Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K čemu je nám potřeba etický kodex?

"Já žádný etický kodex nechci. Na svou morálku papír nepotřebuju," volala velmi vzrušeným hlasem paní Rubáková. Stalo se v Plzni na jednání krajského zastupitelstva dne sedmnáctého června léta páně 2013. Dlužno dodat, že výše uvedená dáma je členkou tohoto sboru za ODS. Svým zvláštním způsobem má dozajista pravdu. K čemu schvalovat normu, která není právně vymahatelná a za jejíž porušení nehrozí politikovi žádná sankce?

Schvalování etického kodexu zastupitele Plzeňského kraje se symbolicky odehrálo v den, kdy premiér země podával z důvodu porušení pravidel demisi. Nebyl to záměr, stalo se to čistě náhodou. Velmi dramatická a bouřlivá debata nad kodexem trvala dvě dlouhé hodiny. Dozvěděli jsme se, že jeho schválení je jen mediální humbuk, že není potřeba se takto zviditelňovat i to, že má závažné právní nedostatky. Nakonec z 32 přítomných zastupitelů se jen jeden zdržel hlasování a ostatní etický kodex bez problémů schválili.

Je zbytečné na tomto místě rozebírat, proč měl ten, či onen zastupitel výhrady. Je zbytečné donekonečna polemizovat o právní čistotě. Konečně, každý volený zástupce může kdykoli přijít a tuto normu zkusit vylepšit. Důležité je, že si nakonec krajští politici napříč spektrem vzpomenuli na své předvolební sliby a v drtivé většině přijetí etického kodexu podpořili. V praxi to, mimo jiné, znamená především to, že budou všichni zastupitelé bez výjimky podávat majetková přiznání a nebude možný souběh dvou veřejně placených funkcí. Nikomu to nebrání mít funkcí třeba deset. Peníze z eráru však bude dostávat jen za jednu z nich.

Existence kodexu samozřejmě sama o sobě nezaručuje, že se politici začnou chovat andělsky. Díky jeho existenci však bude jejich konání pod větším drobnohledem. Jejich činy budou prostě veřejnosti více na očích. Pravdou je, že v rámci etiky politiků máme ještě co dohánět. Například v Británii mají svůj kodex všechny rozhodovací orgány státní správy. Jeho znění musí vycházet z vládního návrhu a na dodržování pravidel dohlíží nezávislý úřad - The Standards Board for England. Ten může politika potrestat odvoláním z funkcí, pozastavit mu mandát a dokonce mu i znemožnit kandidaturu v komunálních volbách. To vše až na dobu pěti let. V Británii, na rozdíl od nás, však pravidla demokracie pěstují a hýčkají již od roku 1265, kdy svolal Simon de Montfort první volený parlament.

Věřím, že přijetí etického kodexu, bude znamenat posílení důvěryhodnosti nejen plzeňského krajského úřadu, ale i jeho zastupitelů. Nejde totiž o nic menšího než o snahu oddělit zájmy veřejné od zájmů osobních. O vytvoření hranice, která jasně říká, co politik nesmí nikdy udělat. Právě z tohoto důvodu by nikdo neměl tvrdit, že etický kodex nechce, nebo dokonce, že ho nepotřebuje.

Autor: Milan Chovanec | čtvrtek 20.6.2013 9:04 | karma článku: 10,82 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Rozhovor o ČD Cargo byl vlastně zbytečný

ČD Cargo na tom není ekonomicky dobře. Je v hluboké ztrátě a ta se každý měsíc ještě prohlubuje. Smutné je, že tahle informace je stále aktuální. A to i přesto, že na ni opakovaně již více než dvanáct měsíců upozorňuje ČSSD. Téměř rok také leží na stole tři varianty možného řešení. Překvapivé je, že se žádnou z nich dosud nikdo z kompetentních lidí nezabýval.

28.11.2013 v 12:51 | Karma: 10,89 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Otevřený dopis Milana Chovance členům krajské organizace ČSSD

Vážení přátelé,nejprve mi dovolte, abych Vám všem poděkoval za práci ve volební kampani. Celkový výsledek sice není nijak oslnivý, nás může alespoň trochu těšit, že jsme dosáhli nejlepšího výsledku v rámci českých krajů. Na analýzu, proč jsme neuspěli tak, jak jsme si představovali, je ještě brzo.

28.10.2013 v 11:24 | Karma: 24,95 | Přečteno: 9478x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jaký smysl má vstupovat podruhé do stejné řeky?

1200 dnů.Právě tolik času uběhlo od doby, kdy se oficiálně ujal vlády kabinet Petra Nečase. ODS sice tehdejší volby nevyhrála, ale získala post předsedy a mohla pokračovat v díle, které započalo již v roce 2006, kdy stal se premiérem Mirek Topolánek. Někdejší člen jeho vlády Miroslav Kalousek, místopředseda tehdejší "horké novinky" TOP 09, usedl znovu do křesla na klíčovém ministerstvu financí. Benjamínkem kabinetu byla poměrně nečitelná odnož bezpečnostní agentury, která nesla hrdý název Věci veřejné. Před volbami její předáci tvrdě kritizovali pravici a s politickými dinosaury nechtěli mít nic společného. Krátce po sečtení hlasů však bylo vše jinak a spojili s nimi síly.

23.10.2013 v 12:55 | Karma: 12,32 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Reakce na blog pana Kopty nazvaný otevřený dopis Milanu Chovancovi

Vážený pane Kopto, ve svém otevřeném dopise mě viníte z toho, že do Vaší obce dnes nejede vlak. Přiznávám, že kraj si již nemohl dotaci na této ztrátové trati dovolit. Místo motoráčku zavedli jsme autobusovou linku, která je prostě levnější. Za toto příkoří chcete potrestat ČSSD. A to tím, že ji nebudete volit. To je samozřejmě vaše nezadatelné právo. Ve skutečnosti však nahráváte pravici. Tedy stranám, které v předchozí vládě, prováděly škrty, jež téměř udusily ekonomiku státu a řadu rodin a domácností přivedly na pokraj chudoby. Sociální demokracie chce tuto neblahou situaci změnit a chyby napravit. Je to naše povinnost i odpovědnost. Proto přicházíme s vizí fungujícího státu. K tomu, aby k pozitivnímu obratu došlo, je však důležitý každý hlas, Váš nevyjímaje. Zvažte proto, prosím, ještě jednou svou účast ve volbách.

1.10.2013 v 11:58 | Karma: 11,83 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jak jsem hubnul? Díl druhý…

Začínám!!!! Říjen 2012. Měl jsem za sebou náročnou volební kampaň, byl jsem hodně unavený, a to nejen z volebního klání, ale také z kil, které jsem všude nosil s sebou. Nebylo mi prostě dvakrát valně... Tělo začalo volat o pomoc a jasně mi dávalo najevo, že už toho bylo dost. Funěl jsem do schodů i do každého kopečku. Sice jsem pár dní méně jedl a zhubl asi 3 kila, ale pořád jsem se necítil úplně v pořádku.

20.9.2013 v 10:55 | Karma: 20,39 | Přečteno: 2459x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik