Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ač to tak nevypadá, rozhoduje se o osudu dopravy...

Titulní stránky novin, a nejen je, zaplnily v posledních dnech neuvěřitelné informace z naší vládní kuchyně. Řada událostí, kterým se média zcela pochopitelně nevěnovala, by přesto neměla ujít naší pozornosti. Díky originální metodě našich lékařů se například zázračně probrala z mnohaměsíčního kómatu malá holčička. Zdaleka ne tak radostná je pak další zpráva, kterou žurnalisté prakticky vůbec nezaznamenali. Schválen byl totiž návrh dopravní politiky ČR pro období 2014 až 2020 s výhledem do roku 2050.

Pozitivní dozajista je, že z materiálu vyplývá nutnost stabilizovat příjmy dopravní infrastruktury. Absenci tohoto rozpočtového prvku dlouhodobě kritizuji a doporučuje ho ostatně i odborná veřejnost. Bohužel nikdo neuvažuje o fixaci dopravního rozpočtu k výši hrubého domácí produktu. Uvažovaných 43 miliard korun, které  autoři textu ke stabilizaci navrhují, je tak obrovským zklamáním a prakticky to znamená naprosté paralyzování dopravního systému na další roky. Připomeňme jen, že ještě v roce 2010 disponoval Státní fond dopravní infrastruktury částkou 96 miliard korun! To pokládali dopravní experti za optimální stav pro financování výstavby prioritních silnic s tím, že je dostatek peněz i na nezbytné opravy těch stávajících. Vzhledem k drastickým škrtům nikoho proto nemůže překvapit, že schválený materiál ani s výstavbou nových cest příliš nepočítá. Překvapením není ani konstatování, že je dlouhodobě podfinancovaná jejich údržba, klesá kvalita silniční sítě a dochází tak ke znehodnocování již vložených investic. 

Je více než zřejmé, že jakýkoli nový ministr dopravy bude muset hledat nejen úspory, ale především další finanční zdroje. Vládě by měl předložit plán na využití peněz, které již v současné době doprava generuje. Snahou by mělo být to, aby se tyto nemalé finanční prostředky transparentním způsobem vracely do dopravy zpět. Jedná se primárně o spotřební daň z minerálních olejů. Jen díky ní do státního rozpočtu putuje kolem 80 miliard korun ročně! Neopominutelné je i důsledné čerpání peněz z fondů EU. Ty však nesmí sloužit, tak jak je to dnes obvyklé, jako pouhá náhrada zdrojů národních. Samostatnou kapitolou je pak výběr mýta a s tím související příprava nového tendru na  provozovatele tohoto systému. Jeho nedílnou součástí by mělo být nejen variantní rozšíření na silnice nižších tříd, ale především řádově vyšší efektivita.

V rámci financování dopravy musí prostě jít o vyváženou kombinaci příspěvku ze státního rozpočtu, daní, poplatků a evropských dotací. V opačném případě, tedy když tuto rovnici budoucí vláda opět nepochopí, dostane se doprava díky originální péči, která ve světě nemá obdoby, do mnohaletého kómatu.

Autor: Milan Chovanec | pátek 21.6.2013 9:36 | karma článku: 10,53 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Stát jako dojná kráva

eGovernment se u nás stal synonymem pro komplikace a vyhazování peněz. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že právě státní IT zakázky jsou v Česku vnímány jako tunel, který je často úzce spojený s korupcí. Čím to, když například podle Wikipedie je eGovernment definován jako bohulibý nástroj, který má občanům život zjednodušovat a státu peníze ušetřit?

9.8.2014 v 16:27 | Karma: 14,66 | Přečteno: 992x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Zelená je tráva, fotbal to je hra...

Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

25.7.2014 v 13:19 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Obchod s lidskou bídou musí skončit!

Zadluženost, hygiena, extremismus, vzdělání, drogy, krádeže kovů, bydlení, alkohol, otevřený oheň, sociální dávky, herny, nezaměstnanost, rušení nočního klidu... Tento zdánlivě nesouvisející shluk slov má jedno pojítko. Chcete-li, nadřazené slovní spojení. Sociálně vyloučená lokalita. Již na první pohled je patrné, že řešením vzájemně provázaných problémů, které sociální vyloučení přináší, musí být komplexní. A zdánlivě jednoduché recepty, které by přinášely okamžité a zázračné výsledky, nemohou v praxi fungovat.

21.7.2014 v 20:44 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1299x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Pošta vznikla z latinského positus...

Ačkoli historici datují vznik pošty do starověku, zásadním mezníkem rozvoje těchto služeb bylo 18. století. I v českých zemích byl tehdy vydán první poštovní řád a lexikon obsahující úplný seznam poštovních stanic. Díky rozvoji se pošta stala postupem let velmi významným obchodním prostředkem a společně s dalšími službami v oblasti logistiky je i dnes jedním z důležitých segmentů hospodářství.

9.7.2014 v 18:36 | Karma: 12,57 | Přečteno: 504x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Kobra versus Karusel

Karuselový podvod. Google při zadání těchto slov najde za 0,11 sec. přibližně 140 000 výsledků. Státní rozpočet díky tomuto zločinnému jednání (podle velmi střízlivého odhadu) přichází každoročně minimálně o 135 miliard korun. Celá záležitost má přitom charakter organizovaného zločinu. Na začátku procesu je bílý kůň, který při dovozu zboží nezaplatí DPH. Na jeho konci legální firma, která od státu DPH naopak vyinkasuje.

26.6.2014 v 9:57 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik