Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jasně, chápu. Chtěl jsem tím pouze ukázat, že na inflaci se dá pohlížet jinak. Že její definice nemusí platit vždy a pro všechny. Má argumentace je neintuitivní - na logický prohřešek jste správně upozornil a já jsem si toho byl samozřejmě vědom - ale nějakým způsobem fungovala. Důkazem budiž, že jste si dal práci napsat do diskuze (věřím, že to nebylo pouze proto, abyste se přesvědčil, jestli jsem hloupý :)  Jak to Buffet myslel (ne pouze v žertu), by Vám mohl přiblížit tento článek o investičním horizontu v nekonečnu. Myslím, že to je také užitečný myšlenkový experiment. Zvláště pro matematika, pro něj jsme všichni "v dlouhém horizontu mrtví"  

http://mikulassplitek.blog.idnes.cz/c/417136/Nekonecno-jako-reseni-investicniho-dilematu.html

0 0
možnosti
Foto

Článek jsem si přečetl. Zajímavý pohled. Vtip je však v tom, že Buffet teď pracuje nejraději s relativně kvalitními a poctivými lidmi a s podniky, které mají v managementu relativně kvalitní a poctivé lidi a jim důvěřuje. On si vlastně zvykl získávat předem o lidech a podnicích dostatečně informací, takže lépe ví co dělá a to snižuje dlouhodobá rizika. Pak je možno nastavit podhled na nekonečno.

Objemově se jako investor s Buffetem pochopitelně nemohu vůbec měřit. Co se týče výnosnosti mých celkových investicí, tak jsem ho však porazil na celé čáře. Jsem matematik a informatik v důchodu. Předloni (2014) na jaře jsem se začal zajímat o digitální měnu bitcoin. Technicky je to velmi zajímavý koncept. Řekl jsem si, že si z legrace poprvé v životě zaspekuluji, povolil jsem si na to maximální částku 500 eur. Od dubna jsem začal po troškách bitcoiny nakupovat, cena tehdy byla pod 100 eur za 1 BTC. Na podzim roku 2014 bitcoin letěl v ceně nahoru, když byl nad 500 eur tak jsem část svých bitcoinů prodal, tím se mi vrátila má investice (zisk 600% za půl roku) a se zbytkem hraji nadále vlastně zadarmo. Cena vyletěla až nad 1 000 eur za bitcoin. To jsem bohužel už nic neprodal, protože jsem už měl velmi málo bitcoinů a nevěděl jsem jestli cena nepoletí nahoru dále. Vloni bitcoin v ceně především klesal, letos už klesl až na zhruba 155 eur za kus. Teď už zase stoupá a to nejen k euru, ale i k dolaru. :-)

PS. Nakonec ještě jedna malá rada. Pokud máte příspěvky v diskusi seřazeny podle času, a na nějaký příspěvek odpovíte, tak Váš příspěvek skončí jako zcela nový příspěvek dle vláken nahoře. Lépe je nejprve příspěvky seřadit dle vláken a pak odpovídat. Tak vznikají vlákna a ten komu odpovídáte (pokud to má nastaveno) dostane upozornění mailem.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za reakci, pane Chudáčku. Jde o takový úsměvný myšlenkový experiment. Zkuste přemýšlet tak, že nejde o to, za kolik je v budoucnu prodáte, ale že chcete vlastnit co nejvíce firem, takže je lépe kupovat pořád levně. Je to velmi neintuitivní uvažování, ale čím bohatší jste, tím blíže k němu můžete být.

0 1
možnosti
Foto

Díky Vám za odpověď. Odpověděl jste správně a je to vlastně také jediná (skoro) správná odpověď, i když i ta má jeden nedostatek, o kterém se nakonec zmíním. Vaši odpověď chápu.

Některým lidem, kteří jsou hodně bohatí a propadli majetku, penězům, investicím a podnikání už nejde hlavně o zisk, aby si ho mohli užívat ve svém soukromém životě. Soukromého života vlastně často ani moc nemají. Jde jim především o tu hru samu, hru s investicemi a podnikáním. Podobně špičkový tenista už nehraje kvůli penězům, těch má dost, ale proto, že chce vyhrávat. To chápu, do jisté míry je to jistě i správné. Život je také hra a pro mnohé lidi je zábavné a zdravé, když soutěží a si hrají.

A teď ten nedostatek ve Vaší odpovědi. Napsal jste, že Warren Buffet si stěžuje: „Většina lidí si myslí, mám radost, když ceny akcií rostou. Ve skutečnosti je to právě naopak. Vím totiž, že budu akcie nakupovat každý měsíc, celý rok, po zbytek svého života. Stejně jako vy budete platit za benzín u čerpací stanice. Měli byste radost, kdyby se ceny neustále zvyšovaly?“   Já si však myslím, že pokud cena akcií stoupá, ta stoupá i pro jeho investiční konkurenty a může je jako boháč snadněji v nákupu předeběhnout, pokud o ně má zájem. Kdyby cena akcií zůstávala stejná, tak by ty akcie ve větším množství mohl koupit každý, a to by se mu asi nelíbilo.

Přeji Vám pěkný víkend a mnoho úspěchů v investování.

0 0
možnosti
Foto

Pěkně napsaný článek, ale závěr mi připadá úsměvný a trochu zavádějící, i když si Warrena Buffeta velmi vážím. Pokud by cena akcií jen stoupala nebo alespoň zůstávala stejná, tak je přece zcela jedno, že akcie kupujete stále dráž, protože je alespoň za tu cenu vždy prodáte. A u akcií Vám nejde jako u benzínu o to, kolik (litrů benzínu) koupíte, ale o to za kolik ty akcie v budoucnu budete moci prodat.

Problém však je, a to možná Warren Buffet myslel, že když byste koupil nadhodnocené akci, které (brzo) v ceně klesnou, a vy je pak budete muset prodat, tak můžete prodělat. Nebo si prostě Warren Buffet zase dělal legraci, aby mu někteří jeho bohatství a jeho úspěchy na burze tolik nezáviděli. :-) On zpravidla dovede nakupovat akcie, které nejsou nadhodnocené, a proto již léta na burze značně vydělává.

Vy si tu také děláte legraci nebo to myslíte vážně? Prosím o laskavé vysvětlení.

0 0
možnosti
Foto

Pokud cena akcií, které Warren Buffet již má, stoupne, tak je jistě rád, že je virtuálně bohatší. Jen to asi moudře neříká.

0 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 585x
Živím se investováním, tak píši (hlavně) o něm. 

Stránky akciového fondu, který spravuji - zde.  

Autorská kniha Stát se investorem - zde. 

Seznam rubrik