Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

hekp

12. 8. 2009 15:25
diskuse

 Žasnu, co někteří jedinci vyplodí za bláboly, viz třeba příspěvek Alexe Harta. Jestli tu je více takových omezenců, tak se vskutku ČR promění v jednu velkou montovnu.

0 0
možnosti
AH

alex hart

18. 8. 2009 14:01
Re: diskuse

Asi jste nepostřhl(a), že ČR se v jednu velkou montovnu už proměnila. Mimo jiné proto, že to české vlády považovaly za skvělé strategické rozhodnutí. A bez ohledu na rozumný výhled do budoucna dávaly zahraničním firmám všemožné investiční pobídky. Proto taky má krize u nás takový průběh. A t o vše se dělo a děje bez ohledu na výsledky našich skvělých vědců.

.

A pokud umíte číst, co jsem napsal, tak já vůbec netvrdím, že věda nemá být podporována. Je jen otázkou, co přináší věda pod taktovkou AV ČR a zda si lidé vůbec uvědomují, na co vše peníze určené na vědu ve skutečnosti jdou.  Ale to zase asi nedochází vám.

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

12. 8. 2009 13:01
Nepříjdeme

http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=p%C5%99%C3%ADjdeme

:-) Já bych tam ty chyby bez Vašeho vyzvání ani nehledal, ale takhle...

0 0
možnosti
AH

alex hart

12. 8. 2009 10:57
Paprťála, paprťála... -1-

Nemám nic proti myšlence článku autora. Základní výzkum je skutečně nutný proto, aby naši vědci vůbec mohli mít základnoí prostředí ke své práci. Až potud souhlas.

.

Ale rád bych věděl, co náš základní výzkum pod hlavičkou Akademie věd ČR za posledních 20 let vybádal a společnosti přinesl. Stačí mi stručný seznam objevů nominovaných na Nobelovu cenu, a stručný seznam objevů přinášející na patentech zisk a také sumární zisk z výstupů základního výzkumu v porovnání s náklady na základní výzkum pod hlavičkou AV ČR. Je to prosté a jednoduché porovnání, které může udělat i absolvent základní školy. No a jestliže je seznam výsledků našeho základního výzkumu za posledních 20 let beznadějně prázdný nebo zanedbatelný ve srovnání s náklady, pak je zde samozřejmě otázka, proč to má stát (resp. daňoví poplatníci) financovat. A to bez ohledu na všechny vznešené kecy o potenciálu našich vědců.

0 0
možnosti
AH

alex hart

12. 8. 2009 11:00
Paprťála, paprťála... -2-

Pokud naši vědci v AV ČR za posledních 20 let vyzkoumali h o v n o, tak je celkem nabíledni, že za dalších 20 let vyzkoumají za dalších 100 miliard korun opět h o v n o.  A platí to samozřejmě i naopak, pokud naši vědci přinesli tolik hodnotných objevů, že jejich přínos je vyšší než těch několik miliard korun ročně, co na základní výzkum dostávají, tak přeci pochyb o tom, že by to stát měl podporovat.

.

Vzhledem k tomu ovšem, že ani jeden ze zoufalých pokřiků, co naši vědci v médiích v poslední době spustili, neobsahuje ten jednoduchý výčet výsledků jejich práce, tak mám silné podezření hraničící s jistotou, že je to ten první případ, a že tedy již delší dobu nic tak moc významného nevybádali. Ale horem dolem křičí, že jim berou jejich trafiky.

.

Vzpomínáte si všichni, jak probíhal základní výzkum v alchymistické laboratoři císaře Rudolfa II.? Jak tam jeden vařil buřty, druhej destiloval kořalku a mrmlal zaklínadla "paprťála, paprťála...", aby se nemusel zodpovídat z toho co dělá?  

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 8. 2009 9:08
malér je v tom že je krize

To je jako by v době kdy šel Titanik kde dnu, se dál v klidu nacvičoval a zkoumal efektivní způsob veslování. Prostě se zařve všichni k veslům, každej táhne jak může.

Podobně je to s vědou. Tady se spousta let provádí základní výzkum, jehož konkrétní výsledky nejsou nyní vidět. Možná za dalších xlet, či desítky let se to projeví..a vlastně možná ani ne v naší ekonomice, ale kdekoliv na světě, kde si to kdokoliv přečte a bude aplikovat.

No a nebo ty peníze můžem vrazit nyní do aplikovaného výzkumu. Řekl bych že ho dokonce mohou provádět i stejní vědci (grant jako grant) - jen se změní priority. Nepotřebujeme za x let další střípek v mozaice vědy, potřebujeme do půl roku nový výrobek, nebo jen inovovaný současný. Něco co se bude prodávat, a pomůže urychlit konec současné krize. Třeba i ty potravinové doplňky, když je lidé budou chttít...

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

12. 8. 2009 7:52
no....

nemám sice super ucelené informace,  ale v rámci své práce jsem nahlédla do způsobu řízení ústavů AV. Přijde mi naprosto úžasné, že takto řízené "podniky" podávají vůbec nějaké výkony. A že to lidé mezi přejezdy mezi jednotlivými ústavy a vysokými školami vůbec stíhají.

0 0
možnosti
1

1gomez

12. 8. 2009 7:25
česká parodie na vědu

matfyzáci mají plnou hubu keců o blbosti těch ostatních a proto tady taky žádného světového fyzika nebo matematika nemáme.

0 0
možnosti
FP

forhend

12. 8. 2009 7:19
S tím základním výzkumem máte 100% pravdu...

Nechce se mi věřit, že si to nikdo neuvědomuje...8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik