Inception naživo - v Ostravě

Darovat zážitek nebo se zážitku zúčastnit není nic nového. Agentur, které zážitky za pěkný peníz zprostředkovávají, je v Česku mnoho.

Eldorado, Esennce, Zlatá rybka, Fan Motion, Impresio – to je jen několik firem, na které se můžete se svým nevšedním přáním obrátit. Můžete strávit den na farmě, jako tankista nebo jako modelka, můžete se zúčastnit školy smyku nebo navštívit pivní lázně.

Pro filmové nadšence a zejména pro fanoušky filmu Inception (česky Počátek) nedávno vznikla zážitková hra – Inception Live (s pokračováním IL 2). Jejími organizátory nejsou profesionálové, ale členky a členové ostravského klubu Iskejp, ve spolupráci se společností zážitkových her Crex Team.

Kdo se odhodlal a přijel do Ostravy, aby se stal agentem či agentkou a nechal se firmou Cobol Engineering vyslat do pečlivě vystavěného snu, zajisté nelitoval. Alespoň soudě dle nadšených reakcí po hře tuto sobotu. Princip hry je jednoduchý a od komorních larpů se liší jen drobnostmi. Každý z hrajících přijal identitu agenta/agentky, a poté, co byl seznámen s reáliemi příběhu (teroristická organizace Nová věčnost umístila do čtyř světových metropolí jaderné bomby, které je nutné zničit; deaktivační kód je ukryt v hlavách čtyř teroristek, jež se sice podařilo dopadnout, ale které nejsou schopny normálního výslechu – upadly do komatu a jsou na pokraji smrti), přijal další identitu, tentokrát identitu někoho z blízkého okolí teroristky. Posledním krokem bylo uvedení do „snu“. Snových prostředí nachystali inženýři Cobol Engineering celkem pět, pět rozmanitých situací, v nichž se museli hráči a hráčky zorientovat a následně sehrát svou roli v roli.

Od komorního larpu se zážitková hra liší především malým důrazem na „kmenovou“ roli (roli agenta, který neměl propracovaný charakter, minulost ani vztahy s ostatními agenty – takové informace nebyly potřeba a každý hrál sám sebe). Sekundární role – role rodinného příslušníka dotyčné teroristky – propracované byly, ale vzhledem k roztříštěnosti děje nebylo možné je rozvíjet a sloužily pouze jako podklad k získávání indicií, vedoucí k odhalení deaktivačního kódu.

Hra je zaměřená na silné emoce a testuje schopnosti a míru improvizace zúčastněných. Od většiny klasických zážitků se v ní stáváte někým jiným, myslíte jinak a podle toho se i chováte. S mírnou nadsázkou lze říci, že se podílí za rozvoji empatie a lze si v ní bezbolestně vyzkoušet jednání v situacích, které mohou být ve skutečném životě zraňující.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anežka Michnová | úterý 13.3.2012 13:10 | karma článku: 6,49 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Anežka Michnová

Festival fantazie 2013

10.5.2013 v 14:00 | Karma: 4,19

Anežka Michnová

FF 2013

15.2.2013 v 22:07 | Karma: 2,70