Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme s Mirkem oživovali internet

Tento článek je dost nudný a je určen zájemcům o problematiku datových přenosů.

Myslím, že tady jsme si všichni v jednom podobni: internet je pro nás důležitý. Já navíc patřím ještě i k těm, kteří jej potřebují i pro svoji práci.

Výpadek internetu je pro mě katastrofou druhé důležitosti, hned za případným vyčerpáním zásob kafe (ale mám v okolí tři supermarkety, takže to nehrozí).

A tak jsem minulou neděli večer měl puštěnou bednu a při tom jsem byl na ICQ a chatoval s jednou paní z Ústí nad Labem (čau Lenko). Prostě pohoda. A v tom mě napadlo mrknout, jaké budeme my stavaři mít v pondělí počasí, které zkoumám prostřednictvím tohoto serveru. Kliknu na záložku v Oblíbených a zobrazí se ne počasí, ale taková ta hnusná stránka, kde je napsáno něco jako Stránku nelze zobrazit a pak ještě spousta stupidních rad, že si máte opravit počítač. Nerozumím; ICQ ano, prohlížeč ne. No, zas nějací skřítci, že. Takže když nevím, rada zní restartuj. Nechávám vydýchat, zapomenout a restartuji je všechny: počítače, hub, modem. Žádný úspěch. V deset večer jsem dost naštvaný a volám synovi, který za to sice nemůže, ale zato v příbuzném oboru pracuje, bohužel ve vzdáleném hlavním městě. Napřed se ujistím, že se má stále dobře a pořád je s Terezou. Pak mluvíme o mém problému: No jasně, je neděle večer, nikdo se o to nestará, mají problém na portu 80 a až přijdou v pondělí do práce, tak to spraví.

Ale nedá mi to a rozhoduji se volat svému alternativnímu internetovému poskytovateli s italským kapitálem. S těžkým srdcem, protože nemá linku začínající osmičkou, ale člověk si to spojení musí zaplatit. Jsem starej držgrešle a ta stokoruna, oč je levnější než nealternativní operátor, mi kdysi nedala. Platím nejen za ADSL ale i za pronájem modemu (abych s tím neměl starosti, kdyby se s tím něco stalo).

Takže volám na tu placenou linku, dovídám se že všichni operátoři mají práce nad hlavu, takže to mám držet, samozřejmě za své, že. Říkám si, aha, je to nějaká velká porucha, všichni jim tam volají a oni to opravují, až se z nich kouří. Raději to zavěsím. Za chvíli to zkouším znovu. Teď už nemají práce nad hlavu a hovořím s nějakým zívajícím chlapcem. Svěřuji se mu se svým problémem a on že není hlášena žádná porucha a že na to mrkne. Ptám se ho, jestli mi pak zavolá, a on že jasně. Čekám hodinu, nikdo nevolá. Tak zase volám a dovídám se, že u mého alternativního operátora je všechno OK a že ráno budou věc reklamovat u O2. Ptám se jestli mi pak zavolají, až se něco dovědí, že prý samozřejmě.

Ráno v pondělí čekám hovor. Nic. Tak v devět volám já. Nyní již bere paní, která pracuje od osmi do čtyř. Povídám, že jsem ten a ten a ptám se, kdy mi to ADSL bude fungovat. Paní je překvapena, že něco nefunguje, a slibuje, že to zjistí a že zavolá. Za hodinu už jsem zase netrpělivý. Volám. Bere to jiná z těch paní, které pracují od osmi do čtyř, a vůbec neví, o čem mluvím. Tma před očima, křičím, chci ředitele. Jsem přepojován (stále za své)  a je mi umožněno hovořit s ředitelkou oddělení. Vysvětluji a ona slibuje, že vše prověří. Za hodinu volá. Říká, že u nich je opravdu všechno v pořádku a že věc předali na O2.

Přišel pondělní večer. Pomocí záludného triku se mi daří sehnat číslo na mobil ředitelky technické podpory krajského střediska O2. Volám, vysvětluji. Je jasné, že kdo má tohle číslo, musí být nějak VIP (přestože já nejsem), takže slibuje pomoc. Za hodinu volá inženýr z O2 a velmi seriozně a podrobně vysvětluje problematiku a přísahá, že všechno detailně prověřil a že žádnou závadu na svém zařízení nezjistil. Volám alternativnímu poskytovateli, křičím, vyhrožuji. Dostávám radu: závada už může být jen v modemu, který máte od nás pronajatý. Takže si sežeňte někde nějaký jiný modem a zkuste to s ním.

Úterý ráno. Píšu doporučený dopis alternativnímu poskytovateli s výpovědí služeb ADSL. Nesu jej na poštu a pak obcházím obchody s cílem koupit modem. Modemy ale nejsou. Jediná možnost je koupit jej u O2 s tím, že si jej přeloguji na svoji linku. Kupuji modem u O2 za jedenáct stovek. Jdu domů, volám alternativnímu operátorovi pro data na nastavení a loguji. Po dvou hodinách to vzdávám.

A teď už konečně ten Mirek. Mirek je starý profík, má na tyhle věci vysokou, ale hlavně má firmu, která se zabývá internetovým připojením.

Jdu do jeho podniku a povídám, jestli by některý z jeho lidí výjimečně neprovedl tuto pro ně jistě ponižující činnost. Jasně, starýho kámoše v tom nenechám a přijdu ráno osobně a za půl hoďky to bude. Fakt? O tom vůbec nepochybuj. Večer ještě masochisticky volám na operátora a tvrdými slovy jej nabádám k napravení stavu.

Středa. Míra doráží v půl desáté (to je pro něj ráno). Ani si nesundává bundu, sedá k tomu a loguje modem od O2. Za půl hodiny si sundává bundu. V půl dvanácté to vzdává.

Víš teda co? říká ještě nakonec, vyzkoušíme ten starej modem. Tak jsme nakabelovali ten původní modem. Klikli jsme na prohlížeč, a byla tam domovská stránka!

Tento článek je už velice dlouhý, takže to useknu: V době, kdy mi internet ožil, si už alternativní operátor přečetl tu výpověď. Ale já ji nestáhnu.  

A protože to funguje pořád, tak můžu vložit tuhle nudnou historku.

 

P.S. Prodám nový modem Well PTI-845 s originálním nastavením pro O2 za polovinu, protože až se mi podaří přejít, dostanu další.     

Autor: Radomír Mikeska | pátek 12.10.2007 17:36 | karma článku: 10,02 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Radomír Mikeska

Kdo nás žene do Putinovy náruče?

Před rusofily si nemůžeme být ničím jisti. Kdo nás žene do Putinovy náruče? Dalších 25 znaků nepovažuji za potřebné.

24.11.2018 v 12:49 | Karma: 40,46 | Přečteno: 3451x | Diskuse| Ostatní

Radomír Mikeska

O pravicovém a levicovém populismu

„Pravicový populismus“ na mě bafá z médií co chvíli a já jsem dlouho nevěděl, co to je. Naposledy na mě vybafnul z České televize a v tom to na mě přišlo: Napsal jsem dotaz.

20.3.2016 v 15:35 | Karma: 12,31 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Radomír Mikeska

O komunistech, kotlebovcích, levici a pravici.

V tomto příspěvku se chci zamyslet především nad těmi, s nimiž nekamarádíme, s nimiž nemluvíme a s nimiž bojujeme.

8.3.2016 v 11:05 | Karma: 21,69 | Přečteno: 846x | Diskuse| Společnost

Radomír Mikeska

Reflexní oděv aneb co se nesmí dělat v kuchyni

Reflexní oděv aneb co se nesmí dělat v kuchyni

30.3.2015 v 15:58 | Karma: 17,60 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Radomír Mikeska

Kdo to je, ta Merkelová?

Jsou evropští politici jen dobře placenými figurami? Měli by nechávat paní Merkelovou, aby za ně řešila hlavní problém současnosti?

5.2.2015 v 14:45 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
živnostník, snílek