Radar bude a zaplatí jej Češi

Měl jsem řadě přispěvatelů za zlé, že pořád promílají „ten radar“, že řeší téma, které vyřešit nelze. Pak jsem měl možnost vidět o tom reportáž německé televize Deutsche Welle a přišel jsem na to, že právě nebylo probráno všechno.

Zdá se mi, že v té věci existují nejméně tři zásadní témata k diskuzi.

Co to je ten radar: Američané reprezentováni prezidentem Bushem nám říkají, jestli se nepletu, že to je zařízení na sledování raket vypuštěných třeba Iránem, že si je postaví sami a že nebude v systému NATO. My z toho můžeme vzít vážně hlavně to, že jde o vojenské zařízení, které je nesmírně důležité a ke kterému nikoho nepustí. Zkusme si to představit: chcete stavět důležité vojenské, tedy tajné, zařízení a budete někomu povídat, k čemu to je! Nesmysl, že. Prostě řeknete Evropě, že to je kvůli Iráncům (nikdo je pořádně nezná a kdoví co jsou zač, že). Pokud půjdeme na dřeň, tak můžeme s určitostí říct jen to, že Američané hodlají stavět vojenské zařízení, které bude mimo jiné vybaveno nějakou sledovací technikou. Otázky se nabízejí: Jaká technika to bude, k čemu bude opravdu používána, a co ještě tam bude umístěno?

Proč je nejlepší místo ke stavbě radaru VVP Jince v Brdech: Zkusme především přemýšlet, proč je navrhováno jen Česko. Vzhledem ke vzdálenosti do Iránu si dovedu představit, že by se rovnocenné lokality našly třeba v Horním Rakousku, u Hofu nebo na vrcholu Krušných hor. No to by byl ale mazec, co? V těchto případech by se v Rakousku či Německu projevil odpor, který by mohl vést k vnitřní krizi. (I když by nebylo špatné, kdyby pozornost Rakušanů byla odvedena od Temelína, ne?) A proč neuspěl taktéž zvažovaný VVP Libavá? Kdybych byl tím činitelem, který o tom rozhoduje, taky bych si vybral to hezčí prostředí blízko tak zajímavé Prahy.

Co se stane, až se v USA změní vláda: Tedy co se stane, až ta parta ostrých chlapů z Texasu, která myslím nemá úplně jasnou podporu celé Ameriky, bude případně vystřídána intelektuály z Massachusetts, kteří se už těší, až zavřou penězovod do armády? Nestane se nic. V Česku totiž existuje významná skupina, která tvrdí, že radar je naprosto nezbytný. Rozumějme, oni neříkají, že je vhodné a správné vyhovět žádosti Američanů, kterým jsme tolik zavázáni, třeba za to, jak v 80. letech uzbrojili Rusy a tím demontovali komunismus, jaká byla jejich role v druhé světové válce nebo za jejich jedinečnou diplomatickou aktivitu, bez níž by se Masarykovi nepodařilo trhnout se od těch trhlých Rakušanů, čemuž by každý rozuměl, a říct jim, ať si teda v těch Jincích postaví, co potřebují. Ne, oni nekompromisně tvrdí, že radar je naprosto nezbytný. Takže až ten radar nebude financovatelný z Ameriky, nezbude nic jiného, než se na něj složit. Dejme tomu, že bude potřeba miliarda korun. A tak paní Dr. Parkanová (možná v té době už nebude ministryní, ale stále bude zásadově trvat na svých názorech) a pan Vyčítal dají každý 500 melounů. Anebo se jim podaří aktivovat milion fandů a pak na každého vyjde tisícovka, což není tak hrozné. Ve strašickém kulturáku bude plexisklová pokladnice a tam bude milion tisícovek. A bude.          

Autor: Radomír Mikeska | pondělí 24.9.2007 9:00 | karma článku: 17,71 | přečteno: 1246x