Státní pokuty

Česká pošta dostala od Telekomunikačního úřadu pokutu 1,45 milionu korun za nedoručování zásilek na Říčansku.

Naivní člověk by si pomyslel „holoubkové, konečně na vás taky došlo!“. Česká pošta se u mě pohybuje na stupních vítězů nejnenáviděnějších firem, jen si průběžně mění pořadí s dalšími dvěma či třemi firmami. Mohl bych se tedy radovat, kdybych si neuvědomoval základní skutečnost.

Česká pošta je státní podnik, jehož fungování finančně zajišťují vlastní příjmy (tedy především poštovné) a zbytek zadotuje státní rozpočet z výnosů daní.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) je správní orgán vytvořený státem, takže jeho chod po finanční stránce opět zajišťuje státní rozpočet z daní.

Ocitáme se tedy v groteskní situaci, kdy jeden státem dotovaný úřad napálí pokutu druhému státem dotovanému úřadu a pokuta jde do státního rozpočtu, z něhož se posléze např. mj. uhradí i odměny vedoucím činitelům pošty a ČTÚ.

Jak asi pošta pokutu uhradí? Zaplatí ji doručovatelé, kteří špatně doručovali? Těžko. Nebo jejich nadřízení? Pochybuju. Zaplatíme ji my všichni, neboť my všichni jsme daňoví poplatníci. (Daňový poplatník je i mimino, které odvádí 21% daň za papírové pleny.) Pošta se poněkud zahojí tím, že opět zdraží poštovné.

Koloběh se uzavírá, vlk se nažral, koza zůstala celá a všechno jako obvykle odskáčeme my všichni... Nechtěl by už konečně někdo pomazaný nebo spíš osvícený učinit těmto nesmyslům přítrž? Přece je idiotskost, aby jeden státní orgán pokutoval druhý státní orgán a na ty pokuty jsme se všichni skládali. Nebylo by lepší postihovat konkrétní viníky anebo všechny státní firmy zprivatizovat?

(Nechci dál úvahu rozvíjet směrem, že ubohý daňový poplatník je trestán v tomto případě vícenásobně. Nejdřív mu nejsou Českou poštou řádně doručovány zásilky a pak se ještě skládá na pokutu... A nakonec – ty peníze určitě někde scházejí, protože stát si musí hradit své pokuty, zatímco se mu nedostává na zdravotnictví, sociální péči, na důchody, na stavbu dálnic atd. atp., a to zase odnášíme všichni.)

Pryč s popsaným Kocourkovem!

Autor: Michal Ptáček | pátek 21.3.2014 8:58 | karma článku: 15,79 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71