Pokrok nezastavíš – ani u tepelných čerpadel

O tepelných čerpadlech jsem zde psal už před několika týdny. Na paškál jsem si vzal tepelná čerpadla se systémem vzduch/voda, které někteří obchodníci prodávají ne z důvodu jejich ekonomické výhodnosti, ale z důvodu toho, že jiného prodávat a instalovat neumí. Pár dnů po mém článku se na trhu začalo nabízet čerpadlo, které pověst systému vzduch/voda vylepšuje…

tomto článku, publikovaném zde na iDnes, jsem Vám psal o tom, jak s klesajícími teplotami klesá ekonomická výhodnost tepelných čerpadel měřená tepelným faktorem. Tepelná čerpadla se systémem vzduch/voda totiž s klesající teplotou spotřebovávají větší množství elektřiny, v některých případech je těmto čerpadlům nutné přitápět (tj. čerpadlo nestačí na vyhřátí celé nemovitosti).

Nyní se však na trhu objevilo čerpadlo jednoho švédského výrobce (značku neuvádím úmyslně) s topnými faktory 5,1 a 4,1, tzn., tato tepelná čerpadla na svůj provoz potřebují výrazně méně elektrické energie!

Podobně je tomu i ohřevu vody, kde toto tepelné čerpadlo disponuje tepelným faktorem 2,36 (při ohřevu vody na 40 °C) Doposud přitom platilo, že hodnoty mezi 2,1 – 2,2 patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu k dostání.

Další novinkou, se kterou tepelná čerpadla nabízená v ČR vstoupila do nové topné sezóny je schopnost akumulovat přebytečnou elektrickou energii ze solárních panelů (šetřílci s fototaktickými panely na střeše mají další důvod k radosti).

 

Níže uvádím přehled tepelných faktorů tepelného čerpadla IVT AIR X u jednotlivých verzí elektrokotlů

 

 

Zdroj: http://www.cerpadla-ivt.cz/

 

Za mě se jedná o největší posun na trhu s tepelnými čerpadly na českém trhu za několik let, díky kterému se rozšiřují možnosti použití tepelného čerpadla s tímto systémem. Pokud tedy uvažujete o tepelném čerpadlu se systémem vzduch voda, vyberte si takové, jehož roční topný faktor činí minimálně 4,5 a topný faktor pro ohřev vody minimálně 2,3. Vaše peněženka Vám brzy poděkuje...

Autor: Milan Baďura | sobota 25.10.2014 14:39 | karma článku: 12,45 | přečteno: 1295x