Opencard a registrační pokladny. Aneb jde to i jinak.

Ačkoli žiji již několik let v Marylandu pravidelně si na webu pročítám co je u nás nového. Z internetu vím jak bylo svého času nepopuární zavádění povinných registračních pokladen a jak pražané kritizovali opencard a zrušení papírových tramvajenek.

Naši zákonodárci rezignovali na možnost, že se dá ekonomika řídit i jinak než nařizováním a zakazováním. Pro ně je mnohem snazší něco přikázat nebo zrušit než vymyslet elegantní "tržní" řešení.

Před pár dny jsem si v místních novinách přečetl příklad onoho elegantního řešení. Také v Marylandu má lokální vláda problém s vybíráním daní - obdoby DPH. Také zde existuje šedá a tudíž nezdaněná ekonomika. Zavedli proto v Marylandu povinné registrační pokladny? Naštvali tím tisíce drobných podikatelů a donutili je povinně utrácet hromadu peněz za ty pokladny? Ne! Zavedli loterii účtenek. Každý týden bude probíhat elektronické losování účtenek a budou zveřejňovány účtenky s výhrou od 100$ do 500$. Každý zákazník si může své účtenky zkontrolovat a pokud vyhraje může si výhru na radnici hned vyzvednout. V článku není uvedeno proč se loterie účtenek zavádí, ale i průměrnému občanovi bude brzo jasné, že pokud si koupí něco bez účtenky tak se tím dobrovolně vzdává šance na výhru. Asi bude tedy účtenku vyžadovat a pokud ji nedostane půjde nakoupit jinam. Prodejce si bude muset sám vyhodnotit jestli je pro něj výhodé nemít registrační pokladnu a málo zákazníků, nebo mít registrační pokladnu a více zákazníků. Protože účtenky budou evidované elektronicky prakticky on line, bude mít místní vláda přehled kolik nových daní jim to vynese a můžou systém případně regulovat výší a četností výhry v loterii. Je jasné, že pokud by pravděpodobnost a velikost výhry byla příliš malá, nikoho by to nepřimělo k tomu, aby požadoval po obchodníkovi účtenku.

Podobné elegantní řešení bylo při zavádění elektronických "tramvajenek" zvaných zde SmarTrip Card. Cestující si ji sice mohl koupit za 5$, ale zároveň měl těch 5$ na kartě k hned dispozici k placení jízdného. (Teoreticky si je mohl v automatu i vybrat nazpět.) Papírové "tramvajenky" jsou i nadále k dispozici, ale protože jsou v průměru na jednu jízdu o 20 centů dražší tak je dnes (cca 3 roky od zavedení) už skoro nikdo nepoužívá. Výhodné jsou jen pro lidi, kteří hodně cestují městským autobusem, asi tak 3 hodiny denně. Takových lidí asi moc není. Protože většina cestujících cestuje denně maximálně 2 hodiny je pro ně SmarTrip Card cenově výhodnější a papírové předplacené průkazky se s lehkým srdcem vzdali.

Takže páni politici, zkuste raději vymýšlet postupy na které lidi ochotně přistoupí (i když jim v důsledku vytáhnou více peněz z kapes), protože budou mít "tržní" motivaci. Zákazováním a nařizováníl voliče akorát popudíte a spoustu prostředků bude muset stát neefetivně vynaložit na vynucení vašich zákazů a nařízení. Čím hloupější je váš zákon tím více stojí daňové poplatníky, aby byl dodržován. Viz povinné poplatky u lékaře a v lékárnách. Uvědomte si to!

Autor: Vilém Mikula | středa 9.2.2011 22:59 | karma článku: 14,41 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06