Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hasičům je třeba poděkovat

Tropické teploty, které zasáhly Česko v uplynulých dnech, znamenaly kromě jiného i větší nasazení řady profesionálních i dobrovolných hasičů. Zásahové jednotky měly napilno snad ve všech regionech a celkově vyjížděly několikanásobně častěji, než bývá obvyklé. I díky tomu byla minimalizována škoda například na Blanensku a Českolipsku, kde byly požáry lesů největší a nedošlo ani ke zbytečným tragédiím. V prvé řadě je proto nutné všem, kteří se záchranných akcí účastnili, i těm, co drželi "jen" pohotovost, poděkovat.

Záchrana života a majetku patří mezi hlavní úkoly hasičů. A to nejen při požárech, nebo při živelných katastrofách. Za samozřejmé bereme, že vyprošťují oběti dopravních nehod, likvidují chemikálie v řekách, čerpají vodu ze zatopeného sklepa. Linku 150 zná úplně každý a tohle číslo vytáčíme, když vítr vyvrátí strom, dům zasáhne blesk, nebo ve chvíli, kdy se třeba jen rojí včely. Ze statistik vyplývá, že se každoročně zvyšuje nejen portfolio zásahů, ke kterým hasiči vyjíždějí, ale i jejich počet. Ve chvíli jejich příjezdu pak určitě každý pochopí, že práce hasičů je náročná nejen po fyzické, ale i po psychické stránce.

Enormnímu nasazení, které od hasičů vyžadujeme, bohužel, ne zcela odpovídá jejich odměňování. Platí to zejména při srovnání nástupních platů hasičů v evropských zemích. Zatímco plat nováčka bez praxe, který slouží ve čtyřiadvacetihodinových směnách, se u nás pohybuje kolem dvaceti tisíc korun měsíčně, jeho francouzský kolega si v přepočtu vydělá o polovinu víc. V Dánsku si domů hasič-začátečník odnáší přes 40 tisíc korun a frekventant hasičského kurzu v Británii na výplatní pásce najde ještě dalších 7 tisíc.

V této souvislosti je zcela paradoxní, že u nás všichni profesionální příslušníci hasičského sboru o peníze v minulých letech ještě přišli. Nečasova vláda jim, stejně jako například policistům, z výplaty nesystémově „sebrala“ 10 %. V průměru to pro každého hasiče znamenalo měsíční ztrátu kolem 3 000 korun.  Někteří se tak dostali do finanční nouze, jiní zvažovali odchod. Tento zjevný nesmysl, chcete-li křivdu, se podařilo po dohodě s odbory již letos částečně zmírnit. Od 1. července budou všichni takzvaně „mokří“ příslušníci sboru zařazeni do 1. skupiny rizika. To v reálu znamená pro 6 500 hasičů, kteří slouží v zásahových jednotkách, měsíční příplatek tisíc korun. Od ledna jim pak, stejně jako všem státním zaměstnancům, stoupnou mzdy o další 3,5 %.  

Náprava stavu, kdy se mnozí hasiči a policisté dostali do obtížné situace, kterou jim pravicové škrty způsobily, je jednou z priorit sociální demokracie. Jen tak je možné stabilizovat situaci ve sborech a uvažovat i o jejich adekvátním personálním posílení. Naší ambicí pro příští rozpočtové období je celkové zvýšení jejich mezd o 4 % a o to budeme ještě "svádět boj“ s ministerstvem financí. Podobný boj nás čeká i v rámci dotací z evropských fondů. Ty by měly následně směřovat především do systému dobrovolných hasičů a zajistit pro ně lepší a modernější vybavení. Jejich součinnost s profesionálními kolegy je potřebná a nezbytná nejen při běžných výjezdech, ale zejména při větších požárech a přírodních katastrofách.

 

Autor: Milan Chovanec | pondělí 16.6.2014 10:38 | karma článku: 13,73 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Otevřený dopis Milana Chovance členům krajské organizace ČSSD

Vážení přátelé,nejprve mi dovolte, abych Vám všem poděkoval za práci ve volební kampani. Celkový výsledek sice není nijak oslnivý, nás může alespoň trochu těšit, že jsme dosáhli nejlepšího výsledku v rámci českých krajů. Na analýzu, proč jsme neuspěli tak, jak jsme si představovali, je ještě brzo.

28.10.2013 v 11:24 | Karma: 24,95 | Přečteno: 9478x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jaký smysl má vstupovat podruhé do stejné řeky?

1200 dnů.Právě tolik času uběhlo od doby, kdy se oficiálně ujal vlády kabinet Petra Nečase. ODS sice tehdejší volby nevyhrála, ale získala post předsedy a mohla pokračovat v díle, které započalo již v roce 2006, kdy stal se premiérem Mirek Topolánek. Někdejší člen jeho vlády Miroslav Kalousek, místopředseda tehdejší "horké novinky" TOP 09, usedl znovu do křesla na klíčovém ministerstvu financí. Benjamínkem kabinetu byla poměrně nečitelná odnož bezpečnostní agentury, která nesla hrdý název Věci veřejné. Před volbami její předáci tvrdě kritizovali pravici a s politickými dinosaury nechtěli mít nic společného. Krátce po sečtení hlasů však bylo vše jinak a spojili s nimi síly.

23.10.2013 v 12:55 | Karma: 12,32 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Reakce na blog pana Kopty nazvaný otevřený dopis Milanu Chovancovi

Vážený pane Kopto, ve svém otevřeném dopise mě viníte z toho, že do Vaší obce dnes nejede vlak. Přiznávám, že kraj si již nemohl dotaci na této ztrátové trati dovolit. Místo motoráčku zavedli jsme autobusovou linku, která je prostě levnější. Za toto příkoří chcete potrestat ČSSD. A to tím, že ji nebudete volit. To je samozřejmě vaše nezadatelné právo. Ve skutečnosti však nahráváte pravici. Tedy stranám, které v předchozí vládě, prováděly škrty, jež téměř udusily ekonomiku státu a řadu rodin a domácností přivedly na pokraj chudoby. Sociální demokracie chce tuto neblahou situaci změnit a chyby napravit. Je to naše povinnost i odpovědnost. Proto přicházíme s vizí fungujícího státu. K tomu, aby k pozitivnímu obratu došlo, je však důležitý každý hlas, Váš nevyjímaje. Zvažte proto, prosím, ještě jednou svou účast ve volbách.

1.10.2013 v 11:58 | Karma: 11,83 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jak jsem hubnul? Díl druhý…

Začínám!!!! Říjen 2012. Měl jsem za sebou náročnou volební kampaň, byl jsem hodně unavený, a to nejen z volebního klání, ale také z kil, které jsem všude nosil s sebou. Nebylo mi prostě dvakrát valně... Tělo začalo volat o pomoc a jasně mi dávalo najevo, že už toho bylo dost. Funěl jsem do schodů i do každého kopečku. Sice jsem pár dní méně jedl a zhubl asi 3 kila, ale pořád jsem se necítil úplně v pořádku.

20.9.2013 v 10:55 | Karma: 20,39 | Přečteno: 2459x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jak jsem hubnul? Díl první…

Několikrát jsem sliboval, že až se budu blížit ke konci se svým hubnutím, podělím se o své pocity s těmi, které to zajímá. Tak teď to začínám plnit.

18.9.2013 v 12:48 | Karma: 27,99 | Přečteno: 8446x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik