Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

L42u52b57o11š 43K52r84i70m64l

29. 5. 2014 17:17

Musím říci, že mi mluvíte z duše. Tak zvaný audit z krajského úřadu je jen kontrola, zda jste správně dali papíry do "škatulek". S audiem to nemá nic společného. 

Bohužel jste ale nenavrhl žádné řešení. Myslím si, že základem je minimální velikost samosprávného celku a to již jen s ohledem na dostupnost lidí s patřičným rozhledem a vzděláním, kteří jsou ochotni kandidovat do zastupitelstva. Bohužel toto je úděl mnoha malých obcí, protože problémy s kvalitou rozhodování jsou především v malých obcích, ale bohužel se nevyhýbají ani velkým městům.

0 0
možnosti

Ano, audit kontroluje, zda je vše řádně zaúčtováno. Zdravý rozum zastupitelstva ani voličů není předmětem auditu.

0 0
možnosti
VH

Mýlíte se.  Jedná se o totální selhání voličů. Tedy obyvatel Pramenů. Nejen volbou - i radostným přitakáváním takového záměru. (Byl jste tenkrát dospělým obyvatelem obce? Pokud ano - jak jste na záměr zastupitelů reagoval?)  Mimochodem: Ještě v lednu 2009 občané Pramenů podpořili stranu, chtějící v bláznivém nápadu pokračovat.

  PS: Víte, jak vypadá účetní audit a co zkoumá? Měl byste se poučit.

1 0
možnosti
RM

Selhani volicu ?? Mel by tedy volic obce Prameny byt tim, kdo je hnan k odpovednosti? Jinymi slovy - to ze v tomto state je skoro 2 biliony Kc verejny dluh je take selhani volicu? Volic chce VZDY a VSUDE vsechno a hned. Nebyl jsem nikdy obcanem Pramen a cerpam pouze z verejne dostupnych informaci. Vim naprosto presne, co ucetni audit zkouma. Clankem jsem chtel sdelit pouze to, ze by se mel nekdo zabyvat nastavenim dluhoveho stropu (nebo podobneho mechanismu) v navaznosti na rozpocet obce drive, nez takovych Pramenu budou po republice stovky.

1 0
možnosti
Foto

Prameny měli prodat nějakému soukromému investorovi.  Ono podnikání není jen čepovat zdarma vytékající minerální vodu.

0 0
možnosti

Asi nechápete principy demokracie: Pokud si obec svobodně zvolí své představitele a ti nejednají v rozporu se zákonem (což nejednali), nemá žádná "vrchnost" co do jejich jednání zasahovat. Ano, rozhodli se špatně, byl to průšvih - ale řešením mohlo být například trestní oznámení z řad občanů obce apod. - nikoliv že by pražští politici rozhodovali, co která obec smí či nesmí. A nepomohl by ani audit - pokud bylo nakládání s penězi dle zákona v pořádku, nikdo nemohl nic zakázat. Vaše myšlení prostě  vykazuje zatemnění socialismem, kdy "ti nahoře" prostě rozhodovali o čemkoliv a komkoliv - a občan byl napasován do role obecního blbečka, který nemá o ničem co rozhodovat.

1 0
možnosti
RM

Dekuji za Vas nazor. Priklad obce Prameny je vysoce vskutku demokraticka zalezitost - svobodne zvoleni predstavitele obce rozhodnou o investici 30x prevysujicich jejich moznosti, nakumuluji kdovi jak a kdovi čím krytý dluh, ktery nejsou schopni vlastnimi prostredky nikdy splatit. Kontrolni organ - ten, ktery nas (mysleno vedeni nasi obce) kazdorocne buzeruje za to, ze jsme spotrebovali 5 baliku papiru u voleb misto 3 baliku - mlcky prihlizi, protoze prece ta obec nedela nic nezakonneho. Ani zastupitelstvo, ani kontrolni organ nenese zadnou zodpovednost - rozhodli jsme se spatne, je to pruser, ale snad TO NEKDO zaplati. Dluh v dusledku plati kraj z verejnych - tedy i Vasich penez pani Šporková. Me se to moc vporadku nezda, ale vzhledem ke svemu socialismem zatemnelemu mysleni se urcite pletu :-(

0 0
možnosti
Foto

Ještě by bylo zajímavé uvést, kdo, tak malé obci bez majetku, ty miliony půjčil...A kdo je dnes věřitelem? Pokud chtěla obec podnikat, měla vytvořit obchodní společnost (a.s. nebo s.r.o.) a ručit jen do výše svého vkladu (obchodního podílu). Pozdní rady, ale snad ten případ bude sloužit jako poučení pro ostatní obce.

1 0
možnosti
VH

Jenže pak by nikdo nepůjčil - nebylo by čím ručit.  Nepůjčil by ani v těch "všehoschopných" dobách první poloviny 90. let.

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik