Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

U nás v Kocourkově II.

... aneb, když odborníci mají vizi...  O poslanci Václavu Baštýřovi toho příliš nevíme. Právě tak začínal článek, ve kterém jsem vloni popisoval podivné zbohatnutí tohoto člena ODS.

Levně nakoupil pozemky a draze je prodal. Na tom by nebylo nic divného, to se samozřejmě může stát kdekoli. Jen u nás v Kocourkově se však může jednat o pozemky, na kterých se bude stavět dálnice. Navíc se tato velmi výhodná transakce, zřejmě čistě náhodou, povede udělat poslanci a předsedovi dopravního podvýboru. Prostě pan Baštýř měl intuici a odvahu svou vizi realizovat. To ostatně usoudila i policie, která případ sice vyšetřovala, ale na nic zvláštního se nepřišlo.

Lidí s vizí a odvahou vše řešit prostě není nikdy dost. To, si zřejmě řekl i ministr dopravy Stanjura. I on dostal totiž nápad. Právě pana Baštýře se rozhodl dosadit do dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Jen tak mimochodem, úkolem tohoto fondu je především rozvoj, výstavba, údržba a modernizace silnic, dálnic, železnic a vnitrozemských vodních cest.

V médiích toho o poslanci Baštýřovi zatím nebylo, bohužel, příliš zveřejněno. Z webu Poslanecké sněmovny například vyplývá, že dosud hlasoval 2984 krát, tedy asi v 60,5 %  všech případů. Byl zpravodajem několika sněmovních tisků a v jednom případě podával písemný pozměňovací návrh. Na svých osobních webových stránkách píše, že má úctu ke konzervativním pravicovým hodnotám a bude usilovat o zajištění nedotknutelnosti vlastnických práv a o podporu etického podnikání. Zároveň by chtěl zlepšit veřejné mínění o  podnikatelích i politicích.

I z laického pohledu je tedy více než patrné, že v případě jmenování do dozorčí rady SFDI, se bude jednat o člověka na svém místě. S největší pravděpodobností bude mít dokonalý přehled o výkupních cenách pozemků a určitě bude znát i mnohé finesy, které na tomto trhu frčí. Vzhledem k osobní angažovanosti a webovému profilu, je pak nad slunce jasné, že právě taková persona, s mravním a etickým základem, má šanci své dopravní vize proměnit ve skutečnost. Lze tedy jen poblahopřát ministru dopravy a rezortu vůbec, že takového erudovaného odborníka bude mít ve svých řadách.

Díky jistě odpovědnému budoucímu přístupu pana Baštýře, pro něho určitě nebude dozorčí rada SFDI konečnou stanicí. A to i proto, že jedním z úkolů ministra Stanjury je likvidace nejen ministerstva dopravy, ale i SFDI, a tak se Baštýř stane ministrovým „spoluhrobařem“. Navíc četnost i rychlost výměn ministrů dopravy a duch těch nejlepších kocourkovských tradic by nasvědčoval tomu, že jeho jmenování do čela rezortu lze očekávat ještě v tomto volebním období.

 

Autor: Milan Chovanec | pátek 8.2.2013 13:48 | karma článku: 15,80 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Kdo drží „černého Petra“

Jsme prý ve střední Evropě málo solidární a zasloužíme za to trest. Právě tato slova (pokolikáté už) opět zaznívají od některých evropských kolegů, tentokrát od rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila.

29.2.2016 v 13:27 | Karma: 36,93 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Co se to vlastně v Evropě děje?

Evropa spolu s migrační krizí zažívá horké chvilky. To, co se však dnes v Evropě děje, není nic nepředvídatelného. Po pádu nebo destabilizaci některých režimů jsme svědky vleklých občanských válek v Libyi, Sýrii, Iráku atd.

29.7.2015 v 19:40 | Karma: 25,95 | Přečteno: 4207x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Požár lesa prý neuhasíme tím, že si do vlastního odneseme hořící strom

Zdánlivě nekončící příliv migrantů míří na starý kontinent na přeplněných pašeráckých lodích. Ty se navíc často potopí. Otázka uprchlíků se stala jedním z hlavních evropských témat.

18.6.2015 v 14:36 | Karma: 44,46 | Přečteno: 7504x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Odměňování úředníků není gordický uzel

Po mnoha letech odkládání a lavírování vstoupil v platnost služební zákon. Norma možná není zcela dokonalá, ale vznikla jako kompromis napříč politickým spektrem a přináší poprvé v našich novodobých dějinách do státního aparátu jednotný systém, důraz na odbornost a v neposlední řadě i kariérní řád. S ním je pupeční šňůrou spojeno odměňování úředníků.

14.4.2015 v 12:38 | Karma: 11,62 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Pozitivní signály

Policie objasnila v loňském roce procentuálně nejvíce případů za posledních deset let. Rok 2014 je pak zlomový i v tom, že celkově trestných činů výrazně ubylo a podařilo se zajistit majetek za více než osm miliard korun. Ze statistických dat již nevyčteme, co vše je příčinou tohoto markantního zlepšení.

20.2.2015 v 16:53 | Karma: 12,25 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik