Brněnské nádraží konečně v nové poloze, která je přijímána všemi

Brněnské nádraží konečně v nové poloze, která je přijímána všemi stranami. Až dosud bylo Brno v názoru na nádraží rozděleno.

Až dosud bylo Brno v názoru na nádraží rozděleno: Zatímco magistrátní koalice podporovaná významnými stavebními společnostmi se zahraniční majetkovou účastí prosazovalo novou polohu na poli u Svratky v Komárově, protože, jak říká pan starosta Bc. Kolář, „odtam je to do Evropy blíž“, aktivisté se rozhodli této změně zabránit a ponechat nádraží tam, kde je až dosud. Argumentují, že cestující, což jsou zejména lidé dojíždějící do Brna za prací, se i tak dost nahoní, aby všechno stihli. Správní rozhodnutí jsou soudně napadána, výstavba nepokračuje a bývalý ministr dopravy Dr. Bárta (VV) pozastavil státní dotaci.

Důsledkem je situace tak zvaně patová, kdy například ČSD váhají, zda existující nádraží udržovat či neudržovat, a potenciální investoři se rozmýšlejí, zda v sousedství plánovaného nádraží investovat či neinvestovat.

Podle mluvčího ČSD Karla Lopatky má nejasná situace rovněž vliv na rozhodování o nákupu nových vagonů: ČSD se nákup nových vagonů pro staré nádraží zdá zbytečný.

Podle posledních zpráv se však situace začíná projasňovat. Nejnovější zahraniční studie vídeňské společnosti Rademacher & Medwedew, kterou snad akceptují všechny strany sporu, překvapivě prosazuje novou revoluční polohu u Rozdrojovic, na pravém břehu Rozdrojovického potoka.

Čím autoři studie zdůvodňují svoje řešení? Předmětnou lokalitu považují za cluster dosud opomíjených hledisek.

Především bude tento prostor křížením připravované dálnice R43 a a plánované vysokorychlostní železnice Česká rychlostní trať (ČRT). Obě tyto stavby mají podporu obcí i ekologických sdružení.

Neméně důležitá je blízkost medláneckého letiště.

No a cestující veřejnost bude jistě potěšena tím, že tam od stanice tramvaje v Bystrci vede modrá turistická značka.

Na názor jsme se zeptali i podnikatele Tran Van Doca. Říká: To místo se mně i mým kolegům velmi líbí.  Pravděpodobně tam přesuneme velkosklad z Olomoucké.

Zdá se tedy, že bitva je u konce.

A na konec této zprávy si ještě připomeňme myšlenku brněnského rodáka Vladimíra Párala: Ráj je všude a vede k němu každá cesta, sledujeme-li ji dostatečně dlouho.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomír Mikeska | středa 10.8.2011 12:25 | karma článku: 12,19 | přečteno: 1533x