Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta tam a zase zpátky

Jako malí jsme si hráli na indiány a kovboje, na policajty a zloděje, případně se vyzbrojili klacky a podle fantazie je používali jako meče, pušky nebo kouzelné hole.

Larpy vznikají na motivy fantasy i sci-fi světů (například z prostředí Star Gate Universe)Idril a Jutwen

Potom přišlo období, kdy svět fantazie nebyl tak cool, jako televizní seriály, lehké drogy jako kouření a alkohol, o něco tvrdší muzika a především věčné hovory na téma kdo s kým, jak a proč.

Už nebylo s kým si představovat, že nejsme v obyčejném lese za vesnicí, ale v Lorienu… Aktivní snění nahradily knihy. S každou z nich jsem vstupovala do jiného světa, v němž jsem se zabydlovala a účastnila se dění – ať už kolem hlavního hrdiny (knih s hrdinkami moc nebylo), nebo v nějaké vedlejší dějové linii.

Nedávno jsem objevila dvě magické zkratky – RPG (Role Playing Games) a LARP (Live Action Role Playing) a další pojmy k tomu se vážící.

První se překládá jako „hra na hrdiny“ a zahrnuje několik desítek systémů, které mají některé společné rysy. Nejdůležitějším je fakt, že nejde o hraní v reálném čase v kostýmech a s rekvizitami v kulisách, nýbrž o činnost, které se nejvíce blíží hraní společenských deskových her. Dalším významným znakem je rozdělení hrajících na „hrdiny“ či „hrdinky“, a „vypravěče“ (v původním českém RPG Dračí doupě jde o „pána jeskyně“ či „průvodce hrou“, v původním zahraničním RPG Dungeons and Dragons je „vypravěč“ nazýván „Dungeon Master“). Příběh vytváří PJ s pomocí hrdinů a hrdinek, kterým předkládá různé situace (na nátuře skupinky záleží, zda se jedná o bojové úkoly či spíše o různá morální dilemata, rozvíjející a prohlubující charakter postav), a oni na ně reagují na základě schopností a povah těch, které hrají.

 

LARP oproti tomu působí více jako divadlo, přestože kromě hráčů a hráček, účastnících se dramatu, zde chybí obecenstvo. Každý z hrajících „dostane“ postavu, kterou má ztvárnit, případně si ji vytvoří sám – to vše závisí na organizátorském týmu. Ve hře, jejíž přibližnou podobu připraví tvůrci či tvůrkyně, má každý příležitost v rámci možností hry a své postavy rozehrávat jak „vysokou hru“ (státní převrat, manipulace s ostatními apod.), tak i dramata na úrovni vztahů mezi jednotlivci (láska, temné tajemství z minulosti…)

 

LARPu se lehce dotýká bitva, v níž často nejde o nic víc, než se pořádně seřezat (více či méně měkčenými zbraněmi ve více či méně realistické zbroji). Většinou se využívá již existujícího fantasy (či sci-fi) světa, kde je boj nezřídka hlavní součástí děje. Často se organizátorský tým snaží do boje implementovat prvky LARPu – bojující dostávají úkoly různého typu, nebo jsou mezi nimi předem vytvořené vazby, které se promítnou do boje samotného a měly by se vyřešit (například proti sobě stojí armády dvou bratrů), jinak hrozí neúspěch výpravy. Oblíbený způsob zatraktivnění bitvy je použití konkrétních hrdinů či hrdinek, s nimiž se mohou bojující ztotožnit a potom je lépe ztvárnit.

Všechny tři způsoby aktivního trávení volného času jsou často označovány za únik z reality či dokonce za nezodpovědné schovávání se před problémy a předstírání, že realita neexistuje. Nevím, nakolik jsou tato tvrzení myšlena vážně, ale snad o žádném jiném koníčku, lehce přecházejícím v životní styl, jsem nic podobného neslyšela. Přesto je obecně rozšířen obraz „fantazáka“ v kroužkové košili, opitého levným vínem, kterak se – nemaje na zaplacení složenek, protože ty se ve Středozemi prostě nevedou – potácí mezi bezdomovectvím a squatterstvím. Na druhé straně stojí představa „bílého rytíře“ bez bázně a hany, který zůstává čestný a spravedlivý i po odložení zbroje, „slabším pomáhá a moudřejším ustupuje“. Pravda je – jako vždy – někde uprostřed.

Všechny tři způsoby aktivního trávení volného času pro mě znamenají návrat do říše fantazie, do dětství. Návrat k naivním ideálům a představám, že dobro je bílé a zlo černé, že jde o dvě odlišné entity, které se navzájem vylučují. Do hry vstupuji s představou, že ti hodní stojí támhle, kdežto támhleti, ti jsou špatní. Jenže to tak pochopitelně nefunguje, takže se hraním rolí bezbolestně učím, že nic není černobílé a že dobro někdy používá mnohem horších prostředků k dosažení cíle, než zlo.

Nejspíš jsem totiž přeskočila tu část vývoje, kdy na tohle všechno člověk přichází sám. Nebo jsem nepoučitelná idealistka a naivka, stejně jako jiní jsou „od přírody“ pesimisté a na „chybu ve vývoji“ se jen vymlouvám…

Autor: Anežka Michnová | úterý 8.5.2012 13:00 | karma článku: 8,18 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Anežka Michnová

Festival fantazie 2013

Chcete své prázdniny či dovolenou procestovat, podívat se daleko a přitom zůstat za humny? Vydejte se na cestu říší fantazií...

10.5.2013 v 14:00 | Karma: 4,19 | Přečteno: 97x | Diskuse| Pozvánky, akce

Anežka Michnová

FF 2013

Léto je ještě v nedohlednu, ale co je příjemnějšího, než si v únorovém sychravém počasí začít plánovat prázdniny nebo dovolenou?

15.2.2013 v 22:07 | Karma: 2,70 | Přečteno: 57x | Diskuse| Pozvánky, akce

Anežka Michnová

Svatý Václave, vévodo naší země...

Vím, že jsem s tímhle tématem stomiliontá v řadě blogů, spekulací a teorií. Nehodlám vás zaujmout nadáváním na poměry, komunistickou či antikomunistickou agendou nebo dokonce přáním smrti střelci či Václavu Klausovi.

1.10.2012 v 11:40 | Karma: 14,63 | Přečteno: 922x | Diskuse| Společnost

Anežka Michnová

Bohorodičko, staň se feministkou!

V procesu s Pussy Riot zaznělo zajímavé tvrzení: ve svědeckých výpovědích se opakovaně objevovalo, že punkerky urážely Boha a Bohorodičku.

17.8.2012 v 18:50 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Anežka Michnová

Náckové z Měsíce přicházejí v míru

Sedíte v kině a jedinou omluvou pro to, co se právě děje na plátně, je - téměř už legendární - věta: "Je to o náccích z Měsíce."

13.7.2012 v 19:00 | Karma: 8,76 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Studentka žurnalistiky FSS MU a naivní idealistka. Zajímá se o fungování lidské společnosti, mezilidské vztahy všeho druhu a nejrůznější člověčí libůstky. Mým snem je rozložit společnost na prvočísla, podívat se, jak pracuje, a potom ji zase složit dohromady.