Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Červená páska přes rukáv nebo černé klapky na očích?

V Německu tomu říkají sommerloch, v Anglii silly season a v Polsku sezon ogórkowy. Doba prázdnin a dovolených je i tady v Česku okurkovou sezónou. Událostí, které by byly mediálně významné, se děje minimum, a tak se i v seriózních novinách rozebírají peripetie za života celebrit a objevují se zaručené a senzační zprávy. Letos překvapivě neútočili lidožraví žraloci na Jadranu a ani stáda ovcí v Beskydech neohrožovala žádná divoká puma. Ministerstvo vnitra prý totiž chystá znovuzavedení Pomocných stráží Veřejné bezpečnosti...

Zpráva by to byla jistě senzační, a to nejen v době okurek. Tedy pokud by se zakládala na pravdě a nikoliv zejména na představivosti autorů. Kde se vzalo to zrnko, jež zrodilo zpravodajskou perlu? Zdá se, že podnětem bylo mé červencové setkání s Radou seniorů ČR, kterého se účastnili i zástupci policejních veteránů. O ty se dle jejich slov předchozí ministři příliš nestarali. Měli jsme velice milou debatu, na které se mimo jiné objevil podnět ohledně dalšího uplatnění policistů v důchodu, například v rámci prevence, poradenské činnosti a podobně. Nešlo o žádný jasný plán, ale spíše o prvotní úvahu, či námět, který neměl ani jasné kontury a už vůbec ne definovaná pravidla.

Tento „nápad“ se nyní v rámci pracovní skupiny na Ministerstvu vnitra diskutuje, mimo jiné zda a jak by bylo možné využit dobrovolníky například u přechodů pro chodce před školami, ochraně chat v osadách, nebo při hledání ztracených dětí. V každém případě by se jednalo o činnost bez nároku na honorář a rozhodně by dobrovolníci neměli mít postavení úřední osoby (veřejného činitele). Ostatně nejde o žádné naše originální řešení, pro inspiraci se lze porozhlédnout i v nedalekém zahraničí, kde existuje řada rozličných dobrovolnických organizací, jež participují na zkvalitňování bezpečnosti v konkrétních lokalitách. Nejrozvinutější systém mají v anglosaském prostředí, ale mnohaleté zkušenosti s dobrovolníky mají například i ve Francii, Nizozemsku, Rakousku, či v severských zemích.

Ministerstvo vnitra tedy rozhodně neplánuje vytvářet centrálně ani lokálně žádné nové pořádkové síly, ani ozbrojené složky. V tomto duchu byla ostatně v uplynulých dnech informována i média, která se o uvažované variantě dobrovolníků dozvěděla. Takto podaná informace bohužel není tím pravým palcovým titulkem. Virtuální realita tak přinesla do okurkové sezóny novou „aférku“ v podobě údajného návratu pomocníků VB. Této fabulace (snad z nedostatku vlastních témat) se chopili i politici ODS, kteří se obávají znovuzavedení systému udávání a kritizují údajnou neprofesionalitu bezpečnostních složek. Nezmiňují již, že právě za jejich vlád došlo k decimaci a nastartování chaosu uvnitř celého policejního sboru...


Je paradoxní, když 25 let od „sametu“ existují ve veřejném prostoru lidé, kteří fakticky nejsou schopni vnímat bezpečnostní aparát našeho státu jako demokratickou instituci. Jako systém, který je složen z občanů, pro které zároveň pracuje. Je neméně udivující, že spolupráci takovéto instituce s občany někdo vnímá jako něco podezřelého a divného. V tomto smyslu je vlastně směšné, že úvahu, jak využít zkušenosti policejních veteránů, někdo ideologicky znetvoří v návrat předlistopadové Veřejné bezpečnosti. Navíc pod rouškou ochrany demokracie. Namísto strašení červenou páskou přes rukáv by možná stačilo sejmout z očí černé klapky...

Autor: Milan Chovanec | pondělí 25.8.2014 12:43 | karma článku: 14,12 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Zelená je tráva, fotbal to je hra...

Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

25.7.2014 v 13:19 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Obchod s lidskou bídou musí skončit!

Zadluženost, hygiena, extremismus, vzdělání, drogy, krádeže kovů, bydlení, alkohol, otevřený oheň, sociální dávky, herny, nezaměstnanost, rušení nočního klidu... Tento zdánlivě nesouvisející shluk slov má jedno pojítko. Chcete-li, nadřazené slovní spojení. Sociálně vyloučená lokalita. Již na první pohled je patrné, že řešením vzájemně provázaných problémů, které sociální vyloučení přináší, musí být komplexní. A zdánlivě jednoduché recepty, které by přinášely okamžité a zázračné výsledky, nemohou v praxi fungovat.

21.7.2014 v 20:44 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1299x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Pošta vznikla z latinského positus...

Ačkoli historici datují vznik pošty do starověku, zásadním mezníkem rozvoje těchto služeb bylo 18. století. I v českých zemích byl tehdy vydán první poštovní řád a lexikon obsahující úplný seznam poštovních stanic. Díky rozvoji se pošta stala postupem let velmi významným obchodním prostředkem a společně s dalšími službami v oblasti logistiky je i dnes jedním z důležitých segmentů hospodářství.

9.7.2014 v 18:36 | Karma: 12,57 | Přečteno: 504x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Kobra versus Karusel

Karuselový podvod. Google při zadání těchto slov najde za 0,11 sec. přibližně 140 000 výsledků. Státní rozpočet díky tomuto zločinnému jednání (podle velmi střízlivého odhadu) přichází každoročně minimálně o 135 miliard korun. Celá záležitost má přitom charakter organizovaného zločinu. Na začátku procesu je bílý kůň, který při dovozu zboží nezaplatí DPH. Na jeho konci legální firma, která od státu DPH naopak vyinkasuje.

26.6.2014 v 9:57 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Co vyplynulo ze sobotní noci...

Během čtyř hodin chyceno 5 řidičů pod vlivem drog, 4 šoféři jeli podnapilí a 3 měli zákaz řízení. K tomu 400 pokut za různé přestupky. Tolik jen několik čísel ze sobotní dopravně bezpečnostní akce na Jižní spojce.

23.6.2014 v 20:11 | Karma: 15,63 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik