Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stop fotbalovým tajnostem!

Pokoušel jsem se zjistit, jak jsou postihováni prvoligoví fotbaloví rozhodčí, kteří se při řízení utkání dopustí výrazných chyb. Zdálo se mi totiž, že se tato tematika v poslední době z médií vytratila.

Pátrání netrvalo ani půlhodinu. Na webu Fotbalové asociace jsem objevil stránky komise rozhodčích (řízené Dagmar Damkovou) a dokonce i rubriku „zápisy ze zasedání komise rozhodčích“.

Na této oficiální stránce
http://nv.fotbal.cz/cmfs/komise/komise-rozhodcich/index.phpje vidět, že poslední zápis z jednání komise datovaný 11. 9. 2013 obsahuje čtyři věty: komise hodnotila výkony rozhodčích, schválila mezinárodní listinu sudích, oznámila termín podzimního semináře delegátů a stanovila termín svého příštího jednání (26. 9. 2013). JAK výkony hodnotila, KOHO schválila za mezinárodní rozhodčí, to se už nepraví. Čerstvější zápis nebyl dodnes – 22. 10. 2013 – k dispozici, ačkoli zřejmě proběhla nejméně dvě další jednání.

Problém mi pomohla rychle rozklíčovat sekretářka komise Mgr. Šecová, jíž patří dík za rychlou mailovou odpověď: Hodnocení a tresty rozhodčích probíhají interně.

Já tedy nevím... Připadá mi, že prvoligový fotbal je dost veřejná věc, zvlášť když v současnosti polovinu utkání vysílají přímým přenosem televize. Spousta diváků vidí, co se děje a stejně tak veřejně se v médiích probírají hodnocení utkání. Nejen hráčů, ale i rozhodčích. Chyby dělají ti první i ti druzí. Chybující hráče vystřídá trenér, příště je nepostaví, kritika se objeví v novinách. K výkonu rozhodčího se ovšem trenéři a hráči bezprostředně vyjadřovat nesmějí. Naštěstí média je šetřit nemusí a na chyby většinou poukáží. Potud vše probíhá poměrně transparentně a podle jakýchsi rozumných pravidel.

Tím ale také všechno končí a víc se o rozhodčích veřejnost nedozví. Jak zhodnotil výkon sudího nejpříslušnější orgán – komise rozhodčích. A co z toho vyplynulo či jaký trest byl udělen (omezení delegace na příští utkání). Pokud by se chování komise rozhodčích ve stejném duchu promítlo do ostatního společenského života, je to jako by dodneška nikdo nesměl vědět, že David Rath je ve vazbě nebo že byli švýcarským soudem odsouzeni bývalí manažeři Mostecké uhelné. Připadá vám to normální?

Chcete se divit, že občas diváci skandují k předsedovi fotbalové asociace „Pelta ven“?!

Všechno, co se tají, nahrává spekulacím, že náš fotbal stále ovládají zákulisní tahy jak z dob proslulého Ivánka a mluví se o „plzeňské klice“ Berbr (mocný funkcionář) – Damková (jeho partnerka). Proti Plzni se nenařizují penalty (např. v minulé sezoně v utkání Plzeň–Sparta) či nevylučují se její hráči (např. teď v posledním kole Petržela, se žlutou kartou simulující penaltový faul) a naopak pro Plzeň se podivuhodné nepenalty pískají (opět vzpomenuté utkání proti Spartě nebo teď proti Slavii). Fotbaloví fanoušci se mohou domnívat, že nezveřejňováním svých trestů jsou tak rozhodčí chráněni nejen před poněkud nežádoucí publicitou, ale také vůči veřejnosti před svými chybami, které mohou být úmyslně „ve prospěch někoho“ a že za ně dokonce v řádné míře – či dokonce vůbec – nejsou potrestáni.

Spekulací bych zde mohl vypsat celou řadu.

Je zajímavé, že lze stáhnout (velmi stručný a krátký) zápis jednání komise rozhodčích z konce dubna 2013, kde jsou probrány chyby z utkání Baník–Sparta a zaznamenány tresty pro hlavního sudího Kovaříka a delegáta Helebranta. Týkalo se neudělení červené karty hostujícímu hráči Matějovskému za šlápnutí na soupeře, přičemž incident nebyl popsán ani ve zprávě delegáta. (Mimochodem, rozhodčí Kovařík tedy nevyloučil sparťana a v posledním ligovém derby nařídil ve prospěch Sparty přímý kop za faul-nefaul, z něhož dal Vácha vítěznou branku. Jistě i tohle je jen náhoda, zvláštní okolností opět ve prospěch jednoho mužstva.)

Zdá se tedy, že od aspoň jakési formy veřejné informovanosti o trestech pro rozhodčí se ustoupilo ve velmi nedávné době.

Ptám se proč, komu ku prospěchu?

Jestliže se veřejnost běžně dozvídá o trestech defraudantů a vrahů, proč nesmí znát trest pro rozhodčího za zpackané utkání?!

Autor: Michal Ptáček | středa 23.10.2013 11:59 | karma článku: 6,62 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

Cena za elektřinu vyletěla vzhůru a v důchodcovské domácnosti vyvstala potřeba nějakou tu korunu ušetřit. Podívejme se tedy, jak jsem ušetřil (nebo do budoucna ušetřím), když jsem všechno utratil.

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ekonomika

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

Probíhajícího mistrovství světa v kopané se zúčastnilo 32 mužstev. Česká reprezentace scházela, protože v baráži nepřekonala ani prvního soupeře Švédsko.

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

Naši fotbalisté v evropských ligách

Podívejme se na vytížení českých hráčů v nejsilnějších evropských ligách z pohledu právě uplynulého víkendového ligového kola.

17.10.2022 v 17:20 | Karma: 10,95 | Přečteno: 304x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

Začal 30. ročník samostatné české ligy. Byli pasováni favorité, sázkovky vypsaly kurzy. Podle historie ovšem lze mistra dobře odhadnout už po prvním kole, které proběhlo o víkendu.

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21 | Přečteno: 241x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

Nechci komentovat zdravotní stav prezidenta Zemana, ale zamyslet se nad jeho zdravím/nemocí a hospitalizací/nehospitalizací z jiného pohledu.

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71 | Přečteno: 967x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Obyčejný člověk, který se jen snaží nebýt úplně obyčejný, což se mu stejně obyčejně nedaří.

Seznam rubrik