Protiinflační dluhopis? Nesmysl a podvod.

Chcete přijít o peníze? Kupte si protiiflační dluhopis pana ministra financí Kalouska. Garantuji Vám, že proděláte.  Protiinflační dluhopis páně Kalouskův je jen marketingový tah. A rozhodně nikoliv geniální.

Protiinflační dluhopis páně Kalouskův je jen marketingový tah. A rozhodně nikoliv geniální.

Státní kasa je prázdná, vláda rozpočtové odpovědnosti zatíná opět obří schodek. Předvolební sliby o nezvyšování daní jsou (jako vždy) politická lež, která platí jen do konce volební kampaně. Zdražování, vyšší zdaňování, pokes ekonomiky.

Kde si půjčit a zkusit nabrat politické bodíky? Vyrobíme pro lid iluzi pečujícího státu, který nedopustí znehodnocování úspor! A máme tu "protiinflační dluhopisy" páně Kalouskovy. Neznalý člověk zamáčkne slzu v oku dojetím, jaký je ten pan ministr dobrák, zastane se prostého lidu a ochrání jeho úspory před inflací... Chyba lávky, přátelé. Hra proti státu, to je tahání za krátký provázek.

V čem je zakopaný pes? Ve dvou skutečnostech:

První potíž je tzv. inflační cílování ČNB, kdy Česká národní banka určuje mantinely inflace. Přeloženo do srozumitelného jazyka, zloděj říká, o kolik nás hodlá oloupit. Je to tvrdé? Ano, je to tvrdé. Je to pravda? Ano, je to pravda. Inflaci způsobuje ČNB zjednodušeně řečeno vléváním nových peněz do (chřadnoucí) ekonomiky.

Druhý problém je metodika inflace. Jde o mazaný statistický trik, který má s realitou společné pramálo. Jaká je skutečná míra inflace? Překvapivě pro každého bude jiná: někdo utratí více za potraviny, jiného stojí víc energie. Další hodně jezdí autem, někdo má drahý nájem nebo splátku hypotéky. A to je kamenem úrazu. Každý zkrátka má jinak nastavený tzv. spotřebitelský koš.

Důsledky inflace jsou známé, nicméně hezké shrnutí vzájemných vazeb inflace a dluhopisů  jsem našel zde.

Moje míra inflace, měřená změnou cen toho, co kupuji, byla loni 6,4%. Vím to přesně, veškeré nákupy provádí moje firma a rodina platební kartou a já si cash flow sleduji velmi pečlivě. Jsem ekonom a zvořile řečeno mám rád pořádek v účtech.

Pane Kalousku, jste ochoten akceptovat tuto míru inflace? Pokud nikoliv, pak jsou Vaše protiinflační dluhopisy jen snahou vytáhnout z lidí další peníze. Tlačíte je ke zdi Vaší metodikou inflace a nekorektními pravidly hry.

 

 

Autor: Milan Bendl | pátek 4.5.2012 16:02 | karma článku: 33,03 | přečteno: 4259x