Zahodíme Opencard a vrátíme se do jeskyní

Dnešní příspěvek volného seriálu „Ta naše pražská městská hromadná“ vyprovokovala zpráva o možnosti zrušení programu Opencard a návratu k papírovým kuponům. Nehodlám zde uvažovat nad tím, kdo v projektu Opencard selhal, co všechno se udělalo špatně, kdo je za co odpovědný a jak neúčelně se vynakládaly peníze či kým byly rozkrádány. Nebo co všechno kromě funkce „tramvajenky“ měla karta umět – možná snad i nákup novin v trafice, a co dodnes neumí.

Vezmu-li celou slavnou Opencard z osobního hlediska, mohu říci, že jako tramvajenka znamenitě funguje. Koupě a nahrání ročního kuponu bylo vždycky bez problémů a veškeré s tím spojené operace zabraly sotva deset minut jednou za rok. To, že jsem k pořízení karty byl „donucen“, mohu překousnout – vždyť jsem byl zrovna tak nucen mít i dřívější papírové kupony.

Jenže se k nim nechci vracet!

Především by ten papírový model nejspíš nebyl levnější než současný způsob. Tisk průkazek, tisk papírových cenných kuponů, distribuce, propána, to v dnešní digitální době skutečně představuje návrat do jeskyní. Může to vůbec někdo myslet vážně? A nutit uživatele předkládat papírové pasové fotografie?!

Proč by měl systém Opencard zaniknout? Jaký je problém ho odkoupit a provozovat s jiným správcem a konečně „pořádně“? To je přece nová šance. Jestliže se prý z Dopravního podniku ztrácela miliarda ročně (a už se to ví), tak se jistě ztrácet přestane a ta letošní vyšetřená miliarda může být věnována na přerod projektu Opencard.

Bože, chtělo by se mi říci, že logisticky je to úkol hodný studentů Hložánka a Seidla z nováckého seriálu Ulice. Na veřejnost by takové „problémy“ ani neměly pronikat.

Magistrátní radní, pánové z Dopravního podniku i Ropidu by si spíš měli lámat hlavu s tím, jak celý projekt učinit ještě přátelštějším. Naznačím jen jeden směr. Z vlastní zkušenosti vím, že přes internetový obchod se dá koupit krátkodobá „tramvajenka“ pro Vídeň nebo třeba Londýn. Dokonce si ji můžete nechat poslat poštou, takže do zahraničí cestujete již s ní v kapse (a je platná ve dnech, které si určíte). Žádnou takovou možnost pražský dopravce nenabízí. Je to škoda, protože jde nejen o racionalizaci služeb, ale i o podporu turistického ruchu. Samozřejmě nikoli výhradně pro cizince, ale i pro krátkodobé návštěvníky Prahy z ostatních oblastí republiky. Tohle by Opencard měla také umět, a ne ji zrušit a nahradit předpotopní variantou.

Odkaz na seznam předchozích článků je ve druhém řádku minulého dílu seriálu:
http://michalptacek.blog.idnes.cz/c/390489/Doprava-jako-sluzba.html

Autor: Michal Ptáček | pondělí 17.2.2014 9:09 | karma článku: 21,09 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71