Chcete strávit 12 let života čtením našich zákonů?

Ano, odhad Ministerstva vnitra je, že našimi zákony je popsán 1 milion stránek.  Pokud budete každý den po příchodu z práce číst 4 hodiny naše zákony, abyste je dodržel, bude Vám to trvat 12 let. A to v tom nejsou obecní vyhlášky!

Jako občanovi i jako živnostníkovi se mi za poslední roky mnohokrát stalo, že jsem čelil komunikaci nebo kontrole státních úředníků. Vždy mě, samozřejmě, načapali při neznalosti nějakého nesmyslného nařízení. 

Pokud jsem se ohradil, s gustem mi namítali, že "podle staré římské zásady neznalost zákona neomlouvá"

Tato zásada zajisté platila. Ovšem v té době byly také veškeré zákony napsány na 12 (!) deskách a vyvěšeny veřejně, takže se těžko někdo mohl vymlouvat, že je toho moc.

Kromě toho, tyto zákony vymýšlelo a psalo 10 úředníků, tzv demcevirů.

Dnes jsme to dopracovali tak daleko, že nám úředníci vlastně říkají, že pokud se občan chce chovat dle zákona, musí strávit 12 let svého života jejich přečtením. 

Státních zaměstnanců máme ( a to nejsme žádná velká říše) málem 500.000. 

Skoro se člověku chce našim byrokratům říci, že pokud se ohánějí starou římskou zásadou a chtějí, abychom se podle ní chovali, tak fajn. 

Jakmile Vás 499.990 propustí a zruší se 999.988 stránek nesmyslů, přijďte a přezkoušejte nás.

Do té doby je třeba se Vám pořádně podívat na zoubek. Ostatně i demcevirům jejich moc zachutnala a lid je musel vyhnat, jinak by asi žádná velká říše nevznikla.

Napíšu to tedy úplně na rovinu. Ano, kandiduji do Senátu, ale nikoli proto, abych tam zapadl mezi úředníky a pomáhal jim dál tvořit právní džungli. 

Vím, že Senát může zákony navrhovat. ale taky navrhovat jejich rušení. A přesně to hodlám dělat. Vhodných adeptů mám - a jistě nejen já - z běžného života nepočítaně.

 

 

 

Autor: Michal Zapletal | úterý 30.6.2020 14:21 | karma článku: 26,63 | přečteno: 852x