Jak snížit vlhkost v domácnosti i bez odvlhčovače

Dnes se s Vám podělím i pár zaručených tipů, které Vám pomohou snížit míru vlhkosti u Vás doma

Podlaha

Samozřejmostí by mělo být, že okamžitě setřete veškerou tekutinu na podlaze, zejména pak v koupelně, poté co se osprchujete či okoupete a v kuchyni, poté co dovaříte.

Za úvahu stojí i změna povrchu podlahy, protože třeba koberce dokáží udržet velkou míru vlhkosti (koberec jednoduše nesetřete, jak linoleum).

Zdi

Podívejte se důkladně na zdi a hledejte i ty nejmenší známky vlhkosti způsobené únikem vody z potrubí. Pokud řešíte topení klasickými radiátory s cirkulací vody, neopomeňte podívat se i za tyto radiátory a hlavně na podlahu pod tyto radiátory (již zmíněný koberec dokáže dlouho absorbovat tekutinu unikající z radiátoru, aniž byste si toho všimli).

V koupelně a kuchyni neváhejte instalovat odsavače par a používejte je během a po každém užití koupelny (vana, sprcha) a vaření.

V případě odsavačů par pozor na to, aby byl vývod těchto zařízení umístěn mimo budovu (setkal jsem se i s případy, kdy vývod ventilátoru v koupelně vedl do kotelny, odkud vlhkost putovala zpět do koupelny).

Nábytek

Vlhkost se může ukrývat i v dečkách, ubrusech či pohovkách. Kromě toho jsou „kritické“ také prostory mezi zdmi a skříněmi, které by v ideálním případě měly umožňovat cirkulaci vzduchu.

V případě dekorace domácnosti zvažte koupi rostlin absorbujících vlhkost, jako jsou bambus, kapradí či břečťan.

Spotřebiče

Pračka, myčka na nádobí, bojler s vodou, lednice. To vše jsou potenciální hrozby, pokud jde o únik vody a následný nárůst vlhkosti v domě. Kontrolujte pravidelně (nejlépe krátce po jejich užití), jestli z těchto spotřebičů neuniká kapalina (např. vývod špinavé vody z pračky či vývod vody z myčky). Pátrejte v okolí těchto spotřebičů i pod těmito spotřebiči (voda zpravidla teče rovnou dolů).

Okna

Nejosvědčenější způsob až skoro na konec. Ano, nejzaručenějším způsobem, jak snížit míru vlhkosti v domě je pravidelné větrání. Ovšem pozor na to, kdy zrovna větráte, aby to nebylo v době, kdy je venku vyšší vlhkost, než u Vás doma.

Zároveň sledujte, jestli se v okolí oken neusazuje vlhkost, zejména pak v rozích okenního otvoru.

Klimatizace

Pro movitější čtenáře, kteří nehledí na korunu tip na závěr. Vlhkost Vám pomůže snížit klimatizace, která zejména během letních měsíců generuje sušší vzduch, než samotné větrání. Snížením teploty u Vás doma snížíte i míru vlhkosti (teplý vzduch na sebe váže vlhkost více, než studený).

 

Tak, teď už je řada na Vás, abyste tyto tipy vyzkoušeli. Pokud Vám mezi nimi něco chybí, uvítám doplnění…

 

Zdroj:

http://healthycanadians.gc.ca/

http://www.criticalcactus.com/

http://www.gutmann-exklusiv.cz/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Baďura | úterý 30.9.2014 13:16 | karma článku: 11,29 | přečteno: 1879x