Dotace na zateplení = legální rozkrádání stáních peněz.

Tak jsem se zase přesvědčil, že našim politikům nejde o blaho lidu ale jen a pouze o blaho osobní. Politici chtějí zůstat napojeni na dotační penězovod a to se jim podařilo tak dokonale, že k žadatelům o dotaci prakticky žádná výhoda nedoteče, protože je celá vysáta politiky a úředníky.

Vypadá to, že dotace na zateplení, akce v miliardách Kč, skončí fiaskem. Tisíce lidí se o dotaci zajímalo, ale jen 4 o ni skutečně požádalo. Dotace je možná pouze za podmínky, že žadatel nechá vydělat jen ty správné firmy. Navíc je to nastavené tak, že případný žadatel vůbec nic neušetří, protože celá dotace prakticky padne na vícenáklady spojené s certifikáty a projekty. Politik vlastně lidem říká: Dotaci dostaneš jen když zaplatíš úřední poplatky, které jsou nezbytné pro tuto dotaci. Za daného stavu se dá říci, že si ušetří čas a nervy ten, kdo o dotaci vůbec nepožádá. Ten kdo o ní požádá, zaplatí nakonec za zateplení stejně jako bez dotace a navíc je zatížen byrokratickým papírováním.

Již brzy se bude EU určovat dotační politiku jednotlivým státům. I dobře míněné nápady ale mohou skončit špatně. Viz povinná procenta biopaliv v pohonných hmotách. Já jsem si také před lety neuvědomil všechny negativní dopady a biopaliva jsem s nadšením vítal. Dnes vím, že biopaliva v evropských podmínkách žádnou energii neušetří ani nevyrobí ani nezlevní. Jejich vedlejším a snad i nechtěným produktem je celkové zdražení a celosvětový nedostatek základnách potravin. To prohloubilo hladomor v některých částech světa. Na druhé straně pár firem a politiků na biopalivech velmi dobře prosperuje.

Jakou dotaci z peněz daňových poplatníků, která bude prospěšná jen pro pár vyvolených, nám EU přikáže příště?

Koho si nakonec do EU zvolíte?


Autor: Vilém Mikula | pondělí 25.5.2009 0:47 | karma článku: 19,89 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06