Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bojím se exekutora.

V posledních pár dnech jsem zaznamenal zvýšené množsví článků popisující závažná pochybení exekutorů. Typický příklad je, že se "dlužník" až ze zablokovaného bankovního účtu dozví, že na něm nějaká státní nebo státem dotovaná monopolní organizace  (dopravní podnik, energetický podnik, Česká televize, nemocnice, radnice, zdravotní pojišťovna atd.) vymáhá prostřednictvím exekutora několik let starý dluh ve výši několika stokorun.    

Exekutor pak požaduje navíc několik desítek tisíc Kč na své náklady a na soudní poplatky. "Dlužník" = překvapená oběť exekutora zpravidla o dluhu ani neví a má jen omezené možnosti se legálně exekutorovi ubránit. Zákony jednostranně zvýhodňují exekutora. Typickou obětí je člověk průměrnými příjmy či úsporami, tedy žádný superboháč, který dokáže svůj majetek včas "odklonit" z dosahu exekutora, jako například pan Železný z NOVY, ani to není bezdomovec, kterému nemá exekutor co vzít. Typický exekutor přepadá svoji oběť ze zálohy, aby využil momentu jejího překvapení. A nikdy se nesnaží svoji oběť na dluh upozornit dříve než proběhne celý exekuční proces, který mu zajistí vysoký a skoro bezpracný zisk. "Dlužník" tak ani nedostane možnost aby "dluh" uhradil. Všimněte si, že neuvádím nic o půjčkách a bankách. To je zcela jiný případ, kdy si dlužník peníze vědomě půjčí a tedy o dluhu jistě ví. Pokud dluh odmítá splatit pak je exekuce zcela na místě.  

Vystrašilo mě, že já jsem typická potenciální oběť exekutora. Žiji již delší dobu v cizině a jestli mi na mojí adresu v ČR přišla nějaká složenka nemusel jsem se o ní nutně dozvědět. Například to, že mi pan ministr financí Kalousek poslal složenku na uhrazení státního dluhu, který on způsobil, jsem se dozvěděl jen z novin, osobně jsem tu složenku nikdy neviděl. :-/  Taky jsem si všiml, že mi pošta doručí jen asi tak 9 dopisů z 10 a to se týká i doporučených dopisů. Vím to proto, že mi nebyly doručeny některé mesíční bankovní výpisy a několik doporučených dopisů se vrátilo odesilatelům aniž by mi pošťák dal do schránky oznámení o uložení zásilky. Tedy se mohlo stát, že výše uvedená státní nebo státem dotovaná organizace prodala "můj dluh" vymahačské firmě a ta teď číhá v úkrytu, aby mě mohla s pomocí exekutora přepadnou a legálně okrást. (Hm, zajímavá "náhoda", drobný podnikatel bez monopolu se takhle chovat nemůže protože by brzo přišel o dobrou pověst a tím i o zákazníky. Dotovaná nebo státní organizace si to dovolí, protože jí na zákaznících nezáleží.)  Pro jistotu, jsem aktivně rozeslal pár pátracích e mailů  s dotazem jestli někde něco nedlužím: radnice = poplatky za odpad, zdravotní pojištění a tak podobně. Zdá se, že nikomu nic nedlužím, i když stoprocentně jistý si být nemohu. Koho všeho bych se měl dotázat zda jim nic nedlužím a jak často?  

Pro jistotu jsem se začal připravovat na možný souboj s exekutorem. Selský rozum mi říká, že stát nemůže systematicky ekonomicky ničit své daňové poplatníky protože dlouhodobě by se musel zhroutit. Zdá se, že 2 miliony exekucí, které loni proběhly, přinutilo některé politiky k úvahám o zmenšení moci exekutorů a o zvýšení jejich odpovědnosti za jejich necitlivé, netaktní a hrabivé postupy. Navíc exekutoři opojeni mocí si troufají i na státní organizace, viz exekuce na Pražskou radnici. Jako zdivočelí psi koušou do ruky, která si je laská, to jim nemůže jen tak projít. Než se tak ale stane dávám k posouzení několik návrhů jak se legálně exekutorovi bránit. Myslím si že:

 A) Exekutor je privilegovaný a státem chráněný veřejný činitel, přesto a  právě proto by ale měl a mohl být odsouzen kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Vy kteří jste byli zákeřně přepadení exekutorem, pouvažujte jestli by nebylo vhodné zažalovat exekutora pro zneužití pravomocí veřejného činitele. Samotnou exekuci to asi neovlivní, ale můžete možná dosáhnout odsouzení exekutora.

B) Zákony dávající větší  pravomoci exekutorovi jako soukromé osobě jsou asi protiústavní. Podle ústavy jsme si všichni rovní v právech a povinnostech. Já nemám pravomoc zablokovat svému dlužníkovi účet ale exekutor ano, je tedy protiústvně zvýhodněn. Ústavní soud by měl takové zákony zrušit.

C) Existují pojmy jako "v rozporu s dobrými mravy" a "neoprávněný zisk". Většina zisků exekutorů je v rozporu s dobrými mravy a neopránená. Soudy by měly k tomu přihlédnout a takové zisky dodatečně exekutorům odebrat. Například pokud si exekutor účtuje za cestu 10000Kč a vlak nebo autobus stoji jen 200Kč, pak takové náklady exekutora jsou v rozporu  s dobrými mravy a jeho zisk je neoprávněný, navíc by měl exekutor věrohodně prokázat, že cestu skutečně absolvoval.

D) Každý máme ústavní právo na řádný soudní proces. Pokud soud proběhne bez naší přítomnosti a bez možnosti se obhájit nebo bez možnosti odvolání k nejvyšším soudu, je to jistě protiústavní a ústavní soud musí umožnit řádné proběhnutí soudu.

Uvažuji o možnosti, že by se vybral jasný případ, kdy exekutor porušil zákony, nebo se řídil protiústavními zákony. Takový případ by se dal za pomoci nejlepších právníků k soudu, v krajním přípedě až k ústavnímu nebo evropskéať to stojí co to stojí, hlavně že by se dosáhlo legálního exemplárního odsouzení exekutora pro výstrahu všem ostatním exekutorům. Co si o tom myslíte? Přispěli by jste na fond pro odsouzení exekutora?

Autor: Vilém Mikula | úterý 7.2.2012 23:25 | karma článku: 31,95 | přečteno: 1798x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Má muž právo na své biologické dítě?

Čas od času si přečtu na webu informace o právech dítěte (dítě má právo narodit se jako chtěné, ale nemá právo narodit se proti vůli matky), nebo o právech ženy rozhodovat nezávisle o svém těhotenství. Státy v euroamerickém civilizačním okruhu mají legislativu obdobnou, liší se jen v detailech. V pricipu nechávají konečné rozhodnutí o těhotenství jen na potenciální matce. Je to ale spravedlivé? Zatím jsem nikde neviděl zda je spravedlivé a správné přiznat také nějaká práva biologickému otci.

20.8.2012 v 22:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Poctivý prezident může přibrzdit rozkrádání státního rozpočtu.

Mě volilo sedmdesát procent obyvatel této země a já mám tím pádem větší legitimitu než vy, pane premiére, a to, co mi předkládáte k podpisu, tak já nepodepíšu, protože vaši vládu volilo necelých třicet procent. Je dost dobře možné, že se něco takové stane,“ varuje Lebeda. Viz http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/Prima-volba-prezidenta-Jeste-se-budete-hodne-divit-243142

17.8.2012 v 22:20 | Karma: 10,54 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Další promrhané miliardy v době krize.

Opět se vedou jednanání o pronájmu či nákupu superdrahých stíhaček ze zahraničí. Podle mého názoru jde o zcela vyhozené peníze ze státního rozpočtu a to v době kdy Kalouskova a Nečasova vláda zmenšuje sociální pomoc těm nejpotřebnějším. Na první pohled se zdá, že Nečas se snaží vyjednat nižší cenu za pronájem Gripenů. Mám ale podivný pocit, že se mu spíše jedná o to kdo a jak velkou provzi za "zprostředkování" získá.

25.7.2012 v 16:54 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1796x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Kdy zavraždí i tebe?

Právě si čtu knihu Dějiny 20 století od Paula Johnsona. Autor v knize mimo jiné popisuje jak se dostali diktátoři Stalin a Hitler k moci a jak systematicky nechávali zabíjet své politické odpůrce. Jednoduše řečeno Stalin i Hitler ovládli státní mocenský aparát i tvorbu zákonů a použili to k fyzické likvidaci svých politických oponentů. Vraždy a jiné zločiny nechávali formálně a "legálně" proběhnout podle zákonů které sami vytvářeli...Na začátku jejich politické dráhy mohli být relativně snadno zastaveni. Pokud by se jejich oponenti sjednotili, mohli je společně zbavit moci. Později už to bylo nemožné, v atmosféře teroru byla každá úvaha o odstavení Hitlera a Stalina od moci vítána jako důkaz k pokusu o puč a posloužila k dalšímu stupňování teroru a k dalšímu zastrašení rozumně uvažujících lidí.

23.7.2012 v 22:12 | Karma: 19,73 | Přečteno: 976x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Jednala paní exministrině Parkanová jako řádný hospodář?

Zdá se, že se právníci a poslanci přou o to, zda měla nebo neměla paní exministrině Parkanová povinnost si zjistit skutečnou cenu letounů CASA http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/kalousek-natocil-kvuli-parkanove-videoklip-schovava-se-za-sobotku_237640.html

15.6.2012 v 22:33 | Karma: 25,69 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik