Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hospodářská krize, její příčiny a možná řešení. (Zkrácená verze.)

V páté knize Mojžíšově je uvedeno v 15. kapitole: „1 Každého sedmého roku budeš slavit léto promíjení dluhu. 2 Toto je způsob promíjení dluhu: Každý věřitel svému bližnímu promine, co mu půjčil. Nebude na svého bližního, svého bratra, naléhat, protože je vyhlášeno Hospodinovo promíjení dluhu.“

Ke svým úvahám jsem se dostal tím, že jsem přemýšlel nad společenskými zákony, které byly svou důležitostí v Bibli povýšeny na boží zákony. V páté knize Mojžíšově je uvedeno v 15. kapitole: „1 Každého sedmého roku budeš slavit léto promíjení dluhu. 2 Toto je způsob promíjení dluhu: Každý věřitel svému bližnímu promine, co mu půjčil. Nebude na svého bližního, svého bratra, naléhat, protože je vyhlášeno Hospodinovo promíjení dluhu.“ Proč se stal tento příkaz součástí náboženství? Domnívám se, že ekonomické krize jsou stejně staré jako vynález peněz – dluhopisů a jejich úročení. Lze si přestavit, že vždy po několika letech požadovali věřitelé po dlužnících na úrocích více peněz, než kolik byli dlužníci jako celek schopni vyprodukovat. Celá společnost se pak dostala do hospodářské krize. Starozákonní vladaři a kněží pravděpodobně vypozorovali výše uvedenou příčinu krizí a vyhlásili jako boží zákon, že každý sedmý rok musí věřitelé odpustit dluhy svým dlužníkům. Vlivem krize jsou dluhopisy tak jako tak bezcenné, tak proč je prostě rovnou nezrušit a bez krize? Tím se udržovala stálá a dlouhodobá rovnováha mezi peněžní zásobou a množstvím statků ve společnosti.

Důvod vzniku krize se od té doby nezměnil. Princip je stále stejný. Peněžní zásoba roste rychleji než statky. Peněžní zásoba M3 roste vlivem úročení přibližně exponenciálně v čase a růst statků v čase je přibližně pouze lineární. Závislost růstu peněžní zásoby na úrocích má tvar písmene U jak jsem to již zveřejnil v časopise Financial Review 5/98 v článku „Vysoké úroky nebo hospodářský růst?“. Během několika desetiletí tak dojde k situaci, že věřitelé v souhrnu požadují po dlužnících na úrocích více peněz, než kolik jsou dlužníci schopni vyprodukovat dohromady. Tím je zaděláno na hospodářskou krizi. Rozdíl mezi množstvím peněz a statků v oběhu je zmírňován průběžnou malou inflací, která dluhy znehodnocuje. Další oddálení krize je možno dosáhnout snižováním výrobních nákladů dlužníků například lacinější technologií.

Protože existující reálné statky již nedokáží pokrýt požadavky expandujících finančních trhů, bývají uměle vytvářeny deriváty cenných papírů jejichž hodnota bývá jen virtuální a je založena jen na víře obchodníků, kteří s nimi obchodují. Za nic reálného se obvykle nedají směnit.

Pro dokumentaci svých názorů uvádím graf vývoje reálného HDP a peněžní zásoby M3 v USA. Viz graf pod článkem.

Je z něj patrné, že jednoho dne musí nastat to, že požadované úroky z dluhů budou větší než přírůstek reálného HDP. Exponenciála nakonec roste rychleji než přímka. To se stalo v USA roku 2008. Hypotéční krize spustila domino efekt. Současná krize se zastaví až bude většina dluhopisů zničena a přírůstek reálného HDP bude větší než přírůstek peněžní zásoby.

Návrhy jak čelit hospodářské krizi. Základem je dlouhodobě udržet množství peněz a množství statků v oběhu v rovnováze. Předkládám několik možností jak toho dosáhnout. A) Kontrola množství úročených peněz státním úředníkem. B) „Muslimské neúročené bankovnictví“. C) Povinnost odpouštět dluhy jak je to uvedeno ve Starém zákoně. D) Možnost platit své dluhy svými pohledávkami. E) Fyzická likvidace velké skupiny věřitelů. Domnívám se, že takhle rázně hospodářskou krizi ukončili nacisté ve třicátých letech minulého století, když zbavili židy – věřitele občanských práv a povraždili je. Mnoho dluhopisů v nacistickém státě tím přestalo existovat. Nedoporučuji! A doufám že to nebude zavedeno! F) Los určí které úroky budou zrušeny. G) Do oběhu se budou vydávat pouze dluhopisy kryté reálnými statky nebo speciálně energií.

Celkem oprávněná námitka proti omezení nadměrného růstu peněžní zásoby je, že by se tím ekonomika celkově zpomalila. Proto je jen malá šance, že omezení bude zavedeno. Bohužel nejreálnější scénář je, že se se k omezení nadměrného růstu peněžní zásoby nepřistoupí a situace se bude řešit postaru inflací s tím, že se bude doufat, že nepřeroste v hyperinflaci. Kráceno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Mikula | sobota 11.4.2009 10:00 | karma článku: 13,21 | přečteno: 2288x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik