Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastavování představení Kotlebou návratem totalitních praktik?

V médiích se poslední týdny šíří panika kolem rušení divadelních představení M. Kotlebou. Zní to sice děsivě, ale při zkoumání detailů, se jejich rušení zdá být legitimní.

Nebudu více zmiňovat jaká silná slova byla použita o "zákazu" některých divadelních představení, protože jich je už mnoho na internetu a médiích.

„Odešli jsme z jeviště. V tom šoku jsme nedokázali jinak zareagovat. Dnes nám přerušili představení, a co udělají zítra? Přišijí nám hvězdy?“ klade si otázku Vagadayová.http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/397743-kotleba-ukoncil-divadelni-predstaveni-nelibilo-se-mu-jak-herci-mluvi.html

Panický tón mi ale zní dost pokrytecky až arogantně proti jiným umělcům. 

Nechci dělat nutně ďáblovi advokáta, ale extrémistická image, kterou se média či někteří umělci snaží Kotlebovi naroubovat, si myslím zaslouží korektivní komentář.

Ve skutečnosti Kotleba zrušil některým divadelním spolkům dotace. Tedy nejde o to, že by bránil provozování multikulturní aktivity těchto divadelních spolků, ale ne tím že budou dostávat milionové dotace z veřejného rozpočtu.

A pokud se Kotlebovi nezdály výrazy jako "slovanské hovno" apod., tak opět může ze své demokraticky zvolené pozice zasáhnout rušením dotací. Sic v jednom případě přerušení přímo představení během jeho průběhu (ačkoliv si ho sám objednal) je asi za čarou. 

Obecně tyto dotace umělcům jsou problematické, protože sice může být skutečně problém dané umění finančně provozovat, ale co se řeší tím, že některým dá stát miliony Kč nebo i EUR, a jiným umělcům nedá nic? Řešením by spíš mělo být, aby finanční blahobyt veřejnosti jako takové byl na dost vysoké úrovni, aby se nikdo do finanční úzkosti snadno nedostával, ať už se živí čímkoliv.

Kotlebovy pohledy na ideje multikulturalismu nejsou totiž specifické jen pro něj, ale rostoucí většina společnosti se cítí skutečně konceptem multikulturalismu  být zrazena. Dělat z Kotleby jakéhosi nacistu pokřivováním informací kolem něj, vytváří spíš pochyby, že je to vůbec nácek. I když kdo ví, jestli se z něj skutečně může nějaký vyklubat. Do té doby ale operujme s fakty.

Tedy můj Úřad pro korekci mediálních nesmyslů zde koriguje informace, že nejde o žádné zákazy představení. Jen možná ozdravný vzduch v dotační politice.

Ostatně právě dotační politika, je co jsem slyšel, velké téma Kotleby. Např. jak myslím správně zmiňuje, proč stát dává zahraničním společnostem peníze a daňové prázdniny, zatímco domácím podnikatelům nepomůže? To je stejný princip. Toto téma je ignorováno většinou stran. U umění je to podobné. A tak peníze dostane např. Tom Cruise kvůli natáčení Mission Impossible v Praze. Dotační politika jako taková je zřejmě obecně novodobé dogma, které by mělo být zrušeno plošně.

A neplést si multikulturalismus jako opakem k rasismu a xenofobii. Multikulturalismus jako pojem se v praxi ukazuje být spíš rasismem a xenofobií naruby, kde Černí jsou lepší než Bílí, ženy lepší než muži, nebo jsou například zvýhodňováni nelegální imigranti před vlastními bezdomovci ( a že jich tu sami máme dost a stát na ně s***, a to řada z nich řadu let poctivě platila daně, a pak přišli o práci a utopila je exekuční mafie apod.)

Kotleba může být klidně budoucí vůdce neonacistických skupin, ale operujme s fakty. Nemusím souhlasit, čemu všemu bude rušit dotace, ale zatím jsem neviděl nic dokazujícího nástup totality, jaký opět naznačuje plašení kolem Kotleby. Komunisti nezakazovali hry tím, že by jim rušili dotace.

Nakonec posuďte "zakázaný" festival (nechci si hrát na puritána, ale uniká mi, proč by právě toto mělo být financováno z veřejných prostředků resp. proč by v případě negativního stanoviska mělo jít o omezování svobody):

 

Autor: Jiří Míka | úterý 22.3.2016 15:30 | karma článku: 22,55 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Jiří Míka

Budou pozitvní lidé nuceně odtaženi do karantenních taborů ze svých domovů?

V západních zemích se zavedlo, že lidé nakažení koronavirem budou armádou ze svých domovů převezeni do zadržovacích táborů na oněch 14 dní. Samotná Světová zdravotnická orgnizace to doporučuje. Prý je nejvíc nákazy v domácnostech

2.9.2020 v 5:46 | Karma: 16,51 | Přečteno: 680x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Spoluzakladatelka BLM - "beloši jsou podlidé/genetický defekt černosti"

Švandovo divadlo na podporu BLM dalo na vstup nápis "Black lives matter". Přemýšlím, proč si vedení Švandova divadla myslí, že jsou běloši podřadná rasa. Pokud podporují BLM, musí s tímhle souhlasit.

5.7.2020 v 23:19 | Karma: 43,03 | Přečteno: 2537x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Nemocniční sestra dodala záběry skrytou kamerou z hlavní nemocnice New Yorku

Už o této situaci dosvědčila řada lidí v minulosti. Nově se objevily záběry, co se konkrétně odehrává v této hlavní nemocnici pro Covid-19 pacienty. Došlo zjevně až ke zločinné nekompetenci.

10.6.2020 v 22:12 | Karma: 29,33 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Starším lidem nebyla ve Švédsku poskytována hospitalizace

Podobný postup byl hlášen z řady zemí, tedy odmítání hospitalizace starších lidí, a Švédsko není výjimkou. Ošetřovatelé ze švédských domovů pro seniory vypovídají, jak je měli instrukce neposílat do nemocnice.

28.5.2020 v 16:24 | Karma: 24,50 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Zákaz návštěv v domovech pro seniory byl protiprávní

Nejsem právník, ale ukažte mi, kde zákon umožňuje bránit někomu v kontaktu. Až koncem května konečně budou mít v ČR lidé možnost navštívit své příbuzné v domovech pro seniory. Někteří možná zažalují stát za protiprávní jednání.

27.5.2020 v 18:21 | Karma: 9,71 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...