Není sýr jako sýr: umění versus tovární produkce
Jak vznikl sýr
Stejně jako jogurt, sýr vznikl z potřeby uchovat mléko delší dobu. Lidé si všimli, že když mléko nechají v teplém prostředí zvířecích orgánů, zkysne. Když se pak začalo zkyslé mléko oddělovat na tvaroh a syrovátku, vznikl sýr. Tvaroh se mohl solit, sušit, nebo nechat zrát, díky čemuž vznikaly sýrové variace.
Přesný moment vzniku tohoto lahodného produktu neexistuje. Sýr se objevoval nezávisle v různých částech světa. Nejstarší důkaz sýrové výroby se datuje kolem 7000 let př. n. l. v oblasti dnešního Polska, kde byly nalezeny keramické nádoby s otvory, pravděpodobně určené k cezení tvarohu.
Ve Starověkém Egyptě zase sýr sloužil jako potravinová zásoba a ukládal se do hrobek. Řekové a Římané popisovali všemožné druhy sýrů a dokonce měli své kuchaře, kteří se sýry uměli pracovat. Ve středověku se výroba sýrů přenesla do klášterů, kde se řemeslo rozvíjelo a vznikaly nové receptury. Některé přežily dodnes - například roquefort (ovčí sýr s plísní), brie (kravský sýr, krémový, měkčí, s plesnivou kůrou) a munster (měkký výrazný sýr s aromatickou oranžovou kůrou).
Od 19. století se výroba začala industrializovat, především pak v USA a západní Evropě.
Zdroj: unsplash.com, Azzedine Rouichi
Základní surovina: mléko
Zásadní rozdíl v chuti a struktuře sýru dělá mléko, a to buď syrové, nebo pasterizované.
Při pasterizaci se mléko zahřívá na 72 - 75 stupňů Celsia, aby se zničily bakterie, a tedy bohužel i probiotika, která jsou pro naše zdraví blahodárná. Na druhou stranu je sýr z pasterizovaného mléka bezpečný ke konzumaci a chutná vždy stejně.
Sýr ze syrového mléka je chuťově mnohem komplexnější a zachovává si přirozenou mikroflóru. Je potřeba při výrobě dodržovat přísnou hygienu a nechat sýr zrát alespoň 2 měsíce. Osoby s oslabenou imunitou nebo těhotné ženy by se měly u nepasterizovaných sýrů mít na pozoru - hrozí nákaza listerií, e-coli, staphylococcem aureus či salmonelózou. My ostatní směle do toho - stojí to za to. :)
Zdroj: unsplash.com, Charlie Solorzano
Řemeslný vs průmyslově vyrobený sýr
Řemeslný sýr se vyrábí v menších šaržích, zpravidla z mléka jednoho stáda a často ze syrového, nebo šetrně pasterizovaného mléka. Sýraři využívají přirozenou mikroflóru mléka a také tradiční postupy, používané po generace (ruční promíchávaní sýřeniny, zraní sýra v přírodních podmínkách, nepoužívání chemických stabilizátorů, ruční ošetřování kůry).
Naopak u průmyslově vyrobených sýrů se setkáváme předvším s pasterizovaným mlékem, které je navíc směsí z různých chovů. Mléčné kultury jsou standardizované, často mnohem méně blahodárné pro náš mikrobiom. Zraní probíhá zrychleně v kontrolovaném prostředí, výsledná chuť je konzistentní. Jedná se tedy spíš o potravinářský výrobek, než živý produkt a umění.
Proč každý sýr chutná jinak?
Chuť výsledného produktu ovlivňuje mnoho faktorů.
- Druh zvířete, které vyprodukovalo mléko: kravské, kozí, ovčí a buvolí mléko má odlišné složení tuků a bílkovin.
- Strava zvířete: pastva na jaře a senáž v zimě se odráží ve složení mléka.
- Mikrobiální kultura: sýry se úmyslně kontaminují ušlechtilou plísní, či se kůra sýra během jeho zrání vystavuje různým mikroorganismům.
Například u sýrů typu brie, camembert, nebo saint - marcellin se povrch naočkuje plísní penicillium candidum, která pak vytvoří sametovou, bílou a aromatickou kůrku.
U sýru jako je munster, époisses, taleggio, se kůra pravidelně polévá vínem, pivem, či slaným roztokem. To podporuje růst bakterie brevibacterium linens, díky čemuž má sýr výrazné aroma a oranžové zabarvení.
Velkou zajímavostí je sýr ze severu Francie - mimolette, kde se kůra záměrně osidluje roztoči rodu tyrophagus casei. Ti okousávají kůru, čímž sýr lépe zraje, provzdušní se a rozvine se jeho skvělá, oříškovo - pikantní chuť. Hádáte správně, mimolette je můj oblíbený. :) Je jen třeba si odmyslet původ…
- Způsob výroby: zda bude sýr lisován, solen, zda bude jeho kůra omývaná, zda bude sýr stárnout v jeskyni či ve sklepě - to vše má vliv na jeho chuť.
- Zrání: některé sýry zrají týdny, jiné měsíce a některé dokonce roky.
- Klimatické podmínky: stejně jako u vína, i na sýr má vliv spojení přírody, místa a klimatu, kde byl produkován (včetně původu mléka jako takového).
Jak poznat kvalitní sýr a kde ho sehnat?
Na začátek je třeba říct, že v běžných českých obchodech se kvalitní sýr skoro najít nedá. Je třeba vyhledat specializovanou prodejnu, kde vám obsluha dokáže poradit a vysvětlit nabídku, včetně toho, zda je sýr pasterizovaný nebo ne. Na to opravdu kladu důraz, protože ač najdeme v sýrech z pasterizovaného mléka laboratořemi vybrané probiotické kultury, chuť už nikdy nebude to „ono“, probiotik bude o poznání méně a nebudou regionální.
Syrové mléko se označuje také jako nepasterizované mléko a musí být uvedeno ve složení. Pokud vidíte na etiketě jen kravské, ovčí, nebo kozí mléko, bylo tepelně upraveno.
Nicméně třeba taková gouda, i s cenou 80 Kč za 100 gramů je téměř vždy pasterizována. Chuťově je však výborná a není důvod se pasterizovaným sýrům nikterak vyhýbat.
Jsou ale další faktory, díky kterým rozpoznáme kvalitní sýr.
Ve složení kvalitního sýru většinou najdeme jen pár surovin jako je mléko, sůl, syřidlo, mléčná kultura… Neměla by tam být „éčka“.
Textura sýra by neměla být gumová (zpátky do školy :)), ani příliš suchá (kromě starých, vyzrálých sýrů).
Certifikace chráněného označení původu, jako je AOP nebo DOP, často zaručuje autentickou chuť výrobků a také kvalitu.
Jako Pražák můžu s klidným svědomím na nákup kvalitních sýrů doporučit obchod Fransýr anebo on-line obchod rohlik.cz. Jiné regiony Česka v tomto ohledu prozkoumané nemám.
Teď už tedy znáte příběh sýru, a i jak si správně vybrat. Cena kvalitních sýrů je sice často vyšší, ale člověku bohatě stačí malý kousek k čerstvému chlebu. Chuťový zážitek zaručen. :)
Martina Mikulášová
Jak moje sociální bublina utrpěla drobné zranění

