Která je lepší: klasická, nebo infračervená?

Tak, jak se s příchodem chladných dnů začínají houfovat ptáci k odletu na jih, začnou se houfovat i lidé před vstupy do saun. V mém okolí dokonce vznikají celé party lidí, které chodí společně do sauny, která jim během chladného počasí nahrazuje zahrádky jejich oblíbených restaurací.

I do oblastí mimo velká města pak dorazil fenomén v podobě infračervené sauny. Původní nedůvěru střídá nadšení a dnes už najdete řadu lidí, která na tuto „novinku“ (infračervená sauna byla vynalezena v 80. letech) nedá dopustit.

Možná nosím dříví do lesa, ale rád bych si s Vámi dnes shrnul výhody tohoto typu sauny oproti „klasice“.

První výhodou infračervené sauny je nižší teplota. Zatímco klasická sauna generuje teplo cca 90 stupňů Celsia, u infračervené je to cca 65 stupňů Celsia. Pobyt v sauně je pro Vás tedy méně nebezpečným (je zde menší riziko přehřátí organismu či dehydratace), panuje zde také menší vlhkost, protože odpadá proces polévání rozpálených kamenů vodou.

To však neznamená, že byste se v infračervené sauně nezapotili! Vaše tělo dostane zabrat i zde, navíc, některé studie říkají, že v infračervené sauně bude Váš pot obsahovat větší množství toxinů a menší počet vody, než v případě klasické sauny, tj. při stejné míře pocení ze sebe v infračervené sauně dostanete více škodlivin.

Teplo z infračerveného světla také lépe uvolňuje svaly, pobyt zde je tak vhodný pro ty, kteří mají namožené svaly, stejně tak teplo z infračerveného světla prostupuje hlouběji do kůže, kterou regeneruje.

Pokud si infračervenou saunu chcete pořídit domů a je pro Vás důležitá ekonomická stránka věci, tak vězte, že infračervená sauna spotřebuje výrazně menší objem elektrické energie, plus je vyhřáta výrazně rychleji, než klasická sauna.

Zdá se tedy, že i v případě sauny pokrok předčil léty ověřenou „klasiku“… Pokud jste infračervenou saunu ještě nevyzkoušeli, zkuste to změnit třeba v tuto „sezónu“, možná pak už nebudete chtít měnit zpět : - )

 

Zdroj:

http://www.sunlighten.com/

http://www.diversifiedhealth.ca/

http://www.aquapalace.cz/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Baďura | úterý 30.9.2014 17:40 | karma článku: 5,42 | přečteno: 467x