.

Chodil jsem do školy za komunistů (a měl silnou averzi k jejich ideologii) ale musím tady zdůraznit pro ty mladší, že i za komunistů jsme se učili o demarkační čáře a osvobození Plzně Američany. Vždyť se museli zachovat nějaké učebnice dějepisu z té doby...a tam si to může každý ověřit. Jistě tam bylo nějaké ideologické podbarvení a upozadění, ale osvobození Američany zamlčováno nebylo...ani to nebylo možné.

Vadilo mi lhaní tehdy...vadí mi lhaní dnes. To není problém pouze tohoto článku, tahle hláška nějak "zlidověla" a často se používá. Myslím, že se tomu říká klišé...

0 0
možnosti
D

dampfer

12. 5. 2011 22:08
A tak asi

dějiny jsou důležitým předmětem ve školách, dnešní studenty však příliš nezajímá, chtějí se bavit o budoucnosti jak své, tak republiky. Není proto dobré se trvale vracet k hrdinům a gerójům, bojarům a tak stále účelově odpoutávat pozornost od problémů, které hýbou světem i naším státem. KSČSSD tvrdí, že na všechno máme zdroje, ale nikdy se nedozvíme, kde jsou, možná v sálech pod Blaníkem. Ve dne-noci se útočí na  úsporné snahy vlády, přes Věci veřejné tlačí KSČSSD a rudé odbory vládu k odstoupení a inzerují komunistický ráj, bez práce, potu a jakéhokoli úsilí. Druhou stokou jsou obrovské mandatorní výdaje, nejen na statisíce zpola zbytečných úředníků, ale i na geometrickou řadou se rozmnožující sociální parazity, kteří jako klíšťata stále více vysávají miliardy z rozpočtů. Třetím kanálem proudí četné miliardy do vysokoškols vzdělání, změněné jakoby na ztrátový kovoprůmysl. Poskytujeme slovens student cca 5 miliard ročně dotace, nehledě na drahou výstavbu dalších ústavů.

0 0
možnosti
JK

Jan__K

12. 5. 2011 17:30
Hezký článek....

..trochu vzpomínek, trochu moralizování...dobře to sekretářka napsala.

Kdy napíše něco Vašem studiu plzeňských práv? A nebo dokonce o současném studiu v Praze?

0 0
možnosti
ZL

L/Z

12. 5. 2011 13:47
Máte kliku, pane hejtmane.

Na rozdíl od jiných jste mohl naslouchat dědečkovi, který se konce války dožil. Dost možná i proto, že po příchodu na Plzeňsko to měl, soudě dle Vašeho článku, jednodušší. Za nepřátele mohl totiž považovat pouze Němce. Ale byli oblasti, ve kterých tato samozřejmost neplatila. Například zde:

           http://lezatka.blog.idnes.cz/c/190591/

0 0
možnosti