Každé páteční odpoledne mám jenom sama pro sebe. Syna si vezme muž, abych se mohla věnovat něčemu, co mi dělá radost.
Martina Mikulášová
Je monogamie stále nejvýhodnější model vztahu?

Monogamie - koncept, který většina z nás ze západní společnosti považuje za jediný správný. Jeden partner na celý život, žili spolu šťastně až do smrti... Pro někoho romantika, pro dalšího, ač to třeba nepřizná, hotová noční můra.
Martina Mikulášová
Nečekejme až bude pozdě: preventivní prohlídky zachraňují životy

Ve spěchu běžných dní často zapomínáme na to nejdůležitější - naše zdraví. Přitom hodně preventivních vyšetření je hrazených zdravotní pojišťovnou.
Martina Mikulášová
Proč “prostě se tolik necpi” nefunguje: co doposud víme o obezitě

Každý, kdo se někdy trápil kily navíc, to určitě zažil: dobře míněné rady, které ale často působí opačně a dokážou člověka pěkně otrávit.
Martina Mikulášová
Padesát odstínů internetu

Při nedávném rozhovoru s mojí babičkou jsme se dostaly i k tématu internetu. „Já jsem ráda, že používám to bankovnictví v mobilu, mám všechno při ruce,“ svěřila se mi babi.
Další články autora |
Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?
Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...
Turek jel rychlostí přes 200 km/h a fotil se u toho. Policie věc prošetřuje
Europoslanec Filip Turek (Motoristé sobě) se na svém účtu na Instagramu pochlubil fotkou, ze které...
Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií
Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...
Papež František zemřel. Bojoval s nemocemi, bylo mu 88 let
Papež František v pondělí ráno zemřel. „Drazí bratři a sestry, s hlubokým smutkem musím oznámit...
Američané zadrželi na letišti mladé německé turistky. Musely se svléknout
Americká pohraniční stráž zadržela na Havaji dvě mladé německé turistky, protože neměly vybrané...
Drony zásadně promění vysokohorskou turistiku. Šerpové mají strach o práci
Premium Až dosud byli Šerpové, legendární himálajští terminátoři, pro expedice v nejvyšších světových...
Musí se začít lovit bachyně, říká studie. Zvýšené odstřely jinak nepomůžou
I když se počty odlovených divokých prasat v ČR stále zvyšují, nevedou odstřely k reálnému snížení...
Firmy se bojí krachu české obnovy Ukrajiny. Svaz průmyslu podmínky kritizuje
Premium Redakce MF DNES získala dopis prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje adresovaný premiérovi...
Nejlevnější benzin za poslední roky. Pokles cen pohonných hmot způsobilo víc faktorů
Premium Čeští řidiči si užívají nejnižších cen benzinu a nafty za několik let. Benzin tankovali levněji...
- Počet článků 24
- Celková karma 11,37
- Průměrná čtenost 496x