Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Férové školní poplatky.

Máme nového ministra školství. Možná mu půjde o studenty a učitele, možná byl vybrán je proto, že bude " spolehlivě" držet ústa a krok. Nevím, ale přál bych si, aby byl pro studenty a učitele a ne pro politiky, korupci a rozkrádání. V textu níže je jeden z možných způsobů jak financování školného řešit.

Viděl jsem tady v USA v tv debatu o budoucnosti školství a způsobech jeho financování. Čtu si také články o školství v Británii na stránkách blistů. Zdá se, že je krize vysokoškolského vzdělávání všude v euro americkém civilizačním okruhu. V USA a GB mají ty samé problémy jako u nás přestože systém financování je zatím velmi odlišný. Počet VŠ studentů stoupá, ale jejich vzdělanost klesá. Náklady na vzdělání rostou, ale kvalita výuky upadá. Společenská prestiž absolventů s diplomem klesá, ale diplomy (ne znalosti) jsou zaměstnavateli požadovány pro stále méně kvalifikované práce. Stále větší procento čerstvých absolventů nemůže najít práci v oboru ve kterém vystudovali. Vysoké školy jsou vedeny k tomu, aby produkovaly zisk pro manažery (nikoli pro učitele) a kvalita jejich hlavního produktu - vzdělání studentů je až druhořadé. Systém financování vzdělání založený na půjčkách a zadlužení studentů je finanční bublinou, která dříve či později praskne a vyvolá další ekonomickou krizi. Diplomy jsou stále dražší a dražší ale výplata pro jejich držitele je stále menší a menší. Přitom dostat práci bude pro neabsolventy VŠ nemožné.  Jednoho dne pak musí dojít k tomu, že absolventi VŠ nenajdou na přesyceném trhu dobře placenou práci a nebudou schopni půjčky za předražené vzdělání splácet. Trh s půjčkami se zhroutí a vyvolá celospolečenskou ekonomickou krizi. Je to klasická Marxova "krize z nadvýroby diplomů". (S podobnou krizí, kterou vyvolalo zhroucení trhu s hypotékami se právě potýkáme.) Možná, že stát zasáhne a převede dluhy na všechny daňové poplatníky a zvýší celkové zadlužení státu. Problém systému půjček se tím nevyřeší, jen se tím na čas oddálí totální krach celé společnosti.

Co v tv diskusi navrhovali USA studenti? Splácení půjčky na školné by mělo být limitováno shora i zdola příjmem absolventa. Když absolvent nemá dostatečné příjmy nebude splácet nic, když překročí určitý limit příjmů bude jeho splátka 3 až 5  procent z jeho platu, přitom to bude mít strop pro absolventy s  nadstandardním příjmem. I když jsem obecně proti školnému, zdá se mi to rozumné. Školy totiž budou dostávat peníze podle toho jak se jejich absolventi uplatní. Nebude v jejich zájmu produkovat absolventy s nízkým platem protože od nich nedostanou zaplaceno, raději přebytečné studenty "vyhodí" a zvýší tím kvalitu svých absolventů. V zájmu škol bude sledovat a vyhodnocovat úspěšnost svých absolventů na pracovním trhu. Zavede se tím tržní zpětná vazba, která dnes v systému chybí.  Další výhoda je v tom, že systém zavádí relativní a limitovanou solidaritu úspěšných absolventů s těmi méně úspěšnými a přitom nevede k jejich ekonomické likvidaci. Pokud by se takový systém limitovaného splácení půjčky na vzdělání zavedl u nás v ČR viděl bych další výhodu v tom, že ti absolventi, kteří studovali "zadarmo", jako jsem například já, by mohli okamžitě začít školám splácet 3 až 5 procent z platu. Školy by měly okamžitý příjem v závislosti na tom jak kvalitní studenty v minulosti vyprodukovaly a snížila by se nespravedlnost typu: Ty jsi studoval zadarmo za dělnické peníze a já teď musím za studia platit krvavě platit.

Samozřejmě měla by existovat možnost, že supernadaní a supertalentovaní studenti a vědci by měli dostat od státu veškerou myslitelnou podporu (peníze, stravu, byt, dopravu, osobního sluhu atd...) podoběně jako to mají vrcholoví sportovci nebo politici v senátu a parlamentu. Faktem je, že jen nepatrná část VŠ vzdělaných lidí objeví či vyřeší něco převratného a užitečného a ti jediní táhnou lidstvo ke světlým zítřkům, a proto si zaslouží mimořádnou péči, hýčkání a rozmazlování od celé společnosti. Drtivá většina vysokoškoláků jen "kopíruje" postupy a řešení těch supernadaných řešitelů a k tomu často ani zvláštní supervzdělání nepotřebují. (Znám osobně několik matematiků a fyziků, kteří "živoří" na okraji společnosti. Přitom jejich objevy promítnuté do výrobků denně využíváme ke svému prospěchu a výrobcům to vynáší velkolepé zisky.)

Autor: Vilém Mikula | středa 2.5.2012 21:02 | karma článku: 9,59 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik