Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Mohl byste uvést, kde máte oporu pro své tvrzení, že to bylo zavedeno za první republiky? Je to jistě možné, ale já jsem žádné doklady toho nenalezl, ani v předpisech, ani v kronikách, k nimž jsem se dostal.

Mám za to, že to zavedli až komunisti. A ti to zavedli právě jako náhradu křtu, aby ti, co své děti nedávali pokřtít, nezáviděli rodičům křesťanským, že mají obřad a slavnost. Později, za normalisace, se to dokonce tvrdě prosazovalo - MNV a MěstNV byly hodnoceny mimo jiných ukazatelů i podle procenta novorozenců přivedených rodiči na vítání občánků. A byla to docela honička se tomu vyhnout: povinné to sice nebylo, ale... Kdo dokázal ignorovat už třetí pozvánku? No my jo - my jsme své děti na radnici k soudružskému vítání nedovezli, neb měly řádný veřejný katolický křest v našem kostele.

1 0
možnosti
MM

Pane Rostislave, chápat vítání občánků na obecním úřadě jako nějakou obdbobu či dokonce konkurenci vítání novorozence v rodině, je znakem neporozumění tohoto rituálu. Člověk ve svém životě hraje mnoho rolí, je především člověkem, dítětem svých rodičů, součástí nějaké rodiny, je ale zároveň také např. členem církve, členem nějaké profesní organizace, sporotovního klubu apod - a v neposlední řadě je občanem své obce a státu. Každá tato instituce, každá tato identita, má své symbolické "iniciační rituály". Pokud chce mít stát občany, které se se státem budou ztotožňovat a budou ho brát za svůj, rituál vítání občánků je takové neškodné symbolické ztvárnění této snahy. Nic to zásadního neřeší, ale nepodceňujte význam symbolů! Některé věci jsou, jak píšete, sice "jasné" a patří k "základním pilířům naší civilizace", ovšem to neznamená, že je nevýznamné o nich mluvit. Zvlášť dnes, když mnoho těchto "jasných" a samozřejmých hodnot se ukazují jako celkem nejasné..

0 0
možnosti
RM

Dobry den pane Michale, dekuji za Vas nazor, ktery je velmi podnetny a zajimavy. Rozhodne o nem budu premyslet .. R^:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik