Na Tachovsku není práce. Ale mohla by být.

Ačkoli vykazuje Plzeňský kraj druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v zemi, je v regionu aktuálně bez místa téměř 24 000 lidí. A to rozhodně není malé číslo. Zvláště v dnešní době, kdy většina podniků bojuje se současnou dramatickou ekonomickou situací a namísto nových pracovních míst chystají spíše škrty, redukce a šetření.

Největší nezaměstnanost je v příhraničním Tachovsku. Tedy v oblasti, která se s tímto problémem dlouhodobě potýká. Aktuálně vzrostla na 10,8 procenta a zdejší úřad práce eviduje pouhých 246 volných míst. To je sice lepší než před dvěma a více lety, nicméně rozhodně se nejedná o uspokojivý stav. Při takto vysoké nezaměstnanosti je nad slunce jasné, že bez práce nejsou jen ti, kteří nechtějí pracovat. Převažují ti, kteří práci skutečně hledají, ale nenacházejí.

Většina odborníků se shodne, že obecným receptem na léčení nezaměstnanosti je ekonomický růst. S tím ovšem v letošním roce příliš počítat nemůžeme. Experti se shodují i na tom, že pracovní síla musí být co nejvíce mobilní. Tedy schopná nejen přesunu z jednoho místa na druhé, ale i mobility ve smyslu funkčnosti, pružné změny povolání. Na Tachovsku sice pořád platí, že řada místních lidí odjíždí za prací do sousedního Německa, ale to rozhodně není dlouhodobé ani koncepční řešení. Navíc tu jen velmi těžko můžeme zavádět americký systém, kde si naloží svých pět švestek do auta a odstěhují se o pět států dál.

Pomoc státu je v tomto případě nezbytná. Stát by měl cíleně podporovat méně rozvinuté oblasti. Příkladem je navrácení Tachovska do programu hospodářsky slabých regionů a urychlit tak čerpání finančních prostředků z programů, které k tomu byly vytvořeny. Jde o to, aby pomoc byla co nejrychlejší. Konkrétně zabezpečit například dopravní obslužnost a připravit dosažitelné průmyslové zóny. Pomoci mohou i dotace z Evropského sociálního fondu, z něhož lze přispívat na rekvalifikace a vzdělávací kurzy. Ze statistik navíc vyplývá, že v tom je problém Tachovska. V průměru je zde totiž menší vzdělanost a minimum kvalifikovaných lidí.

I to je důvodem, proč jsem pozval na návštěvu Tachovska ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Vidět věci jednou na vlastní oči je vždy lepší, než o nich číst v tisíci dopisech. Je pravdou, že stát sám o sobě příliš nových pracovních míst nevytvoří. Tato místa musí generovat privátní sektor. Drobnými živnostníky počínaje a velkými zaměstnavateli konče. A tady může stát hrát nezastupitelnou roli. Ministerstvo průmyslu má navíc řadu nástrojů, které je možné využít právě k podpoře podnikatelského sektoru a vzniku nových pracovních míst. Tachovsko potřebuje investory s vizí, kteří nehledají jen krátkodobé finanční pobídky. Nové a stávající zaměstnavatele, kteří mimo jiné vzdělají pracovní sílu a rekvalifikují bývalé zaměstnance montoven. Tyto recepty jsou dnes na Tachovsku reálné a na konkrétních případech se pan Kuba může přesvědčit, že fungují.

 

 

Autor: Milan Chovanec | úterý 3.4.2012 13:29 | karma článku: 11,16 | přečteno: 1226x