Vědecko výzkumná mafie.

Pracuji již několik let jako výzkumník. Až do nedávna jsem si nedělal s přísunem peněz do vědy žádné starosti. Dělal jsme to co mne bavilo i když byl plat doma v ČR neúměrně malý. Protože se ten plat nezlepšoval a ani nebyly vyhlídky na jeho významné zvýšení, šel jsem jednoduše dělat to co mne baví do USA. 

Stále ale sleduji dění u nás doma přes internet. To k čemu došlo na právnické fakultě v Západočeské Univezitě mi ale vyrazilo dech. Asi většina z vás ví o čem píšu. Pro ty, kteří ten podivuhodný příbeh neznají uvádím odkaz:

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/skolstvi/fischer-ke-kauze-v-plzni-je-to-hanba-univerzitniho-sveta_142865.html

Vůbec nechápu jak je možné, aby se lidé s VŠ vzděláním takto chovali. Je mi z toho moc smutno. Vědu a výzkum jsem vždy chápal jako zdroj poznání a ne jako podnikání na účet státního rozpočtu. Potvrzuje se mi názor, že společenská prestiž vzdělaných lidí dlouhodobě a stále upadá a to i zásluhou lidí, kteří situaci na zmíněné falkultě zavinili. Někde jsem četl, že absolvent gymnázia za první republiky měl ve společnosti mnohem lepší postavení než dnešní vysokoškolák - například učitelka. Tvrdím, že poznání a pochopení věcí a jevů si není možné koupit. Stejně tak jako se nedá koupit vrcholový sportovní nebo umělecký výkon. Prostě, člověk k podávání špičkových výkonů v nějaké oblasti má nebo nemá schopnosti a ty schopnosti může pouze rozvíjet nebo zanedbat. Nemůže si je koupit.  Ale to je téma na celou knihu...

Ve své práci jsem úspěšný i díky tomu, že se dívám na věci a události v souvislostech, které ostatní lidé nevidí na první pohled. Zaujalo mne, že se významně sníží rozpočet pro základní výzkum a na druhou stranu se zvýší peníze v grantech určených pro aplikovaný výzkum vvsokých škol spolufinancovaný soukromými subjekty. Zjednodušeně AV ČR se uberou peníze a právnické fakultě v Západočeské Univezitě se peníze ze státního rozpočtu přidají. Že by ta vědecko výzkumná mafie měla tak dlouhá chapadla, že s nimi dokáže ovládnout i tvůrce státního rozpočtu?

Už jsem pochopil, že takzvaná státem pořádaná výběrová řízení nemají jako cíl přidělit státní zakázku té nejlevnější firmě. Naopak, hlavním cílem výberového řízení je upravit zadání zakázky tak, aby padla na míru drahé firmě, která si předem domluví se zadavateli zakázky vhodný systém provizí, odměn a protislužeb. Prostě té, která dá nejvyšší úplatek. Vláda ČR se ve vědě a výzkumu snaží nastavit systém vyhodnocování práce výzkumných institucí. Jako důležité kritérium má být počet akademických titulů a vědeckých prací. Zdůrazňuji slovo počet nikoli kvalita. S tím nebude mít  právnická fakulta na Západočeské Univezitě žádný problěm. Padělaných vědeckých prací  a rychlokvašených titulů může dodat tuny.

Neměla by se ta kritéria pro státní finacování vědecké a výzkumné činnosti ještě raději přehodnotit? Alespoň část peněz by měla přidělovat laická veřejnost. Podle logiky: Občané to platí a proto by se mělo přihlédnout k tomu, jestli chtějí peníze dát na výzkum léků proti rakovině nebo raději na rozvoj právní vědy. Raději bych se ucházel o peníze u laiků, protože u nich mám alespoň teoretickou šanci uspět na rozdíl od zmanipulovaného výběru grantovou komisí.  

Vilem Mikula

PS: Prostě by v TV byla jednou měsičně "vědecká superstar" ve které by zástupci různých projektů krátce představili své projekty a  diváci by volili komu se peníze přidělí.      

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Mikula | úterý 13.10.2009 6:41 | karma článku: 21,93 | přečteno: 1625x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06