Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy

Telefonní číslo 150 zná asi úplně každý. Hasiče voláme, nejen když hoří byt či chata. Vyjíždějí k dopravním nehodám, odstraňují ekologické škody, zachraňují životy i majetek při povodních. Hasiči pomáhají, nejen když je potřeba sundat osobu z výšky, nebo vytáhnout někoho ze studny, ale například i ve chvíli, kdy se rojí včely. Ten, kdo o pomoc volá, příliš nerozlišuje, zda přijedou profesionálové, kteří to mají v náplni práce, nebo dobrovolníci, pro které je pomoc spoluobčanům celoživotním koníčkem.

Sbor dobrovolných hasičů patří u nás mezi nejmasovější volnočasové aktivity a je fenoménem i v rámci Evropy. První oficiální dobrovolnický sbor vznikl již před více než 160 lety a dnes je takto organizováno více než 350 tisíc lidí, což je téměř srovnatelné s počtem obyvatel Brna. Právě dobrovolní hasiči jsou u mnoha událostí, především v menších obcích, první. Pracují bez nároku na odměnu, s maximálním nasazením, stejně jako jejich kolegové profesionálové. Z dlouhodobých statistik pak vyplývá, že asi třetina všech výjezdů v republice připadá na ně. Sbory dobrovolných hasičů jsou tak v mnoha směrech pro celý záchranný systém zásadní.

Z tohoto pohledu je zcela paradoxní, že v minulých letech stát nevytvořil žádnou koncepci těchto sborů a prakticky zastavil jejich podporu. Zatímco před sedmi lety směřovalo do obecních rozpočtů na vybavení dobrovolných hasičů 500 milionů korun, v minulém roce to byl jen nepatrný zlomek této částky v řádu jednotek miliónů. Naším cílem je tento neblahý trend změnit tak, aby měly tyto sbory odpovídající kvalitní techniku a vylepšily se i jejich zbrojnice. První konkrétní vlaštovkou pro sbory hasičských dobrovolníků je možnost čerpat finanční prostředky v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který je vypsán na období 2014 až 2020.

Ministerstvo vnitra společně s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR a Policejním prezidiem Policie ČR nyní dokončuje aktualizaci strategického dokumentu, který obsahuje konkrétní příklady využití dotace i podmínky čerpání. Ty budou následně pro žadatele (HZS, PČR a JSDH), společně s podmínkami stanovenými programovým dokumentem IROP pro základní složky IZS, závazné. Unijní dotace bude určená primárně těm dobrovolným jednotkám, které mohou zasahovat i mimo území svého zřizovatele a jsou zařazeny do systému tzv. plošného pokrytí. Aby byli zřizovatelé dobrovolných sborů se žádostí úspěšní, musí tak spadat do území, kterému hrozí například záplavy, sucha, větrné smrště nebo technické a technologické havárie.

Důkaz o potřebnosti i účelnosti využití finančních prostředků netřeba hledat příliš dlouho. Jen o letošních prázdninách vyjížděli hasiči k více než 22 000 událostem. Z toho více než polovina byla kvůli technické pomoci a mnohé se týkaly právě likvidace následků bleskových povodní...

Autor: Milan Chovanec | pátek 12.9.2014 12:36 | karma článku: 12,81 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Zelená je tráva, fotbal to je hra...

Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

25.7.2014 v 13:19 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Obchod s lidskou bídou musí skončit!

Zadluženost, hygiena, extremismus, vzdělání, drogy, krádeže kovů, bydlení, alkohol, otevřený oheň, sociální dávky, herny, nezaměstnanost, rušení nočního klidu... Tento zdánlivě nesouvisející shluk slov má jedno pojítko. Chcete-li, nadřazené slovní spojení. Sociálně vyloučená lokalita. Již na první pohled je patrné, že řešením vzájemně provázaných problémů, které sociální vyloučení přináší, musí být komplexní. A zdánlivě jednoduché recepty, které by přinášely okamžité a zázračné výsledky, nemohou v praxi fungovat.

21.7.2014 v 20:44 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1299x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Pošta vznikla z latinského positus...

Ačkoli historici datují vznik pošty do starověku, zásadním mezníkem rozvoje těchto služeb bylo 18. století. I v českých zemích byl tehdy vydán první poštovní řád a lexikon obsahující úplný seznam poštovních stanic. Díky rozvoji se pošta stala postupem let velmi významným obchodním prostředkem a společně s dalšími službami v oblasti logistiky je i dnes jedním z důležitých segmentů hospodářství.

9.7.2014 v 18:36 | Karma: 12,57 | Přečteno: 504x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Kobra versus Karusel

Karuselový podvod. Google při zadání těchto slov najde za 0,11 sec. přibližně 140 000 výsledků. Státní rozpočet díky tomuto zločinnému jednání (podle velmi střízlivého odhadu) přichází každoročně minimálně o 135 miliard korun. Celá záležitost má přitom charakter organizovaného zločinu. Na začátku procesu je bílý kůň, který při dovozu zboží nezaplatí DPH. Na jeho konci legální firma, která od státu DPH naopak vyinkasuje.

26.6.2014 v 9:57 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Co vyplynulo ze sobotní noci...

Během čtyř hodin chyceno 5 řidičů pod vlivem drog, 4 šoféři jeli podnapilí a 3 měli zákaz řízení. K tomu 400 pokut za různé přestupky. Tolik jen několik čísel ze sobotní dopravně bezpečnostní akce na Jižní spojce.

23.6.2014 v 20:11 | Karma: 15,63 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik