Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem makal jako barevnej načerno v USA - část II.

Po roce v USA, práci a cestování jsme se s přítelkyní vrátili do Česka.  Naše společná cesta nám dala i vzala hodně.  Oba jsme se však vrátili ve stejnou dobu, každý z jiných důvodů. Já zkusil znovu vysokou školu, ona se  vrátila nachvíli, aby si vyřídila spoustu papírů. Po roce, který mi umožnil nejen našetřit peníze, ale i zdokonalit se v angličtině. Základy jsem měl ze školy, ale přece jen americká angličtina byla dost jiná než ta naše školní, super zdvořilá a gramaticky správňácká.

Především žádné Mr. Green, ale Hey, Joe. Všichni se chovali velmi neformálně, teda nevím, jak na soudu, ale většina Američanů se zdála děsně neformální, jak v oblíkání, tak v  mluvení a oslovování jeden druhýho. Prodavačka na vás koukne a řekne, Tak co, zlato, je to všechno? A ne, nebyli jsme jedni z těch, co nerozumí ani slovo a tudíž usoudí, že jsou všichni blbí a neuměj anglicky. Prostě mezi americkou a tou školní britskou anglinou byl propastnej rozdíl. Američani jinak hláskujou a jinak používají čas, i když je fakt, že bylo jednodušší rozumět americký angličtině víc než britský. Ale časem jsem se zdokonalil, základy  a gramatiku jsem měl a dost jsem se snažil bavit s Američanama, i když to Rusové neradi viděli, Rusové jsou totiž děsně paranoidní, báli se, že bych snad vyzradil, kde a co a jak dělá jejich firma. V hotelu, kde jsem dělal, tušil jen manažer, že lidi, který najímá, nejsou zrovna košer. Zbytek personálu to nezkoumal a nezajímal se, kdo a jak, hlavně ať je udělaná práce.

Kdo si chtěl našetřit, tak bydlel se spolubydlícíma, jinak bydlet samostatně, o tom se dalo uvažovat, ale dokud jsme měli vlastní pokoj, dalo se to. Většinu dne byl člověk v práci a po práci se dalo vypadnout a chodit se jen vyspat. Samozřejmě trvalo dost dlouho, než jsme si na tu rasovinu zvykli, takže prvních pár měsíců nebyla ani řeč o nějaký zábavě po práci. Ale časem ano. A tak jsme zkoumali nejen supermarkety, porovnávali jídlo a hledali, kde se co dá koupit, ale i noční život atd.

 

Do práce jsme nepotřebovali auto, Rusové měli všechno zorganizovaný. Ubytování, před bytem vás vyzvednou v jejich obří dodávce, za kterou se platil dolar za cestu tam a extra dolar zpět, takže řiďič rozhodně měl dost na benzín a hladem taky neumřel. Tam se vlezlo x lidí, kteří se pak rozváželi po hotelech. Rusové tehdy měli pod palcem dost hotelů, do kterých dodávali lidi na práci. Občas prolítla zpráva sem a tam, že někde byla razie, ale většinou se jelo dál, málokdy někoho zatkli a málokdy někoho deportovali. Většina lidí, co dělala načerno, nebyla mladá, ale spíš po 40 a víc. Potkal jsem i dost starších lidí v důchodu, co si přilepšovali a ještě posílali do Ruska a dalších stánů peníze. Hodně zaměstnanců bylo nejen z Ruska, ale i Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Ukrajiny atd. Pro americkou i ruskou stranu tohle byl výhodnej obchod. Ilegálové udělali práci, kterou nikdo dělat nechce a Američané nemuseli platit zdravotní pojištění a benefity na platech, neměli absolutně žádnou zodpovědnost za zaměstnance. Kdyby se někdo při práci zranil, jeho problém.

Práce uklízeče znamenala mít třeba i 16 pokojů denně, na 1 pokoj byla půlhodina a muselo to se stihnout. Kolem 16 h už měla být většina pokojů uklizená. Tzv. stayover (kde lidi ještě zůstávali v hotelu) byl jednoduchej, i když se museli měnit postele pokaždý, umýt koupelna a vysát. Tzv. checkout (kompetní vystěhování se z pokoje) znamenalo všechno vyčistit, umýt mikrovlnku, překapávač na kafe, uklidit žehličku a prkno, pokud ji někdo použil, srovnat ramínka, vyměnit postel, vysát. Půl hodina se někdy zdála  děsně krátká, někdy jsem stíhal jen tak tak. Po čase jsem ale dostal práci tzv. housemana a to bylo lepší, to byl maník, kterej nosil špinavý prádlo od uklízeček do prádelny a dodával čistý a podobně. Takže už se nemuselo uklízet. Platilo se hodinově, ale slyšel jsem i firmách, kde se platilo podle počtu uklizených pokojů. Celkově to byla těžká práce, nebyl čas na nějaké vykecávání se a potom z práce domů, do ruského prostředí.

 

Taky jsem si udělal řiďičák. Jak? A jaká byla svatba? Tak o tom zase příště.

 

 

 

Dodatek k minulému článku: Cesta Greyhoundem - pro ty, kteří nepochopili znovu: Netušili jsme, jak dlouho bude cesta trvat a jak se bude zdát nekonečná, ne proto, že jsme netušili, kde je Florida a kde je Illinois, ale proto, že jsme netušili, jak funguje americká autobusová linka.

Greyhound pravidelně zastavuje, je nutné přestoupit sem a tam, zatímco letadlem to trvá dvě hodiny, autobusem to trvá zhruba 40 hodin. Jeden a půl dne v Greyhoundu. Ovšem netušili jsme to, prostě nás šoupli do autobusu, byli jsme rozespalí a museli jsme jet tam, kde byla práce.

 

Evropa menší než Britská Kolumbie? To jako ta v Kanadě???  :)  Aha. Evropa má 10 180 000 km čtverečních versus Britská Kolumbie, která má 944 735 km čtverečních. Zaokrouhleno, srovnáváme 10 (deset) milionů versus 1(jeden). Někdo mi doporučoval koupit si atlas. No nevím, možná by si ho měl koupit ten člověk, co tvrdí, že Evropa není větší než Britská Kolumbie.

 

K tomu jídlu: Já nikde nepsal o restauraci, ale o obyčejným jídle v obchodě. Základní jídlo. Chleba, sýr,  máslo, salámy, maso, zelenina atp. Protože najít normální chleba a máslo v USA, to není jen tak lehkej úkol. Restaurace jsou o něčem jiným. K tomu se ale vrátím v dalších článcích.

 

Jinak někteří, co  srovnávají situaci s tím, když odešli za komoušů za kopečky, to je přece jiná. Navíc oni teď cítí povinnost do krve hájit novou vlast a mají úplně jiný zážitky. Já píšu a budu psát o tom, co jsem prožil a poznal. Ne před 40 lety jako ekonomickej a politickej emigroš, ale jako někdo, kdo poznal Amíky z jinýho úhlu.

Související článek

 

první díl

 

Autor: Michal Smutný | neděle 30.1.2011 22:25 | karma článku: 17,70 | přečteno: 3108x
  • Další články autora

Michal Smutný

Trololo aneb jak poznat trola na idnesu a jak co admini musí

K diskuzím bylo v poslední době napsáno asi tisíc článků, a tak napíšu další. Jelikož s troly pracuji již nějaký ten pátek, znám a poznám je...moje rady v kostce: nenoste minisukně, trolové vám budou koukat na nohy. Nekrmte troly, podáte jim prst a oni vám urvou paži. A admini?

11.8.2014 v 10:27 | Karma: 17,93 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Hyde park

Michal Smutný

Staré dobré časy - nicky, ne komunismus!

Od Velké listopadové diskuzní revoluce (dále jen VLDR) uplynula nějaká doba a já si pořád zvykám, ale obdivuji nové diskuzní prostředí. Jsem vděčný redakci, že zavedla registraci a reálná jména.

13.3.2014 v 10:50 | Karma: 15,16 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Z ankety Bloger roku jsem zmatenej jako Goro u Tokia

Tak a je to tady. Dlouho očekávaná anketa Bloger roku je tady. Bloger roku 2013 teda. A 2014. Nechápete? Já taky ne. Už jste hlasovali? Já jo, já najiva jsem hlasoval jenom pro jednoho, protože jsem to opět nepochopil, měl jsem možnost zaškrnout tři lidi a já to nevěděl. No, ono je toho víc, co nechápu. Jsem z toho trošku smutný.

26.2.2014 v 10:28 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Otevřený dopis všem zklamaným Zemanem a Kroupovi

Otevřený dopis vyjadřující zklamání letí internetem: autor Vladimír Kroupa. Tisíce lidiček karmuje a lajkuje, tisíce zklamaných Zemanem a nadšených Kroupou. Buran Zeman mlčí. Proč by se měl taky vyjadřovat k něčemu tak srandovnímu jako je stížnost nějakýho Pepíka z Paneláku?

5.11.2013 v 11:32 | Karma: 26,93 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Hnusné české děti střílej klásný zvížátka, ptáčky, čiči a hafíky

Představte si, ta televize, ta česká, ta veřejnoprávní, představte si to, paní, mají tam zvířata a nějaký malý děti do nich střílí! Ano, psala o tom Kačenka. Ta Kašparovic. Poslyšte, to je hrůza. Co z nich asi vyroste? Vrazi, ano, sprostí psychopati a vrahouni, co jinýho!

20.4.2013 v 11:09 | Karma: 21,03 | Přečteno: 1520x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7407x
Jenom další obyč chlápek, další bloger