Víno na kole můžete poznávat i na jižní Moravě

Nemusíte do Francie, Itálie ani Rakouska, vinicemi linoucí se cyklostezky najdete i na jižní Moravě a nejdete jich dost, kvalitních (nových i rekonstruovaných), míjejících historická místa (viz. níže jsem pro Vás vybral tu, protínající Dolní Věstonice, Lednici a těsně míjející Velké Pavlovice) a stovky vinohradů.

Jízda po hrázi Mušovských jezer, po úpatí kopců pod hradem Buchlov a trase od Bzence směr Uherské Hradiště) nabízí panoramata světového formátu, kterých se já nemohu nabažit. Proto Vás pobízím, zkuste v příštím roce vyměnit sterilní Rakousko (kam Vás asi cestuje nejvíce) za krásy jižní Moravy (pokud se Vám z jakéhokoliv důvodu nezamlouvá níže uvedená trasa, můžete si naplánovat svoji na těchto stránkách: mapy.idnes; cykloserver; cyklotrasy). Za sebe doporučuji zahájit trasu buď u Nových mlýnů či na druhém konci tohoto regionu, v Uherském Hradišti, nebo, pokud preferujete ubytování stylově – ve vinném sklípku, doporučuji začít trasu na Skaláku (viz. zde).

Historie míst, která projedete na kole, sahá až do doby 25 000 let před naším letopočtem, kdy údajně měla vzniknout keramická soška Věstonické venuše, která byla nalezena mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem (místo, kudy vede mnou „vytipovaná“ cyklotrasa), najdete zde také místa, kde má víno staletou tradici (Velké Pavlovice) i památky UNESCO (zejména Lednicko-valtický areál).

Délku cyklotrasy si můžete zvolit od těch v řádku desítek, tak i stovek kilometrů. Extrémně vysoká převýšení na jižní Moravě nehledejte (tady by Vám mohly zčásti vyjít vstříc trasy v okolí CHKO Chřiby), na druhou stranu se spolehněte na to, že  Vám zde budou desítky kilometrů zpříjemňovat vinohrady a vinné sklípky.

Ještě bych zapomněl na dopravu, zde můžete využít (pokud jste z Čech) poměrně intenzivního spojení do Otrokovic či Uherského Hradiště, kam se například z Prahy dostanete snad každou hodinu.

Takže, příští rok v sedlech na cyklostezkách lemující vinice jižní Moravy

Autor: Milan Baďura | neděle 21.12.2014 10:16 | karma článku: 10,84 | přečteno: 613x