Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

sonic

9. 4. 2009 1:07
..

Prosím pěkně, nevyjadřujte se k ekonomii, když jí vůbec nerozumíte.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 4. 2009 20:42
celkem přehledný rozbor

zapomíná však na jeden velice významný fakt - globální konkurence. Efektivita výroby i míra zadlužení je v různých zemích různá. Hospodářská krize je vždy o tom, že ti nejslabší zkrachují a tím vytvoří prostor pro ostatní. Zkrachují obvykle ti nejméně efektivní a nejméně zadlužení. A nyní se přidává další efekt - ti kteří podnikají v nejméně neefektivních podmínkách (neefektivní podmínky vytváří různé formy daní, které prodražují výrobní proces - vč. zdravotního a sociálního pojištění).

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

5. 4. 2009 18:40
Současný

Finanční model částečných rezerv s centrální bankou a sítí privátních bank nelze nijak seřídit či reformovat. Jediná pomoc z tohoto marasmu ven je úplné přebudování finančního systému a vrátit penězům jejich roli - vyjádření hodnoty statků. Ale to světová finanční elita nebude chtít připustit. Největším problémem zůstává neinformovanost lidí. Kdyby lidé věděli, jak banky vyrábějí peníze několika stisky kláves, snad by se naštvali a chtěli ten zlodějský systém finančních parazitůl změnit.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

5. 4. 2009 18:47
Re: Současný

A navíc, ta vaše antická či středověká tabulka v té době vůbec nemohla takto fungovat z mnoha důvodů. 1) Dlužník nebyl zákonem nucen splatit svůj dluh ve FIAT měně (tehdy zlaťáky?), ale klidně obilím nebo vepřovým, když se s věřitelem dohodl. 2) Půjčování peněz na úrok bylo trestáno a to často velmi přísně, až hrdelním trestem, protože na takové jednání se tehdy moudře pohlíželo jako na parazitování na práci druhých. Všeobecně byli naši předkové v tomto směru pragmatičtí a něco jako finanční krize tehdy prostě nemohlo existovat.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

5. 4. 2009 16:35
Čumím

Když rostou neprodané zásoby (a tedy není proč vyrábět), ona ta krize není z nadvýroby?  Já vím, že je problém vyložit, co je špatného na základech Engelsovy ekonomie. Když říká prakticky totéž (s úrovní znalostí jevů jen 19. století) co ekonomie moderní. Enegelsova chyba, že se později spřáhl s Marxem a ze své ekonomické teorie vyvodil spolu s ním zhoubné závěry ještě neznamená, že jeho názvosloví je chybné. Přestaňte už blbnout.

0 0
možnosti
LB

loupeživý baron

5. 4. 2009 11:45
Pouhé blafy...

Až autor upustí od planého filozofování úrovně mateřské školky a přestane tězce objevovat již dávno objevené, doporučuji mu prostudovat práce Misese a Rothbarda ;-)

0 0
možnosti
ZF

Zubrsu

5. 4. 2009 11:01
Oranžový radoby ekonom, zkáza republiky...

Pokud se Vám podaří tohle vysvětlit "ekonomickému tydýtovi" Bohoušku Sobotkovi, dostanete zcela jistě nejméně "řád bílého lva", ale jelikož oranžový tydýt nepochopil ani tlačítko procento, ani tlačítko promile na kalkulačce, vidím to asi takhle.Všichni, nebo alespoň 50% lidí ví jak na tojak jste to ráčil srozumitelně popsat, aby se situace nezhoršovala, ovšem "nejpopulárnější politik ČR", který by se opět chtěl stát ministrem financí, pro svou "myšlenkovou prázdnotu" je neschopen vůbec pochopit co jste tím článkem vlastně chtěl říci!;-€

0 0
možnosti
D

da.rock

5. 4. 2009 12:12
Re: Oranžový radoby ekonom, zkáza republiky...

Co se tak radši vyjádřit k obsahu článku, než k Sobotkovi?

0 0
možnosti