- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Genetika je v podstatě jen vyšší level šlechtitelství, jen si to spousty lidí nechce přiznat. A vyšlechtěné potraviny jíme každý den masem počínaje - pečivem konče. Takže ve své podstatě o nic nejde. Většina lidí jde stejně jen po ceně, pak chuti a teprve potom je kvalita. Ochutnal jsem pravé šampaňské, i nějaký archív v ceně 250 eur za lahev a nechtnalo mi ani jedno. Ale chutná mi třeba makedonské víno které se prodává v i českém Lidlu, s manželkou se shodnem na polosladkých moldavských vínech a na chuť si občas dopřeju dobré portské. To že makedonie stojí 50kč a portské 500kč - to je jedno, piju to protože mi to chutná, a pokud bude portské geneticky upravené ale bude stejně dobré tak to určitě nebude důvod proč ho nekupovat.
Trochu zapřemýšlejte, kdo si ty úpravy může dovolit a kdo na tom vydělá a kdo ne.
Zatím co se v USA a jinde snažej pracně geneticky modifikovat kde co. Mohli by se soustředit na výzkum mozku. úplně nejlepšího vína dosáhneme tak, že pít budeme vodu z kohoutku, ale díky nasazené čepici s elektrodama, které budou dráždit příslušné centrum, si budem pochutnávat na nejlepším vínečku. No a pak to zajíte marťánky, aby jste nepřišli o vitamíny.
Protesty proti genetickým modifikacím mi připomínají rozbíjení strojů před pár staletími.
Ne že by se mi na genetických modifikacích všechno líbilo, ale je to prostě směr vývoje a je prakticky nezastavitelný. Zpomalitelný ano, ale reálně nezastavitelný. Lidem se těžko akceptuje že za pár set let se může potomek člověka podobat dnešnímu člověku jako se dnešní člověk podobá malému savci běhajícímu mezi plavuněmi a přesličkami, ale to je vývoj a tempo vývoje se neustále akceleruje. Budoucnost samozřejmě nikdo předvídat nedokáže. Zrovna tak je možné že za pár set let bude potomek člověka vypadat úplně stejně jako dnešní člověk, protože genetické modifikace budou dražší než klasický způsob výroby lidí :-). Stejně tak nedokážeme předvídat kam zajdou genetické modifikace rostlin a zvířat. Nicméně, budou se měnit a kdo nenaskočí do vlaku (EU), zůstane na zapadlém smradlavém nástupišti všemi zapomenut ...
Naopak takto upravené víno hodnotili jako velmi dobré a vynikající. Takže stačí troch elekřiny, stříbrné elektrody(nebo nerez) a máte nástroj, jak z patoků udělat prvotřídní mok ....
A v čem? Popiš, schválně, jak se v praxi provádí genetická modifikace, jestli to vůbec víš. Pochopíš pak snad, že na tom není o nic víc "proti přírodě" než u klasického šlechtění.
jinak by víno bylo jak šťovík a nedalo by se vůbec pít. A nepochopil jsem, v čem má spočívat "nepřirozenost" úprav a "umělost" vylepšení. Zajímalo by mě, jestli má autor elementární představu o tom, jak vypadá technika, jíž se "umělá" genetická modifikace provádí a v čem ta umělost spočívá.
Dnes je doba prejici boji proti genove modifikaci. Ale to, ze jime jen a pouze genove upravene potraviny (vsechny slechtene odrudy), to nikdo nechape.
ono bolení hlavy způsobuje sýra. Ta se do vína přidává proto aby láhev dlouho vydržela v regálu supermarketu. Nesýřená vína žádnou bolest nezpůsobí.
Ta je moc tvrdá a lidi by si pak při pití takového vína vylámali zuby. Dává se tam síra. a víno se síří.
Nerozzumiem tomu odporu, nahradadia tam "geneticky modifikované" pojmom "bio" a ĺudia im dosvedčia,že je to lepšie...
!Bio" je něco jiného, to jsou rostliny, které se práškují jen v noci.