Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaký smysl má vstupovat podruhé do stejné řeky?

1200 dnů.Právě tolik času uběhlo od doby, kdy se oficiálně ujal vlády kabinet Petra Nečase. ODS sice tehdejší volby nevyhrála, ale získala post předsedy a mohla pokračovat v díle, které započalo již v roce 2006, kdy stal se premiérem Mirek Topolánek. Někdejší člen jeho vlády Miroslav Kalousek, místopředseda tehdejší "horké novinky" TOP 09, usedl znovu do křesla na klíčovém ministerstvu financí. Benjamínkem kabinetu byla poměrně nečitelná odnož bezpečnostní agentury, která nesla hrdý název Věci veřejné. Před volbami její předáci tvrdě kritizovali pravici a s politickými dinosaury nechtěli mít nic společného. Krátce po sečtení hlasů však bylo vše jinak a spojili s nimi síly.

Koalice rozpočtové odpovědnosti, vláda práva a boje proti korupci, jak se pravicový kabinet nazval ve svém programovém prohlášení, slibovala zásadní reformu veřejných financí s cílem zastavit zadlužování českých občanů. Vzkvétat mělo podnikání, protože vytváří dlouhodobě udržitelná pracovní místa a zásadní změny se měly odehrát i v adresnosti sociálního systému, penzích a ve zdravotnictví. Nemenší pozornost hodlala koalice ODS, TOP 09 a VV věnovat i boji s korupcí a byrokracií.
Líbivá slova z července roku 2010 se změnila v realitu. Po více než třech letech můžeme proto bilancovat, sčítat a měřit výsledky. Veřejný dluh se zvýšil na 41 % HDP. Státní dluh se tak za vlády pravice zdvojnásobil z 0, 8 bilionu na 1, 6 bilionu korun. Daň z přidané hodnoty se zvedla trojnásobně. Raketově proto zdražily léky, potraviny, knihy a další citlivé položky. Česko, jako jediná země ve střední Evropě, je v hluboké recesi. Klesly reálné mzdy lidí a poprvé od roku 1993 se meziročně snížil i čistý příjem domácností na hlavu. Dalo by se pokračovat - o zpackaném II. pilíři důchodové reformy, zadlužených nemocnicích, vzrůstajícím počtu lidí, kteří se ocitli na hranici chudoby a korupci, která nejméně oblíbenou vládu neustále provázela a byla i jednou z příčin jejího konce.
I dnes je republika oblepena předvolebními slogany, které slibují okamžité zavedení pořádku a brzký ráj v naší zemi. Jejich nositelé sami sebe označují za nepolitiky, kteří jsou dokonale jiní, protože nestojí vlevo, ani vpravo. Není to až tak dávno, co byly na billboardech a plakátech slogany velmi podobné. 1200 dnů uteklo jako voda a paměť člověka je navíc milosrdná, protože umožňuje zapomínat. Na druhou stranu, jaký smysl má vstupovat podruhé do stejné řeky?

 

 

Autor: Milan Chovanec | středa 23.10.2013 12:55 | karma článku: 12,32 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Stát jako dojná kráva

eGovernment se u nás stal synonymem pro komplikace a vyhazování peněz. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že právě státní IT zakázky jsou v Česku vnímány jako tunel, který je často úzce spojený s korupcí. Čím to, když například podle Wikipedie je eGovernment definován jako bohulibý nástroj, který má občanům život zjednodušovat a státu peníze ušetřit?

9.8.2014 v 16:27 | Karma: 14,66 | Přečteno: 992x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Zelená je tráva, fotbal to je hra...

Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

25.7.2014 v 13:19 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Obchod s lidskou bídou musí skončit!

Zadluženost, hygiena, extremismus, vzdělání, drogy, krádeže kovů, bydlení, alkohol, otevřený oheň, sociální dávky, herny, nezaměstnanost, rušení nočního klidu... Tento zdánlivě nesouvisející shluk slov má jedno pojítko. Chcete-li, nadřazené slovní spojení. Sociálně vyloučená lokalita. Již na první pohled je patrné, že řešením vzájemně provázaných problémů, které sociální vyloučení přináší, musí být komplexní. A zdánlivě jednoduché recepty, které by přinášely okamžité a zázračné výsledky, nemohou v praxi fungovat.

21.7.2014 v 20:44 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1299x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Pošta vznikla z latinského positus...

Ačkoli historici datují vznik pošty do starověku, zásadním mezníkem rozvoje těchto služeb bylo 18. století. I v českých zemích byl tehdy vydán první poštovní řád a lexikon obsahující úplný seznam poštovních stanic. Díky rozvoji se pošta stala postupem let velmi významným obchodním prostředkem a společně s dalšími službami v oblasti logistiky je i dnes jedním z důležitých segmentů hospodářství.

9.7.2014 v 18:36 | Karma: 12,57 | Přečteno: 504x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Kobra versus Karusel

Karuselový podvod. Google při zadání těchto slov najde za 0,11 sec. přibližně 140 000 výsledků. Státní rozpočet díky tomuto zločinnému jednání (podle velmi střízlivého odhadu) přichází každoročně minimálně o 135 miliard korun. Celá záležitost má přitom charakter organizovaného zločinu. Na začátku procesu je bílý kůň, který při dovozu zboží nezaplatí DPH. Na jeho konci legální firma, která od státu DPH naopak vyinkasuje.

26.6.2014 v 9:57 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Pronájem bytu v Čáslavi, ulice Aloise Jiráska
Pronájem bytu v Čáslavi, ulice Aloise Jiráska

Al. Jiráska, Čáslav - Čáslav-Nové Město, okres Kutná Hora
17 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik