Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

PeTaX

11. 2. 2009 12:56
S prvními dvěma body

vašich vývodů souhlasím plně. • Přinejmenším sporné je volání po podpoře tuzemských produktů. To by mohlo vést k izolovanosti a tím k poklesu.

• Podpora vývozu, no dobře, ale jak? A čeho? Máme vůbec co vyvážet?

• Lisabon je kapitola složitá. Ať to zvažuji jak chci, ta Francie mi z toho vyčuhuje také trochu moc.

0 0
možnosti
R

Robin77

11. 2. 2009 11:53
Právě největší problém současné krize tkví

v obracení se na domácí soběstačnost či protekcionismus. Pokud chcete aby toto hospodářské zpomalení přerostlo do hospodářské deprese, pak pobízejte k domácí hospodářské soběstačnosti, což už učinili USA ve 30. letech minulého století a bylo z toho velká deprese. Hlavně v období krize je nutné podporovat volný obchod a to je problém vás neekonomů, kteří si neuvědomují, že volný obchod je pro hospodářství prospěšný. Doporučuji nastudovat absolutní a relativní výhody plynoucí z mezinárodního obchodu.

0 0
možnosti
DS

Streit

10. 2. 2009 22:30
Tak napůl

S příčinou krize souhlasím. S hodnocením "Lisabonu" taky. To, co je uprostřed je však velice sporné, protože soběstačnost by vedla k zaostávání a ekonomika je tak globálně provázaná, že žádné velké recepty Česku ani nepřísluší. Proto je lepší nedělat nic, než aplikovat pouštění žilou jako ČSSD nebo léčba odumřelých tkání jako NERV:

http://streit.blog.idnes.cz/c/69633/Na-krizi-NERV-nebo-CSSD-Kdepak-lecbu-Klausem.html

My se musíme jen postarat o minimalizaci nezasloužených lidských osudů a ponechat maximální svobodu. Pak Češi svou invencí a schopnosti improvizace na krizi ještě vydělají. Nesmíme se ale nechat vtáhnout do té velké hry a jít s pány na led, když při tom chtějí dupat jako slon v porcelánu.

Tu situaci vedoucí ke krizi jste sice zhodnotil výstižně, ale zapomněl jste na většinu světové populace, která svou bídou ten systém pomáhá udržovat. A když se někdo přežírá, neměl by mlaskat.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

11. 2. 2009 9:15
Re: Tak napůl

Celkem souhlasím až na ten NERV. Sice jde o "ošetřování mrtvoly", jenže některá opatření potom mohou mít vliv na urychlení růstu (po odražení se ode dna). PRoto bych část opatření navrhovaných NERVem nezatracoval.

0 0
možnosti
E

Erciyes

10. 2. 2009 22:28
léčba

Rovněž já navrhuji Klause léčit...

0 0
možnosti
M

machap

10. 2. 2009 22:28
to jsem si zase početl

Rýma nebo rakovina, garantuji vám, že se to musí vyléčit samo. Stačí si najít měnové indexy peněžní zásoby největších světových ekonomik a snadno spočítáte že korelace celkové měnové zásoby vůči reálným aktivům se za posledních 20 let zvýšila o cca 25%, přičemž reálný růst aktiv oproti tomu byl cca na 10%. Těch 15% rozdílu představují takzvané virtuální peníze, no a tahle bublina praskla, virtuální peníze zmizely a světová ekonomika se musí o těch 15% srovnat zase dolů. Vlády se záchrannými balíčky sice snaží tam ty peníze nacpat zpátky, nicméně je nemají takže jenom blafují a zkouší zachránit každé procento. Je to velice podobné jako když vydrancování zlata Inků a a Aztéků vypukla finanční krize a následná hospodářská recese v Evropě, zásoba měny se skokově zvýšila a systém se s tím vyrovnával desetiletí. Takže opravdu za to dnes nemůže volný světový obchod ani nepružný trh práce v Evropě.

0 0
možnosti
H

HUMPHREY

10. 2. 2009 23:21
Re: to jsem si zase početl

Tak

0 0
možnosti
H

HUMPHREY

10. 2. 2009 22:06
Přečetl jsem. Důkladně. A asi máte v mnohém pravdu.

Ale v mnohém ne. Jsem taky proti LS, ale vámi navrhované by vedlo do isolace a neřeší krizi. Ani jako rýmu. Jestli rozumím dobře Klausovi, tak on v podstatě navrhuje nedělat nic. Nebo nic, co by situaci mohlo zhoršit. A já to taky tak vidím. A léčba rakoviny? Ta se léčí jak, prosim?

0 0
možnosti
_VS

_Das Verschwundene Sudetenland

10. 2. 2009 22:05
jste blázen

projedte si od mediánu nahoru nejvetsi svetove firmy a vetsina jich je US. To, ze prodali spatne firmy arabum na tom nic nemeni, ti trati take nejvic (viz. realitni fondy, kam sejkove investovali)

Dale se ptejte, kolik investic v Cine ma USA, neni nahodou na prvni miste s 10% podilem na cele Cine ? Saudska Arabie sice nejaky podily v US ma, ale chytry zid jim prodal jenom fake.;-D

0 0
možnosti