Není sýr jako sýr: umění versus tovární produkce

Neznám snad nikoho, kdo by nemiloval sýr. Každý z nás má své oblíbence, na které nedá dopustit. Víte ale, co všechno se musí udát, než se sýr dostane na váš talíř? A proč jsou některé sýry tak lahodné, a některé jako kus plastu?

Jak vznikl sýr

Stejně jako jogurt, sýr vznikl z potřeby uchovat mléko delší dobu. Lidé si všimli, že když mléko nechají v teplém prostředí zvířecích orgánů, zkysne. Když se pak začalo zkyslé mléko oddělovat na tvaroh a syrovátku, vznikl sýr. Tvaroh se mohl solit, sušit, nebo nechat zrát, díky čemuž vznikaly sýrové variace.

Přesný moment vzniku tohoto lahodného produktu neexistuje. Sýr se objevoval nezávisle v různých částech světa. Nejstarší důkaz sýrové výroby se datuje kolem 7000 let př. n. l. v oblasti dnešního Polska, kde byly nalezeny keramické nádoby s otvory, pravděpodobně určené k cezení tvarohu.

Ve Starověkém Egyptě zase sýr sloužil jako potravinová zásoba a ukládal se do hrobek. Řekové a Římané popisovali všemožné druhy sýrů a dokonce měli své kuchaře, kteří se sýry uměli pracovat. Ve středověku se výroba sýrů přenesla do klášterů, kde se řemeslo rozvíjelo a vznikaly nové receptury. Některé přežily dodnes - například roquefort (ovčí sýr s plísní), brie (kravský sýr, krémový, měkčí, s plesnivou kůrou) a munster (měkký výrazný sýr s aromatickou oranžovou kůrou).

Od 19. století se výroba začala industrializovat, především pak v USA a západní Evropě.

Zdroj: unsplash.com, Azzedine Rouichi


Základní surovina: mléko

Zásadní rozdíl v chuti a struktuře sýru dělá mléko, a to buď syrové, nebo pasterizované.

Při pasterizaci se mléko zahřívá na 72 - 75 stupňů Celsia, aby se zničily bakterie, a tedy bohužel i probiotika, která jsou pro naše zdraví blahodárná. Na druhou stranu je sýr z pasterizovaného mléka bezpečný ke konzumaci a chutná vždy stejně.

Sýr ze syrového mléka je chuťově mnohem komplexnější a zachovává si přirozenou mikroflóru. Je potřeba při výrobě dodržovat přísnou hygienu a nechat sýr zrát alespoň 2 měsíce. Osoby s oslabenou imunitou nebo těhotné ženy by se měly u nepasterizovaných sýrů mít na pozoru - hrozí nákaza listerií, e-coli, staphylococcem aureus či salmonelózou. My ostatní směle do toho - stojí to za to. :)

Zdroj: unsplash.com, Charlie Solorzano

Řemeslný vs průmyslově vyrobený sýr

Řemeslný sýr se vyrábí v menších šaržích, zpravidla z mléka jednoho stáda a často ze syrového, nebo šetrně pasterizovaného mléka. Sýraři využívají přirozenou mikroflóru mléka a také tradiční postupy, používané po generace (ruční promíchávaní sýřeniny, zraní sýra v přírodních podmínkách, nepoužívání chemických stabilizátorů, ruční ošetřování kůry).

Naopak u průmyslově vyrobených sýrů se setkáváme předvším s pasterizovaným mlékem, které je navíc směsí z různých chovů. Mléčné kultury jsou standardizované, často mnohem méně blahodárné pro náš mikrobiom. Zraní probíhá zrychleně v kontrolovaném prostředí, výsledná chuť je konzistentní. Jedná se tedy spíš o potravinářský výrobek, než živý produkt a umění.

Proč každý sýr chutná jinak?

Chuť výsledného produktu ovlivňuje mnoho faktorů.

  • Druh zvířete, které vyprodukovalo mléko: kravské, kozí, ovčí a buvolí mléko má odlišné složení tuků a bílkovin.
  • Strava zvířete: pastva na jaře a senáž v zimě se odráží ve složení mléka.
  • Mikrobiální kultura: sýry se úmyslně kontaminují ušlechtilou plísní, či se kůra sýra během jeho zrání vystavuje různým mikroorganismům.

    Například u sýrů typu brie, camembert, nebo saint - marcellin se povrch naočkuje plísní penicillium candidum, která pak vytvoří sametovou, bílou a aromatickou kůrku.

    U sýru jako je munster, époisses, taleggio, se kůra pravidelně polévá vínem, pivem, či slaným roztokem. To podporuje růst bakterie brevibacterium linens, díky čemuž má sýr výrazné aroma a oranžové zabarvení.

    Velkou zajímavostí je sýr ze severu Francie - mimolette, kde se kůra záměrně osidluje roztoči rodu tyrophagus casei. Ti okousávají kůru, čímž sýr lépe zraje, provzdušní se a rozvine se jeho skvělá, oříškovo - pikantní chuť. Hádáte správně, mimolette je můj oblíbený. :) Je jen třeba si odmyslet původ…
  • Způsob výroby: zda bude sýr lisován, solen, zda bude jeho kůra omývaná, zda bude sýr stárnout v jeskyni či ve sklepě - to vše má vliv na jeho chuť.
  • Zrání: některé sýry zrají týdny, jiné měsíce a některé dokonce roky.
  • Klimatické podmínky: stejně jako u vína, i na sýr má vliv spojení přírody, místa a klimatu, kde byl produkován (včetně původu mléka jako takového).

Jak poznat kvalitní sýr a kde ho sehnat?

Na začátek je třeba říct, že v běžných českých obchodech se kvalitní sýr skoro najít nedá. Je třeba vyhledat specializovanou prodejnu, kde vám obsluha dokáže poradit a vysvětlit nabídku, včetně toho, zda je sýr pasterizovaný nebo ne. Na to opravdu kladu důraz, protože ač najdeme v sýrech z pasterizovaného mléka laboratořemi vybrané probiotické kultury, chuť už nikdy nebude to „ono“, probiotik bude o poznání méně a nebudou regionální.

Syrové mléko se označuje také jako nepasterizované mléko a musí být uvedeno ve složení. Pokud vidíte na etiketě jen kravské, ovčí, nebo kozí mléko, bylo tepelně upraveno.

Nicméně třeba taková gouda, i s cenou 80 Kč za 100 gramů je téměř vždy pasterizována. Chuťově je však výborná a není důvod se pasterizovaným sýrům nikterak vyhýbat.

Jsou ale další faktory, díky kterým rozpoznáme kvalitní sýr.

Ve složení kvalitního sýru většinou najdeme jen pár surovin jako je mléko, sůl, syřidlo, mléčná kultura… Neměla by tam být „éčka“.

Textura sýra by neměla být gumová (zpátky do školy :)), ani příliš suchá (kromě starých, vyzrálých sýrů).

Certifikace chráněného označení původu, jako je AOP nebo DOP, často zaručuje autentickou chuť výrobků a také kvalitu.

Jako Pražák můžu s klidným svědomím na nákup kvalitních sýrů doporučit obchod Fransýr anebo on-line obchod rohlik.cz. Jiné regiony Česka v tomto ohledu prozkoumané nemám.

Teď už tedy znáte příběh sýru, a i jak si správně vybrat. Cena kvalitních sýrů je sice často vyšší, ale člověku bohatě stačí malý kousek k čerstvému chlebu. Chuťový zážitek zaručen. :)

Autor: Martina Mikulášová | pátek 21.3.2025 13:30 | karma článku: 10,38 | přečteno: 245x

Další články autora

Martina Mikulášová

Jak moje sociální bublina utrpěla drobné zranění

Každé páteční odpoledne mám jenom sama pro sebe. Syna si vezme muž, abych se mohla věnovat něčemu, co mi dělá radost.

11.3.2025 v 12:58 | Karma: 16,36 | Přečteno: 534x | Diskuse | Osobní

Martina Mikulášová

Je monogamie stále nejvýhodnější model vztahu?

Monogamie - koncept, který většina z nás ze západní společnosti považuje za jediný správný. Jeden partner na celý život, žili spolu šťastně až do smrti... Pro někoho romantika, pro dalšího, ač to třeba nepřizná, hotová noční můra.

6.3.2025 v 14:06 | Karma: 13,57 | Přečteno: 608x | Diskuse | Společnost

Martina Mikulášová

Nečekejme až bude pozdě: preventivní prohlídky zachraňují životy

Ve spěchu běžných dní často zapomínáme na to nejdůležitější - naše zdraví. Přitom hodně preventivních vyšetření je hrazených zdravotní pojišťovnou.

5.3.2025 v 13:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 221x | Diskuse | Ostatní

Martina Mikulášová

Proč “prostě se tolik necpi” nefunguje: co doposud víme o obezitě

Každý, kdo se někdy trápil kily navíc, to určitě zažil: dobře míněné rady, které ale často působí opačně a dokážou člověka pěkně otrávit.

4.3.2025 v 13:43 | Karma: 12,70 | Přečteno: 400x | Diskuse | Věda

Martina Mikulášová

Padesát odstínů internetu

Při nedávném rozhovoru s mojí babičkou jsme se dostaly i k tématu internetu. „Já jsem ráda, že používám to bankovnictví v mobilu, mám všechno při ruce,“ svěřila se mi babi.

3.3.2025 v 13:10 | Karma: 9,09 | Přečteno: 362x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Rezignace? Zveřejnit intimní video je zásah do soukromí. Rajchla se zastává i Rakušan

Nespokojený lídr moravskoslezské kandidátky SPD Jindřich Rajchl. (4. října 2025)
8. listopadu 2025  13:28,  aktualizováno  19:13

Nejen členové nové vládní koalice se zastávají poslance za SPD Jindřicha Rajchla při jeho sporu s...

Obluda smrdící sírou drtila vše, co jí stálo v cestě. Zemřelo přes 20 tisíc lidí

Záchranáři pomáhají obětem výbuchu sopky Nevado del Ruíz. (14. listopadu 2025)
12. listopadu 2025  9:47

Sopka Nevado del Ruíz, jež leží v Andách asi 130 kilometrů západně od kolumbijské metropole Bogoty,...

Rajchl obvinil aktivisty, že pronásledují jeho dceru. Chtějí zveřejnit intimní video

Jindřich Rajchl ve štábu hnutí SPD v hotelu Don Giovanni. (4. října 2025)
8. listopadu 2025  9:56

Poslanec za SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl podal trestní oznámení na aktivisty pod...

Duku na pohřbu uctili prezidenti i herci. Na Hradě zněl zvon Zikmund, proletěla letadla

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se veřejnost, církev i představitelé...
15. listopadu 2025,  aktualizováno 

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se veřejnost, církev i představitelé státu rozloučili s...

Budou platit všichni, vzkazuje Rajchl a chystá žaloby. Zvažoval konec v politice

Jindřich Rajchl
9. listopadu 2025  9:18

Poslanec SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl prohlásil, že hodlá zažalovat platformu pro...

Skandály oslav 17. listopadu: Babiš za šera, vejce na Zemana a vztyčené prostředníky

Památník na Národní třídě v úpravě výtvarníka Romana Týce. (22. listopadu 2009)
16. listopadu 2025

Den boje za svobodu a demokracii si vybírají politici, demonstranti i umělci k prezentaci svých...

Jak budou otevřené obchody na státní svátek 17. listopadu 2025

Na podzim se otevře 30 nových obchodů (27. dubna 2025)
16. listopadu 2025

17. listopad 2025 vychází na pondělí, a protože si o tomto datu připomínáme Den boje za svobodu a...

Výdejní boxy rostou nevídaným tempem, kapacita stále nestačí, říká průzkum

Výdejních boxů ve městech stále přibývá. Liberec jejich počet monitoruje a chce...
16. listopadu 2025

Zájem o výdejní a podací boxy roste za poslední dva roky takovým tempem, že dopravci nestíhají...

Rusové mají svůj hit na hubnutí. Lék má ovšem velmi nebezpečné vedlejší účinky

Jak lákavé! Mladí Rusové se nechávají svádět levnou a nebezpečnou pilulkou na...
16. listopadu 2025

Premium Po vzoru obřího úspěchu dánského přípravku na zázračné hubnutí Ozempic mají i Rusové svou pilulku...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Jsem máma na mateřské, digitální ilustrátorka a milovnice gastronomie. Ráda přemýšlím o životě a naší planetě.

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.