Nečasovo řešení: Čím víc zadlužím občany ČR, tím víc stát uspoří.

Reaguji na rozhovor Nečase v Rudém Právu: http://pravo.novinky.cz/rozhovor.php  Otázka: Co takhle v rámci úspor odložit církevní restituce? Odpověď: Ne. Z dlouhodobého hlediska tento zákon přináší jednoznačně úspory pro státní rozpočet. Zodpovědné je vidět dál než za nejbližší roh. Nezodpovědná vláda uvažuje v horizontu jednoho dvou, maximálně čtyř let. Moje vláda uvažuje v delším horizontu.

Přiznávám, že mě Nečasova odpověď totálně rozhodila. Jak je možné, že když někomu daruji velikou část svého majetku, že tím dlouhodobě ušetřím? Hm, třeba je v tom nějaký fígl, který mi uniká. Tak tedy fakta čerpaná ze stránek České biskupské konference  http://tisk.cirkev.cz/z-domova/castecne-narovnani-v-otazkach-a-odpovedich-cast-1/ Český stát ročně přispívá na provoz církvím 1.42 miliard Kč. Nečas se chystá darovat církvím (ne ze svého, ale ze státního) 75 miliard Kč v nemovitostech a 59 miliard Kč v hotovosti tedy celkem nejméně 134 miliard Kč. Tím Nečas církvím daruje i budoucí výnosy z nejméně 134 miliard Kč, které stát nebude v budoucnu z darovaného majetku inkasovat. I nejmizernější státní správce majetku snadno a s minimem rizika dokáže zajistit roční výnos, který nabízejí dlouhodobé státní dluhopisy s výnosem v rozmezí  3.85 % až 4.6 % http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/vrsd_emise_sdd_68658.html. No ale řekněme, že státní správce je je skutečně velmi neschopný a reálný výnos z majetku 134 miliard je jen 3% tedy cca 4 miliardy Kč. Nečas tedy nevyplatí církvím (a tím ušetří) 1.42 miliard Kč ročně a současně stát nedostane nejméně 4 miliardy Kč ročně z darovaného majetku. Celkově tím stát ročně prodělá nejméně 2.58 miliard Kč ve prospěch církví.

PS: Stát z výnosů, který dokážou udělat církve, řekněme 5% tj. 6.7 miliard Kč nic nedostane, protože církve daně státu neplatí.

PPS: Asi jste si všimli, že neoslovuji Nečase titulem pane či pane premiére. Nemohu si totiž plně vážit člověka, který mi lže. (Předpokládám, že vychodil nějakou školu a není úplně hloupý.)

PPPS: Svěřte mi do správy 134 miliard Kč a budu církvím ročne vyplácet dvojnásobek toho co dostávají dnes tj. 3 miliardy Kč a státu navíc budu odevzdávat nejméně další 3 miliardy z výnosů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Mikula | úterý 10.4.2012 0:03 | karma článku: 26,24 | přečteno: 1433x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06