Tak bude u nás ten americký radar nebo nebude?

V uplynulých měsících Topolánova vláda podepsala s USA smlouvu o umístění vojenské posádky a radaru USA na území ČR. Senát již smlouvu ratifikoval, pokud si vzpomínám, ale poslanecká  sněmovna rozhodnutí o ratifikaci odložila na neurčito.

Až do této chvíle nemohli voliči rozhodnutí o osudu vojenské posádky USA na našem ůzemí nijak ovlivnit. Předčasné volby nám dávají možnost zvolit jen ty kandidáty, jejichž plány se shodují s našimi představami. Vyzývám jednotlivé politické strany i kandidující jednotlivce, aby se v otázce radaru jednoznačně vyjádřili a dali tak voličům šanci nevolit zajíce v pytli.  (Ponechme teď stranou problém, že ani sami politici v USA nemaji jasno, zda radar u nás chtějí či nechtějí. My se musíme umět dokázat rozhodnout samostatně. Je to známka suverénního státu )

Pokud si dobře pamatuji tak ODS si v drtivé většině přeje US radar na našem území. ČSSD je ve většině nikoli drtivé proti. KSČM je jednoznačně proti. KDU ČSL je spíše pro radar. Zelení jsou půl na půl pro i proti radaru. Je to tak správně?

Ty strany, které se mohou do stat do sněmovny se dosud nevyjádřli tak jasně, abych to byl schopen zaznamenat. Přeci jen nesleduji zprávy 24 hodin denně a mohlo mi leccos uniknout. Nicméně předpoklám, že TOP 09 pana Kalouska  bude jednoznačně pro radar. Suverenita paní  Bobošíkové bude spíše proti. Věci veřejné pana Johna ??? Tak tady opravdu nevím jaký je jejich názor. Strana Svobodných Občanů je spíše proti jakékoli cizí vojenské posádce na našem území. 

Já sám za sebe jsem proti radaru za ponižujících podmínek, které dojednal pan Topolánek. S cizí posádkou kteréhokoli státu na našem území budu souhlasit jedině tehdy, pokud budeme mít možnost poslat svoji posádku na území partnerského státu za zcela stejných podmínek. V případě USA tam samozřejmě nemusíme mít radar a rakety, ale můžeme tam mít vojenské učiliště, v kterém by se naši důstojníci a poddůstojníci učli anglicky a vzájemné komunikaci s armádami NATO. 

Chcete tu mít americký radar nebo nechcete? Teď máte šanci to ovlivnit. Po volbách se vás už nikdo ptát nebude....

Vilém Mikula 

Autor: Vilém Mikula | čtvrtek 13.8.2009 6:00 | karma článku: 11,38 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06