Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozitivní signály

Policie objasnila v loňském roce procentuálně nejvíce případů za posledních deset let. Rok 2014 je pak zlomový i v tom, že celkově trestných činů výrazně ubylo a podařilo se zajistit majetek za více než osm miliard korun. Ze statistických dat již nevyčteme, co vše je příčinou tohoto markantního zlepšení.

Je nutné vrátit se o rok zpět. Na postu policejního prezidenta byli dva muži. Tím jsme se stali sice celosvětovým unikátem, ale vedení celé organizace bylo natolik zaměstnáno vnitřními spory, že na vlastní řízení prakticky nezbýval čas. Nezanedbatelným efektem tohoto stavu, který ani jeden z tehdejších šéfů policie nezavinil, byla nejistota uvnitř sboru. Přičíst je nutné škrty v základních platech, málo policistů v přímé službě „na ulici“ a chybějící finanční prostředky na techniku i na nákup benzínu...

Za 365 dnů se podařilo situaci stabilizovat a vášně uklidnit. Policejní prezident je jen jeden a má důvěru policistů, odborné i laické veřejnosti. Po letech utahování opasků se zvýšily tarifní platy a v rozpočtu na rok 2015 je myšleno na nábor nových policistů i na nezbytnou modernizaci.

V příštích čtyřech letech chceme sbor rozšířit o dalších 4 000 lidí. Zajištění bezpečnosti občanů v ulicích, drogová problematika a s ní související trestná činnost, včetně tzv. drobné kriminality zůstávají pro policisty i nadále prvořadou prioritou. Stejně tak jako nejzávažnější hospodářské delikty. KOBRA prokázala, že má ostré zuby a nejinak tomu bude i v budoucnu. Policie musí být připravena adekvátně reagovat i na aktuální nové hrozby jako je terorismus a kyberkriminalita. Ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem proto vznikne nový, speciální, celorepublikový útvar.

K ideálnímu stavu je pochopitelně ještě dlouhá cesta. První kroky (a i statistické výsledky to potvrzují) jsou však pozitivním signálem. Směřujeme k tomu, abychom i v Česku měli sebevědomou policii, která standardně a transparentně funguje. K policistům, kteří jsou hrdí na svou profesi a jejichž práce si váží všichni řádní občané.

Autor: Milan Chovanec | pátek 20.2.2015 16:53 | karma článku: 12,25 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Hasičům je třeba poděkovat

Tropické teploty, které zasáhly Česko v uplynulých dnech, znamenaly kromě jiného i větší nasazení řady profesionálních i dobrovolných hasičů. Zásahové jednotky měly napilno snad ve všech regionech a celkově vyjížděly několikanásobně častěji, než bývá obvyklé. I díky tomu byla minimalizována škoda například na Blanensku a Českolipsku, kde byly požáry lesů největší a nedošlo ani ke zbytečným tragédiím. V prvé řadě je proto nutné všem, kteří se záchranných akcí účastnili, i těm, co drželi "jen" pohotovost, poděkovat.

16.6.2014 v 10:38 | Karma: 13,73 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Zmatek na informační dálnici

Státní správa je doslova zaplevelená různými IT technologiemi. S mírnou nadsázkou lze říci, že připomíná biblický Babylon, kde podle legendy došlo k prvotnímu zmatení jazyků. Chaotický, v minulosti nikým nekoordinovaný, přístup jednotlivých úřadů v konečném důsledku znamená, že tady v Česku (i na jednom úřadě vedle sebe) paralelně existují staré a nové, vzájemně nespolupracující, počítačové systémy.

30.5.2014 v 20:53 | Karma: 15,96 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Přestupky a nutnost jejich evidence

Přestupky musí být posuzovány všude stejně a neměly by se lišit město od města. V obecném povědomí pak musí platit, že za porušení zákonů přichází, pokud možno rychlý, postih. Bohužel tomu tak u nás není. Jedním z kamínků do mozaiky, který by měl přispět ke zlepšení tohoto stavu, je zavedení evidence přestupků.

21.5.2014 v 20:56 | Karma: 11,56 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Chceme moderní policii nebo skanzen?

Skimmer, botnet, malwar, phishing, hacker, spam. Slova ze slovníku kyberkriminality stále více pronikají i do naší běžné mluvy. Částky, které se točí v tomto „byznysu“ představují dnes podle odborných odhadů sumu vyšší než to, co utrží kolumbijská narkomafie. Posílení týmu policejních IT expertů, kteří se boji s touto novodobou hydrou věnují, tak rozhodně patří mezi priority.

15.5.2014 v 19:56 | Karma: 12,66 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Rozhovor o ČD Cargo byl vlastně zbytečný

ČD Cargo na tom není ekonomicky dobře. Je v hluboké ztrátě a ta se každý měsíc ještě prohlubuje. Smutné je, že tahle informace je stále aktuální. A to i přesto, že na ni opakovaně již více než dvanáct měsíců upozorňuje ČSSD. Téměř rok také leží na stole tři varianty možného řešení. Překvapivé je, že se žádnou z nich dosud nikdo z kompetentních lidí nezabýval.

28.11.2013 v 12:51 | Karma: 10,89 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik