Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FV

Chléb já dar trávy, která nás mimo jiné donutila chodit vzprimene po dvou. Tráva pro lidstvo v evoluci udělala nejvíce. :o)

0 0
možnosti
Foto

Jedním ze základních biblických hříchů bylo obžerství.

0 0
možnosti
MT

Jaksi tomu nerozumim. Komunisti to postavili a nekomunisti to diky svobode a demokracii to zdevastovali. Nemelo by to byt naopak ?

0 0
možnosti
RM

Dobry den, pane Turecku, zadna vec neni jednobarevna a vse ma pro a proti. Neni to ale podle me o svobode a demokracii, ale o konkretnich, v te dobe odpovednych lidech, kteri udelali chybne rozhodnuti. 

Priste budu psat o historii dnes jiz zanikleho zamecku v nasem katastru, o jehoz zanik se prave komuniste svym pristupem postarali.

0 0
možnosti
JM

Historie chleba sahá do doby 10000 let před Kristem, nikdy nechyběl na stolech našich předků.

Vedle jak ta jedle, autore, základní potravinou našich předků byla kaše. Nasypete zrní do nádoby, odejdete na pole a necháte to vařit na mírném ohni. Večer se vrátíte a máte jídlo. Chleba musíte zadělat, nechat vykynout, rozpálit pec, hlídat proces pečení. Jinak řečeno, spousta práce a energie, kterou můžete využít jinak. Více o problematice - Zdeněk Smetánka Legenda o Ostojovi:-)

1 0
možnosti
RM

Dobry den, dekuji za Vas prispevek. Cerpal jsem tuto informaci z verejneho zdroje, mate pravdu, ze to obdobi, kam historie saha, se ruzni. Zdroju, ktere hovorili o 10 tis. letech pred Kristem vsak bylo vice ..

0 0
možnosti
JSS

Neúcta nejen ke chlebu!

           Tady v Česku  horší a horší od Moravy směrem  ke Krušným Horám, od vesnice k městu. Čím to je?

Pěstovaná závist souseda k sousedu, přezíravost nadřízeného k podřízenému, namyšlenost politiků zrovna u moci, atd.

Oháníme se tady už 25 let a přitom neúcta  dále vzrostla. Je tady nasnadě, zda vůbec  se tady chce společnost na zdravých základech , tj. pracuj podle svých sil a možností v prostředí porovnatelných hodnot.

To pak ovšem hejtman, poslanec by neměl pobírat kolem 80 tisíc a různými proprietami, advokáti by museli být jinak usměrněni , manžeři některých státních složek neuvázáni   v několika statisícové měsíční odměně. Nemůže být v takovém prostředí úcta....

1 0
možnosti

Můj dědeček, který zažil obě světové války a tudíž i hlad, než zakrojil nůž, udělal s ním na chlebu 3 křížky. Vtip byl v tom, že byl pro něj schopen občas jít z Jičína do Železnice (byl už v důchodu), kde pekli ještě (i za komančů u znárodněných "Kazdů") skvělý chléb. Nejsem si jistý, jestli by toho byl schopen teď, hlavně s chlebem, kde jsou rozemleté zbytky z minulých neprodaných várek a druhý den je z toho yperitová hmota-plnidlo žaludku, třetí den plesnivá. Pokud si nekoupíme něco lepšího z malé pekárny. Ovšem je to "LEEEVNĚ, alespoň si to lidi myslí;-)

2 0
možnosti
FK

Ucta k chlebu? Prijde mi, ze jste zaspal stoleti, ... tak dve. Jak chcete mit uctu veci? K veci, ktere je prebytek? Uctu muzete mit k lidem, muzete si vazit jejich umu, protoze sam to neumite. Vlastne vam vubec nerozumim. Nikdy jsem nechapal ani lidi co si oblekaji kroj ani skauty v jejich uniforme. Drive to smysl melo, dnes je to pro me ukazkou rigidity, zastydlosti, neschopnosti se prizpusobit. Jako takovy jste urcen k zaniku.

0 5
možnosti
Foto

rychle byste se probral, kdybyste ten chleba neměl a konečně vám došlo, že se nelíhne sám v regálu supermarketu

4 0
možnosti
JB

Hm, trochu nejasné co nám chce autor říct. Já pamatuji situaci za komunistů od 60 let. Už tehdy jsme byli tvrdě kritizováni, že plýtváme chlebem (co by za to děti v Africe daly, kdyby ho měly). A pokud se mistře kouknete na nějaký starý dokument či seriál  - doporučuji DOKU CZ, pak byste tam prakticky kdykoliv viděl, jak se tehdy chlebem plýtvalo. Dnes, při jeho vyšší ceně bych řekla, že se jím plýtvá daleko, daleko méně. Ale jak říkám, nejdřív se seznamte s historií,jak se jím plýtvalo před 25 lety :-/

0 0
možnosti
JK

plytvani je porad jen plytvani, at uz za komousu, nebo za nas ... myslim, stejne jako autor, ze dnes se jidlem plytva mnohem vic a vadi mi to. Nemam rad vyhazovani jidla.

2 0
možnosti

Jen houšť a větší plýtvání. Plýtvání totiž znamená, že v době krize budeme mít kam šáhnout. Řekněme, že přijdou krutá sucha produkce potravin klesne o 50 %. Neboť se u nás 50 % potravin vyplýtvá, nebudou tu lidé umírat hlady.

Druhou věcí je, že ctění posvátnosti potravin je anachronismus. V současné době je svět plný jídla a nikdo ho už nechce (mluvíme o lidech kteří si ho mohou koupit). Děláme programy k utlumení výroby potravin a pálíme obilí v elektrárnách.

1 1
možnosti
Foto

Problém je, když se druhý den po zakoupení objeví na pečivu jakési zelené skvrnky, které se, potvory, zvětšují! Lze mít k tomuto tovaru úctu?

Není divu, že se šíří recepty na domácí pečení chleba, jakož i domácí elektrické pekárny. Protože tím, že si chlebíček sám upeču, už tím mu úctu projevuji. Jsa vychován babičkou ze selského rodu nevyhodím ani kousek - co se nespotřebuje, dostanou zvířátka.

Neúctu ke chlebu vyvolávají nesvědomití výrobci. Schválně nepíšu pekaři. Do těch mají daleko.

2 0
možnosti
JJ

jo dřív byly zelené, teď už se rovnou dělají černé krupičky, které bohužel nejsou vidět až když je jich moc a člověk zjistí, že snídani už dělal z plesnivého...

Doporučují zabalit do utěrky - to funguje u pravého dopečeného. U tohohle ne to rychle ztvrdne, když se dá do chlebníku, plesniví...

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik