Bohorodičko, staň se feministkou!

V procesu s Pussy Riot zaznělo zajímavé tvrzení: ve svědeckých výpovědích se opakovaně objevovalo, že punkerky urážely Boha a Bohorodičku.

Reuters

Posledně jmenovanou mimo jiné také tím, že ji vyzývaly, aby se stala feministkou.

Někteří (Pravoslavní) věřící mají jasno, taktéž soud: členky Pussy Riot se dopustily činu, za který musí být potrestány. A rovnou dvěma lety v nápravné kolonii.

Z minulosti jsou známy případy, kdy byl rouhající se hříšník na místě usmažen bleskem, čímž dal Bůh najevo svůj názor a celá věc prostě skončila. Provinilec byl potrestán a ostatní si z toho vzali ponaučení. Jestliže se ale Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová dopustily rouhání a svými výroky urážely samotného Boha či Pannu Marii - jak to, že nebyly sraženy bleskem? Jak to, že jim prošla taková nestoudnost a musely zasáhnout světské orgány, aby křivdu napravily?

Domnívám se, že Bůh ani Bohorodička uraženi nebyli. Jinak by totiž došlo k již zmiňovanému potrestání v podobě přesně mířeného elektrického výboje do míst, kde se drzé punkerky nacházely. Můžete namítnout, že Bůh nechtěl poškodit tak krásnou stavbu, jíž bezpochyby Chrám Krista Spasitele je, ale to je chabý argument - mohl je přeci potrestat ihned po opuštění kostela.

Dále jsem přesvědčena - i když už možná zacházím na tenký led - že Ježíš dle Matoušova evangelia pravil "Nesuďte, abyste nebyli souzeni." Je zvláštní, že v procesu, v němž se tolik operuje se slovy "Bůh", "rouhání", "náboženské cítění" apod., nikdo nevezme v potaz toto prosté Kristovo sdělení.

Sečteno podtrženo: ruské punkerky cosi prohlásily v chrámu (v místech, kam ženy nesmějí!) o Bohu. Kdyby se tím nebo oním cítil být uražen, mohl je srazit bleskem, jak se to mezi bohy běžně dělá. Jenže to neučinil (nejspíš pochopil, o čem text písně vlastně je) - a ejhle: nastoupily světské úřady, vyslechly svědky a na základě jejich výpovědi nám vnutily, že Pussy Riot Boha skutečně urazily a je třeba je za to ztrestat.

A co na to Bůh? A panna Marie? A co Jan Tleskač?

Netrpělivě očekávám nejnovější zprávy z Ruska. Začne se konečně blýskat na lepší časy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anežka Michnová | pátek 17.8.2012 18:50 | karma článku: 12,73 | přečteno: 1226x
  • Další články autora

Anežka Michnová

Festival fantazie 2013

10.5.2013 v 14:00 | Karma: 4,19

Anežka Michnová

FF 2013

15.2.2013 v 22:07 | Karma: 2,70