Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Tom-T45

17. 1. 2009 22:48
Vejce - slepice

Celé mi to připomíná diskuzi o tom co bylo dřív, jestli vejce nebo slepice. Jestli si začal Izrael nebo Palestinci- historicky o už asi dohledat nelze, protože o konfliktech mezi izraelci a pelištejci se píše už ve starém zákoně. Každá strana má svou pravdu viz. http://www.palestine.cz/ a na druhé straně http://prague.mfa.gov.il/mfm/web/main/missionhome.asp?LanguageID=90&Question2=&MissionID=18&MissionID=. Kažá strana popisuje zvěrstva té druhé - http://cs.wikipedia.org/wiki/Guš_Katif (Palestinské útoky) nebo http://www.palestine.cz/?strAction=anouncementDetail&id=142.

Každopádně, arabové si nasrali do bot napadením Izraele den po jeho vzniku - jak se říká, první dojem je nejdůležitější. Velkým problémem je demografický vývoj v Gaze. Někde jsem četl že počet obyvatel Gazy v roce 1948 byl kolem 370 tis. nyní je to přes 1,5 mil. Průměrná palestinská žena má prý 5 dětí. Nechci zpochybňovat právo jakékoliv ženy rozhodovat o počtu svých dětí, nicméně za podmínek které vládnou v Gaze

0 0
možnosti
LM

Aaron71

17. 1. 2009 22:50
Re: Vejce - slepice

Pelištejci (Filištínští) nemají z dnešními "Palestinci" nic společného. Ti dnešní jsou potomci arabů a beduinů. Filištínská krev koluje spíš v tělech křesťanských libanonců.

0 0
možnosti
T

Tom-T45

17. 1. 2009 23:23
Re: Vejce - slepice

OK, děkuji za korekci. Slyšel jsem to na jedné přednášce a už jsem to neověřoval.

Na druhou stranu, tehdejší pelištejci a dnešní palestinci se podobají minimálně v tom, že obývají obdobné území a nemají rádi Židy.

0 0
možnosti
LM

Aaron71

18. 1. 2009 19:48
Re: Vejce - slepice

To ano, ale ve smyslu předešlého, jsou v té oblasti historicky více doma Izraelci.

0 0
možnosti
T

Tom-T45

17. 1. 2009 23:11
Re: Vejce - slepice

pokračuji v předchozím:

se rodí stále početnější generace lidí bez budoucnosti. Čím se budou živit? Lze stále spoléhat na humanitární pomoc pomoc? Co až jednou přestane?

Připadá mi šílené co se stalo po opuštění pásma Guš Katif, kdy palestinci místo toho aby využili příležitosti a použili to co bylo izraelem zanecháno na místě, raději vše za jásotu zničili.

Izrael dokázal vydupat z pouště prosperující zemi s efektivním zemědělstvím. Je na špici v mnoha průmyslových a vědeckých oblastech - v objemu ne, ale v technologiích. Palestinci se o nic takového ani nepokusili. Jejich politika je křik o humanitární pomoc, nesmyslné útoky na izrael a ukazování srdcervoucích scén bez kontextu v médiích.

0 0
možnosti

Dr No

18. 1. 2009 19:45
Re: Vejce - slepice

I když se při svém vzniku Izrael dopusil (nevyhnutelně) jistých křivd na takzvaných Palestincích, projevil od té doby nesčetněkrát dobrou vůli vyřešit tento problém a smazat jakoukoliv záminku k poračování násilí. Palestinci (nebo ti, kteří za ně jednají) tuto dobrou vůli neprojevili ani v jediném případě! Naopak se celou dobu usilovně snaží o zvětšení skóre vzájemných křivd.

0 0
možnosti